Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР БО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать

Загально-методичні вказівки до теоретичного завдання до дисципліни «Бухгалтерський облік».

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації.

1. Загальні положення закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність».

Закон України (далі ЗУ) складається з 5 розділів і 15 статей, визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку (далі БО) та складання фінансової звітності (далі ФЗ) в Україні.

Розділ 1 «Загальні положення» складається з 5 статей, які описують визначення термінів, сферу дії ЗУ, мету БО та ФЗ, основні принципи БО та ФЗ, валюту БО та ФЗ. Розділ 2 «Державне регулювання БО та ФЗ» складається зі статей про цілі державного регулювання, методологічну раду з БО. 3 розділ «Організація та ведення БО» присвячується безпосередньо організації БО на підприємстві, первинним обліковим документам та регістрам БО, інвентаризації активів і зобов'язань. 4 розділ «ФЗ» розкриває загальні вимоги до ФЗ, дає визначення консолідованої та зведеної фінансової звітності, звітному періоду, описує правила подання і оприлюднення ФЗ та контроль за додержанням законодавства про БО та ФЗ. Розділ 5 «Прикінцеві положення» розкриває значимість ЗУ.

2. Види підприємств відповідно до форм власності, на яких здійснюється бо.

Підприємство згідно з Господарським кодексом України (далі ГКУ) – самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності. Види підприємств по формам власності:

  • приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб'єкта господарювання (юридичної особи);

  • господарські товариства (акціонерне, повне, командитне товариства, ТОВ, ТДВ);

  • підприємство, що діє на основі колективної власності;

  • комунальне підприємство;

  • державне підприємство;

  • підприємство, засноване на змішаній формі власності і інші.

3. Функції бо у загальному циклі управління підприємством.

БО у загальному циклі управління підприєм­ством (планування – облік – аналіз – регулювання) виконує такі функції: інформаційну, контрольну, оціночну, аналітичну.

Інформаційна функція полягає в забез­печенні інформації про фінансовий стан і діяльність підприємства для потреб внутрішніх і зовнішніх користувачів.

Контрольна функція полягає в необхід­ності здійснення методами БО контролю збере­ження та ефективного використання ресурсів, виконання планових завдань, дотримання чинного законодавства.

Оціночна функція полягає у вимірі та оцінці ресурсів, визначенні вартості й собівартості виробленої про­дукції, розрахунку результату діяльності підприємства, його рента­бельності.

Аналітична функція полягає в здійсненні на основі первинних та зведених даних економічного аналізу наяв­ності, стану і руху ресурсів та результатів діяльності підприємства із широким застосуванням економіко-статистичних методів і моделю­вання.