Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституція – правовий фундамент політичної сис....docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
73.88 Кб
Скачать

Болгарія

У Болгарії зміни до Конституції можуть бути внесені двома органами: Народними зборами і Великими народними зборами (орган установчого характеру, що спеціально скликається для прийняття Конституції).

Перше з питань, що належать до відання Народних зборів – це ініціатива перегляду Конституції. Право ініціативи щодо змін та доповнень Конституції належить чверті народних представників, і Президенту.

Процедура перегляду. Пропозиція розглядається Народним зборами не раніше місяця і не пізніше трьох місяців, з моменту її надходження. Народні збори приймають закон про зміні чи доповнення до Конституції більшістю в 3/4 всіх народних представників, трьома голосуваннями у різні дні.

Для найістотніших конституційних змін мають бути скликані Великі народні збори (обираються в загальному порядку). Вони скликаються для того, щоб: 1) ухвалити нову Конституцію; 2) вирішити питання зміни території Республіки Болгарії і ратифікувати міжнародні договори, що передбачають такі зміни; 3) вирішити питання про зміну форми державного устрою і управління; а також питання що стосуються прав та свобод громадян.

Ініціатива перегляду. Право на ініціативу у вище вказаних випадках має не менше як 1/2 народних представників, і Президент.

Процедура перегляду. Проект нової редакції Конституції чи зміни до діючої, як і зміни території країни, розглядаються Народними зборами не раніше як за 2 місяці і не пізніше п’яти місяців, після його внесення, а після цього приймають рішення про проведення виборів у Великі народні збори, які більшістю у дві третини від всіх представників, трьома голосуваннями у різні дні затверджують ці зміни.

Естонія

Ініціатива перегляду. Право порушувати питання про зміну Конституції мають не менше однієї п’ятої членів Державних Зборів та Президент Республіки.

Процедура перегляду. Конституцію можна змінити законом, прийнятим: 1) внаслідок референдуму; 2) двома складами Державних Зборів поспіль; 3) Державними Зборами в порядку розгляду термінового питання.

Латвія

 Порядок зміни Конституції визначено у розділі про законодавство (ст. 76-79). Використовується правило "захищених" статей, що передбачає різний процес зміни конституційних норм відповідно до їхньої формальної ієрархії. Так, всі, крім шести статей Конституції, можуть бути змінені парламентом шляхом проведення трьох читань законопроекту. Для цього необхідна присутність щонайменше 2/3 членів Сейму і запровадження відповідного законопроекту більшістю щонайменше у 2/3 голосів присутніх депутатів.

Для зміни "захищених" статей Конституції передбачений складніший механізм, що доповнює звичайну процедуру конституційним референдумом. Тож, якщо Сейм змінить ст. 1, 2, 3, 4, 6 і 77, він зобов’язаний винести своє рішення на всенародне голосування. Зміни вважаються прийнятими, якщо із ними погодилася щонайменше половина виборців, які мають право голосу. Причому у голосуванні мають взяти участь не менше половини громадян, які брали участь у останніх парламентські виборах, більшість із яких має проголосувати за ухвалення законопроекту.

Литва

Тут встановлюється ієрархічний принцип захисту різних конституційних статей. Залежно від "захисту" статті Конституції, вона може бути змінена або шляхом проведення референдуму, або голосуванням у парламенті під час двох читань. Коло суб’єктів, котрі мають право ініціювати зміни до Конституції, збільшено у порівнянні з правом законодавчої ініціативи. Внести в Сейм пропозицію про зміну чи доповнення Конституції можуть лише члени Сейму (щонайменше 1/4) або виборці (щонайменше 300 000 чол.).

Тільки шляхом референдуму за підтримки щонайменше 3/4 громадян, які мають право голосу, можна змінити дві глави Конституції – "Литовська держава" і "Зміна Конституції".

Решта положень Конституції можуть бути змінені після дворазового голосування парламенту, проведеного з інтервалом щонайменше у три місяці. Поправки вважаються прийнятими тоді, коли на кожному з голосувань їх схвалять 2/3 членів Сейму. При цьому відхилена конституційна поправка може бути представлена на новий розгляд парламенту не раніше як за два роки. Заборонено вносити зміни у період дії режиму надзвичайного чи військового стану.

Польща

Конституцію було прийнято Народними зборами і затверджено референдумом 1997 року.

Ініціатива перегляду. Проект змін до Конституції можуть внести щонайменше 1/5 конституційного числа депутатів, Сенат або Президент Республіки.

Процедура перегляду. Існує дві процедури внесення змін: 1) Зміна Конституції оформлюється у вигляді закону, ухваленого в одній редакції Сеймом, а у термін, який не перевищує 60 днів – сенатом. Сейм приймає більшістю не менше 2/3 голосів у присутності щонайменше половини складу депутатів, а Сенат – абсолютною більшістю голосів у присутності щонайменше половини складу сенаторів. 2) Перегляд розділів I, II чи XII здійснюєтсья Сеймом не раніше 45 днів від моменту першого читання законопроекту. 1/5 законного складу депутатів, Сенат чи Президент Республіки можуть протягом 45 днів із дня прийняття Сенатом Закону про внесення змін до Конституції вимагаит проведення референдуму, який підтвердить легітимність внесених змін.