Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_mova_33_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
243.2 Кб
Скачать

8. Укр.Літ. 20ст, літ-ні течії та угрупування (проза, поезія, драматургія. Театр «Леся Курбаса»

Розгром українського ренесансу 20-30 років надовго загальмував шлях до життєвої правди у нашому письменництві. Знищення понад 500 літераторів тільки на Україні, вилучення з мистецького життя таких неординарних постатей Як Лесь Курбас, М.Куліш, Мирослав Ірчан, Іван Дніпровський. Першими політичними творами в українській літературі і зокрема в драматургії були п`єси Мирослава Ірчана. Одноактівка - "Дві жертви" (1920), драматичний етюд "Їхній біль" (1920). Продовженням пошуків стали герої наступної п`єси Ірчана "Дванадцять" (1923).

Твори, зокрема п`эси М.Ірчана виділялись серед тогочасних агіток інсценізації, але поряд із ними була ще чимала кількість драматичних творів, автори яких прагнули відтворити бурхливе сьогодення, шукали нових форм. У першій половині 20-х років з`явились п`єси А.Головка "В червоних шумах" (1923). Яскравим спалахом в драматургії є постать М.Куліша. п`єса "97" з`явилась у той час, коли агітки сприймались як "штампи". Прийшов драматург для якого зображення правди життя було основним принципом творчості. Як говорив про неї сам автор : "П`єса - шматок життя". "97" - перша соціальна драма. В центрі п`єси голова камнязаму Мусий Конистка.Особливі виділяються у цьому плані родина темного Селянина Івана Стоножки представлена трьома поколіннями. Основним художнім принципом М.Куліша в зображенні подій була ''гола правда, неприбрана і нештучана". Хоч п`єса "97" була першим великим твором М.Куліша. він розкрив у ній себе як зрілий майстер. Але твір не розв`язував всых проблем українсьої драматургії. "Народний малахій" (1927) "Мина Мазайло" (1927) Значним кроком розвитку історичної рами були п`єси Івана Кочерги "Алмазе жорно" - в основу сюжету покладено селянське повстання середини XVIII ст. на Житомирщині. Йдеться про пошук свободи, про стійкість і відданість ідеалам. Йому вдалося відтворити одну з трагічних сторінок історії рідного народу. Історична драма "Свідчене весілля" - цілком оригінальний твір як за зображуваними явищами, так і за естетичним оформленням. Твір проймає мотив непримиренної боротьби двох сторін - трудових мас і пинівної верхівки. Сюжет поеми розгортається стрімко, навально, уміло поєднуючи драматичні сцени з комічними епізодами. з перших до останніх рядків твору вогонь, то палахкотить, то гасне - пісні дівчат, в убогій хатині. Нарешті світло здіймається червоною загравою повстання. Друга половина 20-30 років позначені бурхливим розвитком в драматургії. Розширювалась тематика, поглиблювалась і ускладнювалась, тематика, молоді драматурги, набувши досвіду, пробували свої сили в різних жанрах відбувається напологливе творче освоєння законів драми і театру, відображення життя, підвищення майстерності. Театр Леся Курбаса У 1912 році Курбас - актор Львівського театру " Руська бесіда" .

Пізніше створив молодий театр у Києві "Березіль". 1922 рік - керує навчанням у драматичному театрі імені Лисенка, згодом викладає у Харкові. Курбас схилявся до літературної групи ВАПЛІТЕ керівником був М.Куліш. Людина високої освідченності, Лесь Курбас розумів, що українських театр буде конкурентноздібний лише в тому разі, коли рішуче відмовиться від тардицій етнографізму й побутовізму, успадкованих від недоброї пам`яті часів коли "Маросійщина" допускалася на сцену тільки в карикатурному варіанті. О.Курбас - справжній новатор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]