Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FILOSOFIYa_YeKZAMYeN_33_33_33_33_33-2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
327.17 Кб
Скачать

10.Витоки давньогрецької філософії.

Першоджерелом грецької філософії була міфологія.

Гомер –автор«Іліада» і «Одісей» Вважав, що Всесвіт складається з трьох частин: "мідна небо ",; "кормообільная Земля", , Аїда і найглибшої частини -- "туманного Тартар". Простір між небом і землею заповнено в верхній частині ефіром (божественним повітрям), а в нижній - повітрям, яким дихають люди.

Гомерівські боги повністю людиноподібних, хоча деякі з них і можуть звертатися до різних тварин. Вони тілесних, їх навіть можна поранити, але тим не менше вони мають вічної молодістю і безсмертя.

Люди, на відміну від богів, смертні і залежні від вищих сил. Люди повинні поклонятися богам, приносити їм жертви, шукати в них заступництва. При цьому боги самі вирішують прийняти ту чи іншу людину під своє заступництво чи ні. Нерідко різні боги підтримують різних людей і тоді ворожнеча між людьми позначається на відносинах і богів між собою.

Гесіод

В основі міфотворчості Гесіода лежить ідея про чотирьох міфічних першооснову з яких відбуваються згодом і всі боги, і сам світ. Хаос, Гея, Ерос і Тартар - вони виникли як би самі по собі. Хаос - це нескінченна безодня, первинне безформне стан світу. Від нього ведуть свій походження Ереб (Морок) і Ніч.

Гея (Земля) - породітельніца Урана (Неба), у шлюбі з яким вона згодом народжує титанів, кіклопов і гекатонхейров (сторукі). Від титанів Кроноса і Реї народжується головний бог Олімпу - Зевс, який у боротьбі зі своїми батьками займає божественний трон.

Ерот (Любов) - це всевладна світова сила, здатна "розслабляти члени" і богів, і людей.

Тартар - свого роду Аїд для богів, "туманний" і жахливий, бо його лякаються навіть самі боги.

Розповівши про першооснову, Гесіод розкриває в Надалі вже взаємовідносини богів Олімпу.

ОРФЕЙ

В основі Орфізм лежить таємний, закритий культ бога Діоніса, що значно відрізняється і навіть протистоїть олімпійської релігії, в тому числі і традиційного розуміння ролі олімпійського Діоніса. І самі "орфічні теогонії" є вкрай своєрідними, абсолютно несхожими на більш звичні для нас теогонії Гесіода або Гомера.

Зі збережених фрагментів "орфічних Теогонія "можна зробити висновок про те, що в уявленнях про орфіки походження світу були перемішані міф і космогонія. Міфологічні персонажі перемежовуються з якимись природними об'єктами. На відміну від Гомера, в орфічних Теогонія першооснову світу вважаються не божественні сімейні пари, а якісь тріади. Спочатку були вода і мул, "який затвердів в землю". Третє початок, що йде після двох, народилося з них, тобто з води і землі, і являє собою "Дракона (Змія) з приросли головами бика і лева, а серед (них) -- лик бога. На плечах у нього крила, а ім'я йому - Завжди Хронос (Час), він же Геракл. З ним з'єднана Ананке (Необхідність) - те ж саме существо, що і Адрастея - безтілесна, розпростерта по всьому космосу і що стосується його кордонів ".

Орфізм зробив величезний вплив на всю давньогрецьку і взагалі європейську філософську думку. Елементи Орфізм простежуються в поглядах Піфагора, Геракліта, Емпедокла, Платона, а також і в більш пізніх філософських і релігійних навчаннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]