Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР БО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать

Тема 9. Основи бухгалтерської звітності.

1. Порядок складання, подання і оприлюднення фз.

Підприємство складає квартальну та річну ФЗ, яку подає користувачам відповідно до чинного законодавства.

Най­більшим за обсягом і інформативністю є річний звіт у складі: Балансу, Звіту про фінансові результати, Звіту про рух грошо­вих коштів, Звіту про власний капітал та Приміток до звіту.

Підготовка та складання річної ФЗ має свої етапи, що зумовлено тривалістю облікового періоду і складністю виконува­них робіт:

  1. Перевірка повноти відображення в поточному обліку господарських операцій, оформлених відповідними документами.

  2. Завершення облікових записів.

  3. Уточнення розподілу витрат і доходів між суміжними звітними періодами.

  4. Перевірка стану розрахунків з дебіторами і кредиторами.

  5. Визначення обсягів валових доходів і валових витрат і списання відповідних сум на фінансові результати та закриття рахун­ків.

  6. Відображення чистих прибутків (збитків) і їх розподіл чи погашен­ня.

Якісна відмінність між квартальним і річним фінансовим звітом полягає в тому, що перший складають в основному за даними поточно­го обліку, а показники річної ФЗ підтверджуються результата­ми інвентаризації активів та зобов'язань, що забезпечує їх достовірність.

Підприємства подають ФЗ таким адресатам: органам, до сфери управління яких належать підприємства; трудовим колективам на їх вимогу; власникам відповідно до установчих документів; органам Державного казначейства.

Термін подання ФЗ визначає уряд:

  • квартальна ФЗ (крім зведеної та консолідованої) – не пізніше 25 числа місяця, що настає за звіт­ним кварталом;

  • річна ФЗ – не пізніше 20 лютого наступного за звітним року;

  • місячний звіт про використання бюджетних асигнувань під­приємства – не пізніше 5 числа, наступного за звітним, квар­тальний – не пізніше 15 числа місяця, що настає за звітним кварта­лом, а річний – не пізніше 22 січня наступного за звітним року;

  • міністерства та інші центральні органи виконавчої влади пода­ють зведену ФЗ про виконання кошторисів доходів і видатків розпорядниками бюджетних коштів Державному казначейству та Рахунковій палаті щокварталу не пізніше 30 числа міся­ця, що настає за звітним кварталом, та щороку не пізніше 1 березня наступного за звітним року;

  • підприємства, що мають дочірні підприємства, крім ФЗ, подають консолідовану ФЗ власникам у визначені ними терміни, але не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше 15 квітня наступного за звітним року.

Датою подання ФЗ для підприємства вважаєть­ся день фактичної її передачі за належністю, а в разі надсилання її поштою – дата одержання адресатом, зазначена на штемпелі підприємства зв'язку, що обслуговує адресата. У разі, коли дата подання ФЗ випадає на неробочий день, термін подання переноситься на перший після вихідного робочий день.

Форми ФЗ підписуються керівником підприєм­ства і головним бухгалтером, а у випадку відсутності на підприємстві бухгалтерської служби – керівником спеціалізованої організації або фахівцем-бухгалтером, які за угодою виконували роботу з ведення БО і складання ФЗ. Особи, які підписали ФЗ, несуть повну відповідальність за достовірність звітних даних.

ФЗ підприємства є відкритою, крім випадків передбачених законодавством. Оприлюднення ФЗ – офі­ційне подання ФЗ до органів Держкомстат України, Державної податкової адміністрації України, Фонду державного майна, Антимонопольного комітету України, Ко­мітету у справах нагляду за страховою діяльністю, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, які відповідно до законодавчих актів України вповноважено для отримання бухгалтерської звітності від суб'єктів господарювання, а також офіційна публікація звітів про фінансовий стан підприємства в ЗМІ.