Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия metodychni_rekomendaciji Шишкін.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ”

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО НАПИСАННЯ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ

Острог – 2011

Рекомендовано до друку на засіданні

вченої ради факультету міжнародних відносин

Національного університету “Острозька академія”

(протокол №___ від ___________ 2010 р.)

Шишкін, І. Г. Методичні рекомендації до написання студентських наукових робіт : Навчально-методичний посібник / І. Г. Шишкін. – Острог : Національний університет “Острозька академія”, 2011. – 49 с.

В посібнику висвітлено питання підготовки і захисту студентських наукових робіт. Наводяться загальні вимоги щодо написання тексту, оформлення структури, бібліографічного апарату, приміток, ілюстрацій, таблиць, додатків, мовностилістичної культури курсових, кваліфікаційних та магістерських робіт. Подано рекомендації щодо вибору методів наукового дослідження, вибору теми та рекомендовано загальну схему процесу підготовки наукової роботи. Посібник може бути використаний для підготовки до практичних занять з курсу “Основи науково-дослідної роботи”.

ЗМІСТ

ВСТУП...........................................................................................................4

  1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ.............................................................................6

  2. ОБРАННЯ ТА ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ.............................................9

  3. ОБСЯГ, ЗМІСТ ТА СТРУКТУРА НАУКОВОЇ ПРАЦІ.......................11

  4. ОСНОВНІ ЕТАПИ НАПИСАННЯ НАУКОВОЇ РОБОТИ. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТУДЕНТА І НАУКОВОГО КЕРІВНИКА.................19

  5. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ....................................................23

  6. ЗАХИСТ НАУКОВОЇ РОБОТИ...............................................................32

  7. РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА ТА ЛІТЕРАТУРА...............................34

  8. ДОДАТКИ...................................................................................................36

Додаток 1 Зразок оформлення титульної сторінки

курсової роботи...............................................................................................36

Додаток 2 Зразок оформлення титульної сторінки кваліфікаційної

роботи...............................................................................................................37

Додаток 3 Зразок оформлення титульної сторінки

магістерської роботи.......................................................................................38

Додаток 4 Зразок оформлення змісту...........................................................39

Додаток 5 Зразок оформлення тексту і посилань.......................................40

Додаток 6 Приклади оформлення бібліографічного опису у списку використаних джерел та літератури.............................................................41

Додаток 7 Поняття, зміст та використання методів наукового дослідження.....................................................................................................45

ВСТУП

У молодих дослідників, котрі розпочинають наукове дослідження часто виникають питання, пов’язані з методикою написання, правилами оформлення і процедурою захисту. Слід сказати, що така робота є цілком новим і специфічним видом кваліфікаційної роботи, з якою переважна більшість колишніх учнів шкіл вперше зіштовхується під час навчання у вищому навчальному закладі. Безумовно наукова робота є одним з найскладніших видів інтелектуальної праці, а тому вимагає точності, послідовності, старанності та володіння відповідною методикою.

Водночас студенти повинні підтверджувати рівень своєї професійної підготовки, готовність до самостійної дослідницької роботи не лише складаючи іспити, але й у процесі підготовки, написання та захисту наукових робіт. Це є визначальним кваліфікаційним свідченням їхньої відповідності певному освітньо-кваліфікаційному рівню. Студенти факультету міжнародних відносин на першому – третьому курсах виконують і захищають курсову роботу, на четвертому – бакалаврську і на п’ятому – магістерську роботу.

Даний навчально-методичний посібник покликаний допомогти студентам в їх науковій роботі. В ньому міститься інформація щодо загальних вимог до наукових робіт (перший розділ), основних етапів обрання та затвердження теми курсової, бакалаврської, магістерської роботи (другий розділ).

У третьому розділі описано, які основні вимоги ставляться до обсягу наукової роботи, її змісту та структури. Наведено інформацію про такі важливі складові наукового дослідження, як зміст, список умовних скорочень, позначень та позначок, вступ, основну частину, висновки, список використаних джерел та літератури, додатки.

Розділ четвертий дає відповіді на питання про основні етапи написання роботи, права та обов’язки студента і наукового керівника. У п’ятому розділі посібника міститься інформація про вимоги до оформлення наукових робіт. Зокрема викладено загальні вимоги, правила рубрикації тексту, цитування та посилання на джерела і літературу, оформлення ілюстрацій, таблиць, приміток. Наведено також правила нумерації розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів наукового дослідження, основні вимоги щодо бібліографічного оформлення роботи. В шостому розділі описано процес захисту наукової роботи, основних вимог до положень, що виносяться на захист, відгуку та рецензування роботи тощо. Дані методичні рекомендації розроблені згідно з вимогами Вищої атестаційної комісії до наукових робіт, вимог ДСТУ щодо оформлення текстів, інформації та документації, бібліографічного опису.

Посібник може бути використаний як для написання курсових, бакалаврських та магістерських робіт, так і під час підготовки до практичних занять з навчального курсу “Основи науково-дослідної роботи студентів”.

1. Загальні вимоги

1.1. Написання наукового дослідження (курсової, кваліфікаційної чи магістерської роботи) має надзвичайно важливе значення для навчального процесу. Одним з головних завдань є оцінити знання, вміння і навички студента. Кваліфікаційне значення наукової роботи визначається в першу чергу тим, в якій мірі студент навчився самостійно здійснювати науково-дослідну діяльність на всіх її етапах – від планування наукового дослідження, його організаційно-методичної підготовки і виконання, до не менш важливого кінцевого етапу – представлення результатів у вигляді самостійної наукової праці. Варто зауважити, що будь-яка студентська робота, за своєю суттю, повинна відповідати загальним вимогам до написання наукових робіт. Обов’язковими критеріями в даному випадку є: новизна, обґрунтованість рекомендацій, пропозицій та висновків, наукова етика, методична адекватність, відтворюваність результатів і т.д.

Робота над конкретним науковим дослідженням здійснюється в декілька етапів. Спочатку формується тема і мета, здійснюється загальне ознайомлення з науковою літературою та опублікованою джерельною базою. Після цього необхідно скласти короткий план-проспект дослідження і загальний календарний план виконання роботи. Це найпростіша форма науково-дослідної роботи студента. Вона, як правило, передує більш поглибленій науковій праці, проте вже на цьому (початковому етапі) повинна носити самостійний характер. Передбачається поглиблення, систематизація та закріплення теоретичних знань студентів, набуття ними навичок самостійної обробки, узагальнення та вміння коротко і систематизовано викласти матеріал.

Робота з наявною літературою та іншими джерелами інформації є первинним науковим пошуком. Тому, починаючи наукову розробку, студент зобов’язаний ознайомитись зі станом інформації з даного питання, врахувати і максимально використати матеріали досліджень, проведених раніше. Елементи наукового пошуку, які містяться в курсових роботах з обраного напряму дослідження, мають знайти своє відбиття і продовження в майбутній кваліфікаційній та магістерській роботі.

1.2. Курсова робота є найпростішою формою самостійного наукового дослідження студентом певних питань із навчальних дисциплін, котрі вивчаються протягом відповідного навчального року. Метою курсової роботи є отримання студентами навичок проведення наукового дослідження, розвиток навичок творчої, самостійної роботи, оволодіння загальнонауковими і спеціальними методами сучасних наукових досліджень, поглиблене вивчення окремої проблеми, вдосконалення аналітичного мислення, закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

1.3. Кваліфікаційна (бакалаврська) робота це кваліфікаційне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується на завершальному етапі навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр”. Як правило бакалаврська робота є поглибленою розробкою теми курсової роботи студента. В ній передбачається систематизація, закріплення, розширення теоретичних знань і практичних умінь зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, виробничих та інших завдань. Кваліфікаційне робота – це дослідження проблемного питання, котре повинно містити елементи наукового пошуку та новизни.

1.4. Магістерська робота – це найскладніший вид студентських наукових робіт. Основним завданням, що стоїть перед магістрантом є продемонструвати рівень своєї наукової кваліфікації, уміння самостійно здійснювати науковий пошук і вирішувати конкретні наукові завдання. Робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра відповідного напряму з одного боку, має узагальнюючий характер, адже вона є своєрідним підсумком підготовки магістра, а з іншого – самостійним оригінальним науковим дослідженням студента.

1.5. В науковому дослідженні студент повинен продемонструвати міцні теоретичні знання з обраної теми та вміння проблемно їх застосовувати.

Крім того необхідно: обґрунтувати актуальність теми, відповідність її сучасному стану розвитку науки, практичним завданням галузі, уміти критично аналізувати монографічні та періодичні видання з теми, узагальнювати різного роду інформацію, робити висновки і пропозиції. Важливим елементом є аналіз стану наукової розробки проблеми, демонстрація необхідних умінь та навичок в ході дослідження, обчислень і розрахунків, володіння сучасною обчислювальною технікою. Потрібно також уміти узагальнювати результати, застосовувати сучасні методи оцінки економічної і соціальної ефективності запропонованих заходів як на державному рівні тієї чи іншої країни, так і на рівні міжнародних відносин, лаконічно формулювати висновки і аргументи, обґрунтувати практичні рекомендації щодо розв’язання тієї чи іншої проблеми.

1.6. Загальними вимогами до курсових, кваліфікаційних і магістерських робіт є: цільова спрямованість, чітка структура, логічна послідовність викладу матеріалу, глибина дослідження і повнота висвітлення питань, переконливість аргументації, стислість і точність формулювань, конкретність викладу результатів роботи, доказовість висновків і обґрунтованість рекомендацій, грамотне оформлення тощо. Процес виконання наукових робіт поділяється на декілька етапів, а саме: вибір теми дослідження, підготовка до написання, складання плану, формування тексту роботи, оформлення, захист (курсової, кваліфікаційної, магістерської) роботи.

1.7. У роботі не повинно бути переписаних з підручників положень і формулювань, а допускаються лише посилання на них. До захисту наукових робіт допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану, пройшли і захистили педагогічну, науково-виробничу практику, подали в установлений термін наукову роботу і отримали на неї позитивні відгуки.

Питання для самоконтролю:

1. Етапи роботи над науковим дослідженням.

2. Курсова, бакалаврська, магістерська робота.