Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конфлікт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

3) Причини конфлікту

Об’єктивні:

  • дівчата були незадоволенні невиконанням власницею будинку умов, про які вони домовлялися з нею попередньо;

  • студенток не влаштовували їхні умови проживання, які не відповідали їхнім потребам;

  • ціна на житло, враховуючи попередні недоліки була зависокою ;

  • будинок розташовувався дуже далеко від університету;

  • хазяйка попередила нових квартирантів про ціну і про те, що гроші вона бере за місяць наперед;

  • дівчата знали, де розташовується будинок і скільки займає дорога звідти до університету;

  • власниця хотіла отримати дохід і намагалася зекономити на комунальних послугах.

Суб’єктивні:

- власниця вважала, що зможе маніпулювати дівчатами і вони з часом звикнуть до нових правил;

- студентки стали сприймати домовласницю як невідповідальну людину, якій не можна довіряти;

- дівчата були переконані, що домовитися з хазяйкою неможливо, бо вона нечуйна та егоїстична та дбає лише про свої інтереси;

- студентки вбачали недругів не лише у власниці, але й у всій їхній сім’ї, їм здавалося, що всі вони тільки те й роблять, що принижують їх та здирають з них гроші;

- як дівчата, так і власниця відчували несправедливість у судженнях і ставленнях опонента і зважали на небажання прислухатися до їхніх проблем.

4) Способи поведінки учасників конфлікту. З самого початку власниця будинку зайняла таку стратегію як суперництво. Вона наполягала на своїх інтересах і не враховувала інтереси іншої сторони, тобто студенток. Дівчата спочатку пішли на певні поступки і погодилися з першими вимогами, але розуміючи, що це розцінили як слабкість і їм нав’язують все нові і нові вимоги, почали не погоджуватися з таким станом речей і твердо вирішили переїхати з помешкання.

III. Ескалація

  1. Інцидентом у даній ситуації є момент, коли власниця будинку у перший же тиждень проживання дівчат оголосила для них нові правила, про які раніше мова не йшла. Ці правила були пов’язані з обмеженнями у користуванні ванною кімнатою, туалетом і кухнею, які домовласниця пояснювала як тимчасові проблеми з каналізаційною системою. Проте коли стало зрозуміло, що ніхто ці проблеми вирішувати не збирається, а правила поширюються лише на дівчат, це викликало негативну реакцію студенток. Вони висловили своє невдоволення власниці. Проте вона не сприймала аргументи дівчат і не збиралася нічого міняти.

  2. Модель ескалації. На мою думку для даного прикладу найкраще підходить модель ескалації «Агресор - захисник». Як тільки хазяйка висувала нову вимогу, студентки все активніше і жорсткіше обстоювали свою сторону. Кожна хвиля їхнього невдоволення наступала після того як власниця оголошувала нові правила. Тобто вони реагували на останню дію їхнього опонента. Власниця у даному випадку виступає «агресором», оскільки вона жорсткіше відстоювала свої цілі та інтереси і була активнішою у цій ситуації, у той час як дівчата просто реагували на її дії.

  3. Психологічні зміни у сприйнятті конфлікту. Дівчата спочатку сприймали зміни умов проживання як тимчасові незручності і сподівалися, що власниця будинку швидко їх вирішить і виконає свої обіцянки стосовно умов проживання. Тим більше, що власниця постійно скаржилася на життя і намагалася викликати у них співчуття. Тому вони спочатку не сприймали ситуацію серйозно. Проте згодом коли вимоги до них почали збільшуватися, ситуація викликала невдоволення, яке переросло у відкрите обурення і протест. Якщо спочатку дівчата були налаштовані на встановлення дружніх хороших відносин з домовласницею, то врешті вони розчарувалися у її обіцянках і з кожним днем вони знаходили все більше приводів для її критики та недовіри.

Хазяйка хотіла скористатися недосвідченістю студенток та їхньою довірливістю у своїх цілях і почала висувати до них вимоги, про які раніше не йшлося, посилаючись на низку особистих проблем і намагаючись викликати у них співчуття. Оскільки дівчата спершу спокійно сприйняли такі зміни, вона вирішила висунути нові вимоги. Власниця не зрозуміла, що переходить розумну межу і не відчула той момент, коли у її квартиранток вичерпалося терпіння. Вона не захотіла прислухатися до їхніх скарг, сподіваючись на те, що в кінці кінців вони змиряться з таким положенням речей. Вона не очікувала, що вони будуть застосовувати якісь дії, а ому сліпо наполягала на своєму.

  1. Зміни у ставленні опонентів один до одного. Ставлення учасників конфлікту один до одного з кожним днем погіршувалося, так як хазяйка висувала все нові і нові вимоги, які викликали у дівчат чергову хвилю обурення. Суперечки між ними з кожним днем ставали все жорсткішими. Врешті решт їхнє ставлення один до одного вкрай погіршилось, адже дівчата повністю розчарувались у порядності домовласниці. Її теж обурив раптовий, без попередження переїзд квартирантів.