Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_mova_33_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
243.2 Кб
Скачать

8. Правопис слів іншомовного походження.

Апостроф ставиться: після б, п, в, м, ф, ж, ч, ш, г, к, х, р перед я, ю, є, ї: прем’єра, бар’єр; після префіксів, що закінчуються на приголосний, перед ю, є: суб’єкт. Апостроф не ставиться:якщо я, ю, є позначають м’якість попереднього приголосного: пюре, бюст;перед йо: серйозний, курйоз.М’який знак пишеться:після м’яких [д′], [т′], [з′], [с′], [н′] перед я, ю, є, ї, йо: більярд, медальйон;після [л′] перед наступним приголосним (відповідно до вимови): альбом;у кінці слів відповідно до вимови: магістраль, Булонь. Подвоєння приголосних відбувається:у словах: бонна, брутто, нетто, ванна, манна, мотто, панна, пенні, тонна, білль, булла, вілла, дурра, мірра;при збігові однакових приголосних префікса і кореня, якщо в українській мові слово існує без цього префікса: ірраціональний, імміграція, ірреальний;у власних назвах і похідних від них словах, якщо воно є в тій мові, з якої запозичене: Шіллер, Голландія, Руссо. Подвоєння приголосних не відбувається: у загальних назвах: група, бароко, клас, інтермецо.

9. Синоніми, омоніми, пароніми, антоніми в діловому мовленні.

Пароніми — слова, досить близькі за звуковим складом і звучанням, але різні за значенням. Часто вони мають один корінь, а відрізняються лише суфіксом, префіксом, закінченням, наявністю чи відсутністю частки -ся. Порівняймо значення паронімів: Адрес. Адреса. Адрес — письмове привітання на честь ювілею тощо. Адреса — напис на конверті, бандеролі, поштовому переказі, місце проживання чи перебування особи або місце знаходження установи.

Виборний. Виборчий. Виборний вживається, коли йдеться про виборну посаду Виборчий — пов'язаний з виборами, з місцем, де відбуваються вибори, з правовими нормами виборів. Н.: виборча кампанія, виборче право. Виключно.

Дипломат. Дипломант. Дипломник. Дипломат — посадова особа, яка займається дипломатичною діяльністю. Дипломант — особа, відзначена почесним дипломом за видатні успіхи в якій-небудь галузі. Дипломник — автор дипломної роботи, підготовленої в училищі, технікумі чи вузі. СИНОНІМИ В ДІЛОВОМУ МОВЛЕННІ Синоніми — це слова відмінні одне від одного своїм звуковим складом, але близькі або тотожні за значенням. Наприклад: сміливий, відважний, хоробрий, безстрашний, героїчний. Синоніми поділяються на три основні групи: 1) лексичні синоніми, що відрізняються смислових відтінками (відомий видатний славетний знаменитий); 2) стилістичні синоніми — це слова, що відрізняються стилістичним і емоційними забарвленням (говорити мовитипророчити верзти);

3) абсолютні синоніми — зовсім не відрізняються значенням і в усякому контексті можуть вживатися без будь-якої відмінності (мовознавство лінгвістика; століття сторіччя) Запам'ятайте значення слів-синонімів, що часто вживаються в діловому мовленні: Замісник. Заступник. Замісник — посадова особа, яка тимчасово виконує чиїсь обов'язки, тобто заміщає відсутнього керівника. Заступник — це офіційна назва посади. Квиток. Білет.Квиток — вживається у словосполученнях: театральний квиток, залізничний квиток, студентський квиток тощо. Білет кредитний, банківський, екзаменаційний. Омоніми -слова, які однакові за звучанням, написанням, але мають різне значення.(коса, ключ) Антоніми - слова з протилежним значенням ( чорний – білий)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]