Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР БО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать

3. Процес інвентаризації розрахунків.

У процесі інвентаризації розрахунків підприємство повинно передати всім своїм дебіторам дані про їх заборгованість. Під­приємства-дебітори зобов'язані протягом 10-ти днів від дня одержання цих даних підтвердити заборгованість або заявити свою незгоду. У разі, коли до кінця звітного періоду розбіжності не ліквідовано чи залишено не з'ясованими, розрахунки з дебіто­рами і кредиторами кожна сторона відображує у своєму ББ в сумах, що випливають з даних поточного БО і визнаються нею справедливими.

Перевіряючи розрахунки з дебіторами, кредиторами, постачальниками, покупцями та замовниками, інвентаризаційна комісія повинна особливу увагу звернути на реальність заборгованості, недопущення прострочення строків позикової давності.

Тема 6. План рахунків бо. Принципи класифікації рахунків бо:

  • повнота (господарські засоби та джерела їх утворення, гос­подарські процеси та результати діяльності мають повною мірою відображатися на рахунках);

  • ідентифікація діяльності (рахунки БО відображають стан та рух активів, власного капіталу і зобов'язань підприємства й особливості його діяльності);

  • істотність (рахунки БО розміщують за ступенем впливу на обсяг і структуру активів і джерел, стадій кругообороту капіталу та результатів діяльності);

  • мобільність (рахунки БО за умови на­буття певних ознак легко можуть бути віднесені до тих чи інших груп, моделей об'єднання чи поділу).

Тема 7. Облік господарських процесів. Облік фінансових результатів.

Фінансовий результат діяльності підприємства характеризується показником прибутку або збитку.

Завдання БО фінансових результатів:

  • визначення кількісних і якісних параметрів фінансового результату;

  • інформаційне забезпечення порядку розподілу при­бутку та здійснення операцій щодо розрахунків за сумами належних до бюджету податків, з акціонерами та засновниками за нарахованими їм дивідендами, формування резервів власного капіталу;

  • формування даних щодо фінансових результатів для потреб складання ФЗ і декларацій;

Для обліку фінансових результатів використовують рахунки 79 «Фінансові результати» та 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». На рахунку 79 обліковуються на окремих субрахунках результати основної, фінансової, іншої звичайної діяльності, надзвичайних подій. Рахунок 79 є номінальним і на кінець звітного періоду закривається. Сума отриманого прибутку відображається на рахунку 79 за кредитом, оскільки нараховані податки і платежі з реалізації на користь бюджету були враховані попередньо на рахунку 70 «Доходи від реалізації» до моменту перенесення його сальдо на рахунок 79, а податок на прибуток був врахований на рахунку 98 «Податок на прибуток», а потім відображений за дебетом 79. Визначений фінансовий результат за рахунком 79 переносять на рахунок 44: дебет 79 кредит 44. На рахунку 44 ведеться облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків по­точного та минулих років, використаного в поточному році прибутку. За кредитом відображають отримання та збіль­шення прибутку від усіх видів діяльності, а за дебетом – збитки та використання прибутку. Рахунок 44 є пасивним і його сальдо відображається в ББ.

Від розміру отриманого прибутку залежать формування власного капіталу, виконан­ий зобов'язань перед бюджетом, фінансування інвестицій, платоспроможність підприємства. Прибуток як головний показник ефективності діяльності підприємства виступає як критерій визначення рівня виплат дивідендів, як фактор при встановленні рівня зарплати і винагороди адміністрації. Обсяг прибутку підприємство одержує від основної діяльності, фінансових операцій, іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій. У міру отримання прибутку підприємство використовує його відповідно до засновницьких документів і чинного законодавства. Підприємство за різних обставин може завершити звітний період зі збитками.

Сума збитків відображається на окремому субрахунку і списується за рахунок раніше накопиче­ного нерозподіленого прибутку, а якщо його недостатньо – за раху­нок резервного, пайового чи додаткового капіталу. На підприємствах, де відсутні такі джерела, непокритий збиток відображають у ББ в дужках у складі власного капіталу та вираховують його із загаль­ного підсумку. Обліком фінансових результатів та їх розподілом і списанням завершується БО господарських процесів.

Журнал реєстрації господарських операцій.

Зміст

Дебет

Кредит

1.

Відображення суми податку на прибуток

98

64

2.

Сплачений податок на прибуток до бюджету з розрахункового рахунку

64

311

3.

Списання суми податку на прибутку на фінансовий результат

79

98