Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР БО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать

Тема 2. Предмет і метод бо.

1. Класифікація активів підприємства: за формами функціонування, за участю в обороті, за ступенем ліквідності.

Активи – ресурси, отримані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до збільшення економічних вигід у май­бутньому.

За формами функціонування:

  • Матеріальні активи – засоби підприємства, які мають ма­теріально-речову форму (основні засоби, незавершене будівництво, запаси).

  • Нематеріальні активи – об'єкти довгострокового вкладення (більше року), що мають вартісну оцінку, але не є речовими цінностями (права користування природними ресурсами, майном, права на знаки для товарів і послуг, об'єкти промислової власності, авторські права, гудвіл).

  • Фінансові активи – група господарських засобів підприєм­ства у формі готівкових коштів та інших фінансових інструментів, які належать підприємству (фінансові інвестиції в цінні папери та статутні капітали інших підприємств, дебі­торська заборгованість різних ФО і ЮО).

За характером участі у процесі обороту:

  • Необоротні активи – сукупність майнових цінностей, які багаторазово беруть участь у процесі господарської діяльності підпри­ємства (основні засоби, капітальні інвестиції, інші необоротні матеріальні ак­тиви, нематеріальні активи, довгострокові фінансові інвестиції, довго­строкова дебіторська заборгованість, інші необоротні активи).

  • Оборотні активи – сукупність майнових цінностей, які об­слуговують поточну господарську діяльність підприємства і повністю споживаються протягом одного операційного циклу, якщо він менший року, тому всю свою вартість одразу переносять на виготовлену з них продукцію (запаси, незавер­шене виробництво, готова продукція, товари, дебіторська заборгованість, грошові кошти).

За ступенем ліквідності:

  • Абсолютно ліквідні активи – кошти та їх еквіва­ленти, зокрема грошові кошти в національній та іноземній валютах в банках і касі, цінні папери. Ліквідність активів – ступінь можливості кон­вертування їх у грошову форму з метою своєчасного забезпечення платежів підприємства за поточними фінансовими зобов'язаннями. Якщо конкретний актив може набути грошової форми протягом місяця, то такий актив високоліквідний або абсолютно ліквідний.

  • Ліквідні активи – поточні фінансові вкладення та дебіторська заборгованість, виробничі запаси, готова продукція, товари. Якщо конкретний актив може набути грошової форми протягом 2-3 місяців, то такий актив ліквідний.

  • Малоліквідні активи – основні засоби, незаверше­не будівництво, нематеріальні активи, довгострокові фінансові інве­стиції, довгострокова дебіторська заборгованість, витрати майбутніх періодів. Якщо конкретний актив може набути грошової форми протягом 3-6 місяців, то такий актив малоліквідний.

2. Загальна характеристика методу бо.

Метод – спосіб, порядок, дослідження у певному порядку за певними правилами, із допомогою певних засобів.

Суть оберненого рахунку – фахівець періодично знімає на складі залишки потрібних видів готової продукції на кінець звітного періоду (Зк), потім на підставі первинних документів та даних складського обліку матеріально-відповідальна особа (далі МВО) визначає витрати цієї готової продукції (В), який додає до Зк і з одержаної величини віднімає залишок на початок звітного періоду (Зп); одержана величини = випуску готової продукції.

Суть сигнального документування – на кожний факт відхилень від нормального технологічного процесу в місцях їх виникнення оформляється спеціальний сигнальний документ.

Метод спеціальних розрахунків використовують в кожному розділі облікової роботи – нарахування зносу та амортизації основних засобів, списання транспортно-заготівельних витрат (далі ТЗВ), визначення фактичної собівартості, нарахування резервів.

Експертиза документів має на меті перевірку достовірності документів і проводиться у разі порушення кримінальних справ, розв'язання спірних ситуацій, пов'язаних з розкраданням майна.

Експертиза ТМЦ проводиться з ініціативи керівника або головного бухгалтера з метою визначення якості сировини та матеріалів, напівфабрикатів, палива, готової продукції.

Балансовий метод застосовується з метою здійснення поточного контролю за ефективним використанням сировини і матеріалів у виробництві. Суть – на кожну партію переробки сировини відкривається картка із зазначенням кількості вихідної сировини, отриманого продукту та відходів.

Статистичні методи застосовуються в поточному БО з метою накопичення необхідної достовірної інформації і в процесі аналізу виробничої та фінансово-господарської діяльності підприємства.