Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosfiya_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
304.64 Кб
Скачать

73.Що таке зв'язок, закон, закономірність?

(бред  сумашедшого,може  не по темі,але  що знайшла те  і є)

Зв'язок — передача сигналів, інформації, даних  на відстань за допомогою засобів  зв'язку, технічних, комунікаційних систем, галузь економіки.

Закон — це необхідне, істотне, стійке, повторюване відношення між явищами у природі й суспільстві. Закономірність — це об'єктивно дійсний, повторюваний, істотний зв'язок явищ природи з громадським життям.

 Між  законами й закономірностями  нема виразної межі, а тому  в науковій літературі одні й ті самі відношення розглядаються то як закони, то як закономірності. Пояснюється це тим, що закони поділяються на загальні, притаманні великим групам явищ, і часткові, специфічні. Саме другу групу законів деякі вчені трактують як закономірності.

 Є  ще й такий підхід: законами  називаються ті закономірності  з певної їхньої множини, що  відбивають найістотніші відношення. Зрештою, є ще одне міркування-загальні  закони у конкретному, специфічному  середовищі перетворюються на  закономірності. Так, закон суспільного поділу праці у просторовому аспекті постає як закономірність територіального поділу праці; закон концентрації виробництва — як закономірність територіальної концентрації виробництва тощо. Ці трактування не слід протиставляти: кожне з них відбиває специфічний аспект досліджуваної проблеми.

 На  розвиток продуктивних сил найбільший  вплив справляють загальні економічні  закони: економії часу, суспільного  поділу праці, концентрації виробництва,  комплексного розвитку виробництва,  пропорційного розвитку виробництва. Як ішлося вище, їм відповідають свої закономірності. Так, закону економії часу відповідає закономірність ефективності розміщення продуктивних сил, закону суспільного поділу праці — закономірність територіального поділу праці, закону концентрації виробництва — закономірність територіальної концентрації виробництва, закону комплексності — закономірність територіальної комплексності.

 Сутність  відмінності між законом і  закономірністю тут не просто  у додаванні слова "територіальний", а саме — у проекції закону на територію. Наприклад, суспільний поділ праці як такий може здійснюватись на досить обмеженому терені, наприклад, на заводі і навіть у родині; натомість територіальний поділ праці передбачає економічну диференціацію простору.

 Закони й закономірності не обов'язково групуються по двоє: часто-густо закон виявляється у кількох взаємопов'язаних закономірностях. Іноді закономірність постає як вияв кількох законів

 Закони  й закономірності — об'єктивні  відношення, що не залежать від  волі окремих людей. Проте суспільні закони, включно з економічними, даються взнаки лише у процесі суспільної діяльності. У цьому їхня відмінність від законів природи Так, закономірності розміщення продуктивних сил виявляються у відношеннях між виробничою діяльністю людей і територією, на якій люди діють. Пізнання й практичне використання закономірностей допомагає щонайкраще розмістити виробництво, найефективніше організувати територію, провадити оптимальну регіональну політику. Свідома розробка і впровадження доцільних заходів з економічної організації території згідно з закономірностями розміщення називаються принципами розміщення продуктивних сил або принципами регіональної соціально-економічної політики.

 Можна  собі уявити — лишень теоретично  — господарство, що його територіальна організація здійснена довільно, тобто без усіляких принципів. Цілком випадково деякі підприємства виявляться розташованими "на своєму місці", а решта опиниться у несприятливих умовах. Це зумовить надмірні транспортні й виробничі витрати, загальну низьку ефективність народного господарства, соціальні проблеми. За умов стихійного ринку об'єктивна дія закономірностей поступово "упорядковуватиме"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]