Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!шпори ІЕЕД.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
96.74 Кб
Скачать

13.Передумови, хід та економічні наслідки Великих географічних відкриттів

Передумови: Криза левантійської торгівлі. Гостра недостатність коштів в обігу у Європі. (у 1690 – перші паперові гроші). Масове обезземелювання феодалів. Удосконалення у техніці мореплавства. Розвиток абсолютизму. Навернення невідомих народів до християнства. (конкістадори).

На першому етапі Великих географічних відкриттів вирішальну роль зіграли Іспанія і Португалія, у силу ряду причин що виявилися раніше інших країн готовими до виконання важких задач, висунутих часом. Протягом декількох десятків років мореплавці піренейських країн відкривають південно-східний шлях у країни Сходу навколо Африки і південно-західний – в обхід Америки, у пошуках західного шляху відкривають і досліджують величезний подвійний материк – Америку.

У 20-і рр. XVI в. на пошуки Північно-західного проходу кинулися португальські, іспанські і французькі експедиції, що відкрили і нанесли на карту багато тисяч кілометрів атлантичного узбережжя Північної Америки – від східного краю півострова Лабрадор до Флориди.

Кінець епохи Великих географічних відкриттів ознаменувався видатними плаваннями як на півночі, так і на півдні нашої планети. У 1642 – 1644 р. Абел Тасман робить вирішальні кроки в довгій епопеї відкриття Австралії. А в 1648 р. Федот Попов і Семен Дежнев уперше пройшли з Північного Льодовитого океану в Тихий, обігнувши східний край Азії. Наслідки великих географічних відкриттів: Економічні зв’язки між найвіддалішими землями і народами. Формування світового ринку. Революція цін. Створення світової колоніальної системи. (Іспанія, Португалія, Франція, Англія)

14.Первісне нагромадження капіталу в Англії, його сутність, джерела та результати

Накопичення грошей, природно, вимагало від підприємців ощадливості (особливо нею відрізнялися підприємці, що належать до з'явився саме в цю епоху протестантськими конфесіями). Свобода майбутніх робітників від засобів виробництва нерідко досягалися шляхом насильства - вигнання селян із землі. Класичним прикладом протікання процесу первісного нагромадження служить економічний розвиток Англії в XVI-XVII ст.

ДЖЕРЕЛА створення колоніальної системи. Грабіж колоній під прапором торгівлі, работоргівля, захоплення золотих і срібних скарбів, морське піратство. Система державних позик. Величезна потреба держави в грошах у зв'язку із захопленням колоній і війнами між Іспанією, Францією, Англією, Португалією, Голландією в 16-18 ст

Податкова система.Система відкупів. Збагачення лихварів і купців.

Промисловий протекціонізм - високі імпортні мита, експортні премії.

Накопичення найбільших грошових сум не обходилося без насильства - грабежу, работоргівлі, піратства. На початку XVII століття англійці шляхом військовим домоглися монополії на постачання рабів з Африки і за півстоліття вивезли в Америку близько 3 млн. чоловік. У метрополії доходи від работоргівлі і морського розбою перетворювалися в капітал - закуповувалася сировина, устаткування, наймалися робітники.

Держава, постійно потребує коштів на війну, займало гроші у англійських купців під високі відсотки. Державний борг оплачувався платниками податків, але відсотки отримували купці, що відкрили на ці кошти підприємства. Крім того, Англія в XVI-XVII ст. ввела високі мита на імпорт готових виробів. Такий протекціонізм дозволяв підприємцям утримувати високі ціни на свої товари.

Відбувався могутній розвиток сукняних мануфактур.

У 16 столітті у вовняній промисловості виявилася зайнятої ледве чи не половина англійського населення. У середині 14 століття з Англії щорічно вивозилося близько 30 тис. Мєшков сирої вовни, а через 200 років - тільки 5-6 тис. мішків, але за цей же час англійського готового сукна зріс з п'яти до 122 тис. шматків. Виробництво сукна охопило спочатку сільські місцевості, вільні від цехового режиму - у цьому і полягав секрет «сільського виду» Англії.

Попит на вовну підвищувався, і розведення овець стало надзвичайно прибутковою справою. Але для розширення пасовищ було потрібно звільнити землі від дрібних селянських господарств, обгородивши нові пасовища частоколами, ровами, огорожами. Цей процес обезземелення селян отримав назву «обгородження». Колишні селяни, втративши засобів до існування, змушені були найматися на підприємства.

У результаті до кінця XVIII століття в Англії нагромадилася величезна на ті часи багатство - близько одного мільйона фунтів благородних металів.

Але саме XVI століття стало початком різкого підйому економіки, завдяки якому Англія через три сторіччя стала промисловим гегемоном світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]