Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!шпори ІЕЕД.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
96.74 Кб
Скачать

15.Соціально-економічні передумови і наслідки революції у Нідерландах (1566-1609 рр.)

Економічно Голландія поділялася на 2 регіони: південь і північ. Південь – міські централізовані мануфактури. Північ – в основному аграрні, розвивалося землеробство, вирощували хліб, розводили худобу, більшість селян були вільними. Чверть усіх земель належали феодалу. Створювалися фермерські господарства, тощо. Важливою передумовою Нідерландської революції і становлення нового типу суспільства була реформація, ідеї якої знайшли у Нідерландах добрий вплив. Саме вона розбудила дух індивідуалізму, раціоналізму і прагматизму у матеріально-практичній діяльності людей. Релігійне освячена установка на працю при категоричному протестантському осуді марнотратства сприяла нагромадженню капіталу, а відтак і зміцненню почуття особистої свободи представників підприємницьких кіл. Хід економічного розвитку Нідерландів гальмувала феодальна католицька Іспанія, яка в середині XVI ст. перетворила країну у свою провінцію. Жорстока інквізиція щодо населення протестантських північних провінцій Нідерландів, високі податки щодо купців, промисловців, обмеження у торгівлі та підприємництві призвели до масового невдоволення і врешті до революції, яка отримала національно-визвольний характер. Революція та визвольна війна перемогли тільки у північних провінціях, які 26 липня 1581 р. проголосили свою повну незалежність (Іспанія визнала незалежність Нідерландів лише у 1609 р.). 1582 – північ та центр оголошують незалежність. Утворюються сполучені провінції Нідерландів, з 1607р. – Голландія.

Ост-індійська компанія – 1602р. – це приватна акціонерна спілка, значну кількість акцій якої контролювала держава; монополія у торгівлі з країнами Тихого і Індійського океану.

16.Промисловий переворот в Англії, його передумови та соціально-економічні наслідки

Промисловий переворот – це перехід від мануфактури з її ручною ремісничою технікою до великого машинного фабрично-заводського виробництва.

Передумови промислового перевороту у Англії:

  1. Буржуазна революція 17 ст.

  2. Аграрний переворот 16-17 ст., внаслідок чого виділилась певна частина людей із сфери с/г.

  3. Встановлення єдиного національного ринку.

  4. Зовнішньо-економічні чинники:

    1. Відбулося первісне накопичення капіталу у руках буржуазії, пограбування колоній, попит на англійські товари у Європі

  5. Вигідне географічне положення та клімат, науково-технічний прогрес у промислових галузях.

Особливості промислового перевороту:

Галузь виробництва тканин і ткацтва удосконалилась – механізов прядіння. Зрушення у металургії. З’являється перша парова машина. Удосконалено фрезерний верстат. Пароплави, паровози, будівництво залізниць. Електромагнітний телеграф.

Наслідки промислового перевороту:

  1. Змінилася економічна географія Англії. (нові промислові райони)

  2. Підвищення продуктивності праці та обсягів промислового виробництва(«фабрика світу»).

  3. Високі митні збори на імпорт під час переходу до індустріалізації. А потім Фрітрейдерство – повне звільнення від мита майже всіх імпортних товарів.

  4. Зміна соціальної структури: наймані працівники становили приблизно 45 %, міське населення – 75%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]