Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FILOSOFIYa_YeKZAMYeN_33_33_33_33_33-2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
327.17 Кб
Скачать

72.Філософські погляди м. Гайдеґґера.

Мартіна Гайдеггера (1889-1976 pp.). Вихід у світ його праці «Буття і час» у 1927 р. привернув увагу широких кіл філософів та інтелігенції в Західній Європі постановкою найважливіших питань свого часу: про істо¬рію та історичність, про людину, її долю, її реакцію на сучасний, незро¬зумілий і тривожний світ. Гайдеггер намагається усвідомити його по-філо-софськи. Задум філософа полягає в тому, щоб зрозуміти історію та історичність людини по-новому і дати їм «онтологічне» тлумачення. Взявши за основу феноменологічний метод Гуссерля, Гайдеггер за ви¬хідний момент усього існуючого бере людське існування. Філософ вва¬жає: ніщо суттєве, крім людини, не знає про свою скінченність, смерт¬ність, і тому тільки їй відома тимчасовість, а з нею і саме буття. Завдання полягає в тому, щоб вивести самосвідомість людини зі способу буття лю¬дини, тобто з її скінченності, або з «екзистенції». Структуру людського буття в його цілісності позначено як «турботу». Вона становить єдність трьох моментів: «буття-у-світі», «забігання уперед» і «буття-при-внутрішньосвітовому-існуючому».

У першому моменті підкреслюється нерозривність людського буття і світу, суб'єктивного і об'єктивного. «Буття-у-світі» - це внутрішнє, апріорне визначення людини. «Забігання уперед» - це відмінність людського буття від будь-якого наявного, предметного буття: взяте з цього боку людське буття «є те, що воно не є», оскільки постійно «уникає» себе, «забігає уперед» і, таким чином, є завжди можливістю. Цей момент «турботи» назива¬ється «проект». Людське буття - це буття, яке самопроектується завжди в дещо більше, ніж воно є в цю мить. Тим самим воно не пере¬буває в тій точці простору і в тому пункті «фізичного» часу, в якому може перебувати людське тіло; сфера буття людини - це історичність, де час розглядається в ціліснос¬ті його трьох компонентів.

Гайдеггер вважав, що недійсне існування безособистісне: воно при-ховує від людини її приреченість. «Середня» людина - безлика, а тому не знає смерті, яка є обов'язково особистісним станом. Але людина ви-ривається за межі недійсного існування, відчувши екзистенціальний страх. Цей страх -не жах очікування чогось конкретного; в основі своїй - це страх смерті, який розкриває перед людиною нову перспек¬тиву - смерть. Висуваючи ідею смерті, Гайдеггер вважає, що єдиний за¬сіб вирватися зі сфери буденності та звернутися до самого себе - це і подивитися в очі смерті, крайньої межі, поставленої будь-якому людсь¬кому існуванню.

73.Філософська герменевтика. Г.-г.Гадамер.

Він розробляє філософську герменевтику — філосо¬фію розуміння, в якій розуміння є засобом буття людини у світі. Обмеженість попередньої філософії полягала в її гносеологічній орієн¬тації, з'ясуванні умов можливостей пізнання. Справжня філософія по-винна мати онтологічну орієнтацію, вона повинна починати дослі¬дження зі з'ясування умов існування людини.

Існування людини нерозривно пов'язане з переживанням нею свого буття, яке виражається в наявності «досвіду світу». Гадамер вважає, що основні механізми формування «досвіду світу» закладено в мові. Тільки в мові відкривається істина буття. Мова - те середовище, де «Я» і «світ» виражаються в початковій взаємозалежності. Мова є те, що конструює світ людини, що визначає спосіб людського «буття-в-світі».

Висловити себе у мові означає одержати перше існування. «Бут¬тя людини є буття у мові» -такий висновок Гадамера. Мова подає вихідні схеми людської діяльності ще до ви¬раження світу в поняттях, за-безпечує допонятійне та до-рефлексивне опанування світу. Мова забезпечує попереднє розуміння, «передрозуміння», але реалізу¬ється в таких формах освоєння світу, як «передпогляд», « передсуджен-ня», «передзахоплення» та ін. Між цими формами ієрархії не існує.

Відкриваючи себе у світі, людина спочатку спирається на забобон. Він - головна форма дорефлексивного освоєння світу. Найважливіший вид забобону - авторитет (традиція). Гадамер вважає, що попередня філософія заперечувала забобон, стверджувала перемогу логоса над мі¬фом. У цьому була її помилка, оскільки від забобону позбавитися просто неможливо, адже він має дві сторони: негативну та позитивну. Наприк¬лад, що таке авторитет? З негативного боку - це підкорення іншому, від¬речення від свого розуму. З позитивного боку — це усвідомлення того, що ця особистість перевершує нас розумом і гостротою суджень. Людина завжди правильно обирає собі авторитет, який лежить в основі традиції. Висновок Гадамера: людська діяльність, у тому числі й теоретико-пізнавальна, укорінюється в забобонах, без них вона неможлива.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]