Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
690.18 Кб
Скачать

26. Грошові реформи в Україні.

Грошова система України, як встановлена державою форма організації грошового обігу та емісії національних грошей, має давні історичні традиції. Нинішній процес становлення і вдосконалення грошової системи в Україні відображає давні історичні традиції і є четвертою спробою українського народу побудувати власну державність та її найважливіший атрибут - гроші. Найдавнішими відомими з археологічних досліджень металевими грошовими знаками були монети грецьких міст Тири, Ольвії, Херсонесу Таврійського, Пантікапею та інших поселень північного Причорномор´я. Зокрема, у Херсонесі Таврійському діяв монетний двір, який для обслуговування внутрішнього ринку карбував мідні монети. За часів України-Русі довершеного розвитку набула кунна система грошей, основу якої становила гривня у вигляді золотого і срібного зливків, векші і вевериці - одиниць нижчих номіналів.

Категорія «гривня» вживалася за часів України-Русі у троякому розумінні. По-перше, як основна лічильна одиниця кунної системи грошей. По-друге, категорія «гривня» виражала назву срібного зливку грошового призначення, що використовувався для обслуговування досить значних за обсягом фінансових операцій. Відомо, що гривня карбувалася також із золота. По-третє, гривня вживалася як вагова одиниця. В XI-XII ст. товарно-грошові відносини набули значного розвитку.

Татаро-монгольська навала перервала процес розвитку національних грошей. Лише в XIV ст. відновилося карбування металевих грошей вже в окремих частинах території України, які перебували під владою чужих урядів.

Визначною сторінкою в українській історії став розвиток товарно-грошових відносин і грошової системи у період козацької республіки. Внутрішній ринок Запорізької Січі обслуговували переважно мідні монети, а великі торгівельні угоди укладалися на основі золотих дукатів, срібних цехінів та інших іноземних вартісних монет. Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний, створивши скарбницю, започаткував основи формування власної грошової системи, яку добудував і розвинув Богдан Хмельницький. За його гетьманату склалися всі атрибути незалежної держави: створено державну скарбницю з відповідною структурою фінансів і митних зборів та карбування українських грошей у Чигирині; розроблено і впроваджено загалом необтяжливу податкову систему, яка дозволяла суб´єктам господарювання нагромаджувати ресурси для розвитку.

Утворення Української Народної Республіки започаткувало відродження української державності і дозволило швидко виготовити й оперативно доставити з берлінської банкнотної фабрики українські гроші та запустити їх в обіг. Зважаючи на труднощі 1917-1920 pp. монет не карбували.

У 30-х pp. Відбувся повний розвал грошової системи. Для впорядкування грошового обігу у 1937 р. курс рубля було прирівняно до долара як 1 дол.:5,3 руб. Спробами адаптуватися до нових соціально-економічних умов після II світової війни стали грошова реформа 1947 р., в ході якої обміняно старі грошові знаки на нові. Розрахунково встановлений вміст рубля в 0,987412 г проіснував до остаточного розвалу старої системи і формування національних валют незалежних держав.

Становлення України як незалежної, суверенної держави обумовило необхідність створення власної грошової системи. Перші практичні кроки щодо створення власної грошової системи були зроблені після виходу України зі складу СРСР, коли 10 січня 1992 р. були запроваджені українські купоно-карбованці багаторазового користування як доповнення до рублевої грошової маси. Спеціальні зроблені заходи дали можливість сформувати протягом 1993 – 1996 рр. правові та організаційні основи національної грошової системи ринкового типу. 25 серпня 1996р. Президент України підписав указ « Про грошову реформу в Україні», згідна з яким з обороту був вилучений український карбованець і введена постійна грошово одиниця – гривня та її сота частина - копійка. В травні 1999 р Верховною радою України був прийнятий закон про «Національний банк України».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]