Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

75.Сутність економічного зростання:

Економічне зростання країни – кількісне і якісне зростання нац. Виробництва на основі підвищення темпів розвитку економіки,зумовлених досягненням сучасного науково – технічного прогресу.

Матеріальною основою економічного зростання є кількість і якість природних і трудових ресурсів, обсяг основного капіталу і застосування новітніх технологій, інформаційне забезпечення, соціальний капітал.

За остання 30 років темпи ек. Зростання уповільнились,чим і визначається посилення уваги до цієї проблеми.

На індустріальному етапі розвитку людства категорія «ек. зростання» мала передусім кількісний зміст – темп(час) зростання.Зниження темпів ек.зростання розвинених країн в умовах переходу до постіндустріального суспільства відображує зміни у споживанні – перехід від суспільства массового споживання до споживання товарів та послуг високої цінності,у виробництві домінує не цінність,а якість.

76.Сутність заробітної плати,ії форми і системи:

Заробітна плата – це грошовий дохід,який праця приосить його носію. Маркистська концепція: заробітна плата – ціа робочої сили,вартість якої визначається вартістю існування працівника та його сімї.У з/п сплачується лише необхідний продукт праці ,той,що відтворює вартість робочої сили.

Неокласики:з/п – ціна праці.грунтується на теорії граничної продуктивності(Дж.Кларк «Розподіл багатств»)ці теорії стосуються не стільки сутності з/п,скільки ії рівя,що визачається попитом і пропозицією.

Попит – визач.граничим продуктом,якщо продукту від використаня праці вищий ніж від використ чинників,попит зростає.

Пропозиція,впливаючі чинники – кількість працездатного населеня,тривалість роб.дня,рівень кваліфікації.

Сучасчасна ек.наука:з/п – ціна,що виплачується найманим працівникам,за використання їхньої праці.

Форми:

Погодинна – в залежності від відпрацьованого часу.

Відрядна/поштучна – залежно від обсягу випущеної продукції й розраховується за поштучними розцінками.

Системи:

Преміальна – показники преміювання,умови і розмір премії встановлюються залежно від виробничо – економічних завдань підприємства і конюктури.

Колективна – участь у прибутках,участь у результатах зростання продуктивності праці(за рахунок змішання професій)

Індивідуальне заохочення – за володіння навичками,що дуже потрібні компанії.

77.Сутність підприємництва та форми його існування:

Підприємництво — це тип господарської поведінки підприємців щодо | організації, розробки, виробництва і реалізації благ для отримання прибутку та соціального ефекту.

Підприємець — це особа, яка поєднує у собі новаторські, комерційні й | організаторські здібності і застосовує їх для пошуку і розвитку нових видів та методів виробництва, нових сфер використання капіталу, отримання нових благ та їх нових якостей.

Сутність підприємництва виявляється в ініціативній, новаторській, самостійній діяльності. Його метою, з одного боку, є отримання прибутку або особистого доходу в результаті передбачення, точного розрахунку, а з другого — найефективніше використання чинників виробництва, прагнення реалізувати творчі потенції людини. Функції та умови існування підприємництва Сутність підприємництва більш глибоко розкривається через його основні функції: Інноваційна – сприяння генеруванню і реалізації нових ідей.

Ресурсна – найефективніше використання матеріальних,трудових і фінансових ресурсів.

Організаційна – поєднання ресурсів виробництва в найоптимальніших пропорціях,контроль за ними

Мотиваційна – максимальне задоволення потреб споживача.

Форми підприємництва:

1) одноосібне володіння; 2) партнерство (товариство); 3) корпорація (акціонерне товариство).

Одноосібне володіння - це таке підприємство, власником якого є одна особа чи сім'я, що самостійно веде справу у своїх інтересах, одержує весь дохід і повністю несе ризик від бізнесу. Власник має матеріальні ресурси та обладнання, необхідні для виробничої діяльності, або купує їх, а також особисто контролює діяльність підприємства.

Партнерство - це підприємство, організація або установа, створені на засадах угоди двох чи більше окремих осіб (у тому числі юридичних) шляхом об'єднання їхнього майна та підприємницької діяльності. Об'єднуючи свої фінансові ресурси і вміння вести справу, партнери таким чином розподіляють ризик, а також прибутки і збитки. За ступенем участі засновників у діяльності підприємства розрізняють товариства з обмеженою відповідальністю, з додатковою відповідальністю, повні та командитні. Вид товариства впливає на роль партнерів у функціонуванні підприємства. Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, учасники якого несуть відповідальність за свою господарську діяльність у межах їх внесків (у вигляді майна, грошей, продуктів інтелектуальної власності та ін.). Товариство з додатковою відповідальністю - це підприємство, партнери якого відповідають за його зобов'язаннями перед кредиторами своїми внесками до статутного фонду, а при недостатності цих сум - додатково належним їм майном у однаковому для всіх учасників кратному розмірі. Граничний розмір відповідальності партнерів зазначається в статутних документах. Повним визнається товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном. Командитне товариство - це підприємство, що поряд з одним або більшістю учасників, які несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, включає також одного або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом у майні товариства. Якщо в командитному товаристві беруть участь два або більше партнерів з повною відповідальністю, вони несуть солідарну відповідальність по боргах товариства.

Державне підприємництво - це діяльність державних підприємств, що випускають товари і послуги, які необхідні для розвитку національної економіки. Такі підприємства функціонують на поєднанні комерційних і некомерційних начал.

78.Сутність ціни, фактори,що впливають на ціну:

Ціна – це сума,яку покупець сплачує продавцю за придбаний товар або послугу.

Ціна в ринковій економіці є ланкою,що поєдную виробника і споживача,сприяє реалізації їхніх економічних інтересів. Через протилежність цих інтересів ціна може негативного впливати на одного з суб’єктів ринку,та на економіку загалом.Інтерес продавця – продати товар якомога дорожче,покупця – купити дешевше,задовольнивши свої потреби.

На рівень цін впливають попит і пропозиція,а також психологічні чинники(дорожче - краще). Рівноважна ціна – ціна,узгоджена між продавцем і покупцем,за умов відсутності дефіциту і надлишку,ураховує як цінність додаткової одиниці блага для споживача,так і витрати виробництва одиниці цього блага для економіки.

Ціна монополіста – визначається висотою кривої попиту в точці випуску,забезпечує мах прибуток. Для неї не існує ринкових регуляторів.

Фактори:

- попит;

- конкуренція;

- посередники.