Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конфлікт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

Національний університет “Острозька академія”

Факультет міжнародних відносин

Кафедра країнознавства

Аналіз конфлікту

Виконала студентка групи Кр-41 Дегтяр С. Ю.

Острог, 2011

I. Опис конфлікту

Три студентки першого курсу змушені були шукати собі житло, оскільки вони не були жителями міста, де знаходився університет, а вільних місць у гуртожитку не було. Дівчата обійшли багато адрес за оголошеннями. Головним критерієм при виборі квартири була наявність елементарних зручностей, вільне користування електроенергією, водопостачанням і т.ін.. Натомість дівчата погоджувалися жити разом з власниками помешкання, близькість розташування квартири до університету теж не були дуже важливими.

Врешті решт студентки знайшли собі помешкання, яке хоч і розташовувалося доволі далеко від їхнього навчального закладу, проте його власниця пропонувала всі зручності. Дівчата оселились разом з власницею будинку, її дочкою та маленькою онукою. Заздалегідь було домовлено про плату і хоч вона здалася винаймачам завеликою, проте вони погодились, так як не знали реальних цін на житло у місті. Власниця запевнила, що дівчата зможуть вільно користуватися електроенергією, водою, кухнею, ванною кімнатою без жодних обмежень. Єдиною її вимогою було не приводити до будинку посторонніх людей.

Проблеми між власницею будинку та новими жительками виникли вже на перший тиждень їхнього співжиття. Дівчата через розмови з іншими студентами зрозуміли, що платять дуже високу ціну, особливо якщо врахувати те, що живуть вони набагато далі ніж більшість студентів. Проте гроші за житло були вже оплачені, і вони вирішили поки що не міняти нічого, але задумалися про пошуки нового житла. Через декілька днів після поселення власниця оголосила дівчатам нові правила проживання. Відтепер їм заборонялося користуватися ванною (лише мискою), а голову дозволялося мити лише 1 раз на тиждень, мити посуд треба було теж у мисці та виливати воду на вулицю. Також дівчата змушені були користуватися туалетом, що розташовувався на дворі, у той час як власники користувалися туалетом у будинку. Такі зміни хазяйка пояснювала проблемами з каналізацією, про які раніше мова не йшла. Проте ці правила не поширювалися на власників будинку.

Спочатку дівчати повірили, що це лише тимчасові незручності. Тим більше, що хазяйка викликала у них співчуття (самотня жінка сама не може дати раду своїм проблемам), але згодом вони зрозуміли, що ці труднощі ніхто вирішувати не збирається. Крім того, правила поширюються лише на квартиранток. Тоді як сама власниця, її дочка та онука ні в чому собі не відмовляють. Студентки дуже обурювалися з приводу таких кардинальних змін, особливо зважаючи на те, що комфортні умови проживання були головним критерієм при виборі житла. Власниця у свою чергу дорікала дівчатам у тому, що вони не хочуть увійти у її положення: мовляв двом самотнім жінкам, які небагато заробляють та не мають чоловічої підтримки, зовсім непросто вирішувати проблеми.

На цьому непорозуміння між власницею та квартирантами не закінчилися. На наступному тижні у дівчат у розкладі з’явились перші семінари. Природньо їм хотілося якнайкраще до них підготуватися та показати себе старанними студентами. Дівчата до закриття працювали у бібліотеці, а повернувшись додому продовжили роботу у своїй кімнаті. Проте закінчити вони так і не змогли. Власниця просто вимкнула їм світло, аргументуючи це тим, що ціни на електроенергію зросли і потрібно економити. Студенток така поведінка дуже обурила. Всі свої невдоволення вони висловили хазяйці, на що та відповіла, що за такими правилами у неї жили всі попередні квартиранти, і ніхто не скаржився, тому що так робить не лише вона, а й багато інших власників, що здають свої помешкання студентам.

Незважаючи на все більше взаємне невдоволення, дівчата вирішили дожити тут до кінця місяця, адже гроші були заплачені за місяць наперед. У вихідні одна з квартиранток їхала додому, бо жила порівняно недалеко, а дві інші залишалися. Вони намагалися чим побільше часу проводити поза межами будинку і приходили до помешкання ввечері, аби зайвий раз не дратуватися і не сваритися. В кінці другого тижня на вихідні до хазяйки у гості приїхав її старший син, який живе та працює в іншому місті. Це змусило дівчат серйозно задуматися про негайний переїзд. Справа у тому, що «гость» поводив себе вкрай нахально і непристойно, постійно чіплявся до дівчат, одна з яких була ще неповнолітньою.

Розуміючи, що така ситуація може повторитися будь-якої миті, студентки вирішили більше не чекати і негайно шукати нове житло. За ті ж вихідні вони знайшли іншу квартиру, плата за яку, хоч і не була меншою, проте саме помешкання знаходилось значно ближче до університету. Телефоном вони пояснили ситуацію для своєї третьої сусідки, яка не заперечувала проти переїзду. Всі троє домовились відразу у понеділок перевезти свої речі на нову квартиру.

У понеділок по обіді дівчата приїхали до будинку на таксі, швидко зібрали свої речі і з’їхали. Власниця не чекала такого повороту подій та була дуже здивованою. Вона сильно обурилась і звинувачувала дівчат у тому, що вони принаймні могли б попередити про те, що з’їжджають. Вона навідріз відмовилась повернути частину грошей за наступну половину місяця, яку вони так і не дожили, аргументуючи це відшкодуванням збитків. Хазяйка звинувачувала дівчат, дійшло до відкритих образ і навіть прокльонів.