Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР БО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать

2. Порядок читання та аналізу бб.

ББ – метод узагальненим інформації про стан та склад господарських засобів підприємства і джерел їх формування, форма ФЗ, яка містить важливу інформацію про фінансовий стан підприємства.

Читати ББ – вміти всебічно розуміти й аналізувати його статті, в яких на певну дату відображаються майновий стан підприємства, розміщення засобів і джерел, розмір власних коштів, стан розрахунків та платоспроможність.

Загальна схема ББ.

А

К

З

Зліва зображено активи підприємства (А), справа – власний ка­пітал (К) і зобов'язання (3).

За цими даними можна скласти такі аналітичні співвідношення: А = П, А= К + 3, К = А – 3.

Кожне з них має свої певні характеристики.

Перше співвідношення, або балансове рівняння, А = П є необхідною умовою розгляду ББ як за формою, так і за змістом.

Друге співвідношення А = К + 3 умовно можна назвати структурним, оскільки засвідчує, з одного боку, склад майна – основні, оборотні засоби, тобто величину засобів вкладених у господарську діяльність, а з іншого – хто і в якій формі брав участь у створенні майна підприємства (власний капітал, кредити банків, кредиторська заборгованість постачальникам). Зміна частки власних і залучених засобів буде свідчити про ступінь фінансової залежності підприємства від власників, акціонерів та кредиторів. За структурою ББ можна визначити належність підприємства до певної галузі (виду) економічної діяльності (про­мисловості, с/г, торгівлі, банківської, бюджетної діяльності); організаційно-правових форм господарювання, за економічним призначенням продукту.

Третє співвідношення К = А – 3 завжди характеризує вартість чистих активів, тобто майна, яке остаточно, після вирахування зобов'язань, є власністю підприємства і може бути об'єктом розподілу між засновниками чи акціонерами при ліквідації підприємства чи його закритті.

3. Характеристика бб суб'єкта малого підприємництва (далі смп).

Для заповнення ББ СМП потрібно користуватися П(С)БО 25 «Фінансовий звіт СМП», який встановлює зміст і форму ББ і Звіту про фінансові результати.

ББ СМП має скорочену форму:

  • не містить в собі комплексну статтю «Нематеріальні активи»;

  • комплексна стаття «Довгострокові фінансові інвестиції» є однойменною;

  • не містить в собі статтю «Відстрочені податкові активи»;

  • стаття «Виробничі запаси» є однойменною;

  • стаття «Готова продукція» виділена в окрему статтю;

  • існує тільки одна однойменна стаття «Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом»;

  • відсутні статті «Пайовий капітал», «Додатковий вкладений капітал», «Інший додатковий капітал», «Вилучений капітал»;

  • розділ другий пасиву «Забезпечення наступних витрат і платежів» із різними статтями представлений тільки одною статтею з однойменною назвою «Забезпечення наступних витрат і цільове фінансування»;

  • розділ третій пасиву скорочений до однієї статті з однойменною назвою «Довгострокові зобов'язання»;

  • скорочена стаття «Векселі видані»;

  • комплексна стаття «Поточні зобов'язання за розрахунками» не містить в собі статті розрахунків з одержаних авансів, із позабюджетних платежів, з учасниками, із внутрішніх розрахунків.

Звіт про ФР СМП складається з одного розділу.

У статті «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» відображається загальний дохід від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг.

У статті «Непрямі податки та інші вирахування з доходу» відображається сума ПДВ, акцизного збору та інших вирахувань із доходу (надані знижки, вартість повернутих товарів).

Чистий доход (виручка) від реалізації визначається шляхом вирахування з доходу непрямих податків.

У статті «Інші операційні доходи» відображаються суми інших доходів від операційної діяльності: від операційної оренди активів, від операційних курсових різниць, від реалізації оборотних активів, відшкодування раніше списаних активів.

У статті «Інші звичайні доходи» відображаються: дивіденди, %, доходи від участі в капіталі, від неопераційних курсових різниць.

У статті «Надзвичайні доходи» відображаються доходи від подій та операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій”.

У статті «Збільшення (зменшення) залишків незавершеного виробництва і готової продукції» показується збільшення або зменшення залишків НЗВ і готової продукції.

У статті «Інші операційні витрати» відображаються: адміністративні витрати, витрати на збут, собівартість реалізованих оборотних активів, списання безнадійних боргів, втрати від знецінення запасів, визнані економічні санкції, а також належна відповідно до чинного законодавства до сплати за звітний період сума єдиного податку, плата за спеціальний торговий патент і сума єдиного фіксованого податку для с/г товаровиробників.

У статті «Інші звичайні витрати» відображаються: витрати на сплату % та інші витрати підприємства, пов'язані із залученням позикового капіталу, втрати від участі в капіталі.

У статті «Надзвичайні витрати» – втрати від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж).

У статті «Податок на прибуток» відображається сума податку на прибуток.

У статті «Чистий прибуток (збиток)» відображається чистий прибуток або чистий збиток – різниця між сумою чистого доходу від реалізації і сумою всіх витрат.