Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
690.18 Кб
Скачать

14. Суть та структура грошового ринку.

Грошовим ринком називають особливий сектор ринку, на якому здійснюється купівля та продаж грошей, як специфічного товару, формуються попит, пропозиція та ціна на цей товар. Продаж грошей тут виступає у формі передачі цих грошей їх власниками своїм контрагентам у тимчасове користування в обмін на такі інструменти, які надають їм можливість зберегти право власності на ці гроші, і отримати процентний дохід. Відповідно купівля грошей є формою одержання суб’єктами ринку у своє розпорядження певної суми грошей в обмін на вказані інструменти.

Особливості грошового ринку:1) купівля-продаж грошей відбувається лише тоді, коли вони є вільні у наявності в одних суб´єктів та створилися потреби їх витрачання іншими; 2) передача товар - гроші відбувається умовно у формі позички під зобов´язання повернути кошти у встановлений строк або у вигляді купівлі облігацій, акцій, векселів, депозитних сертифікатів та інших фінансових інструментів; 3) внаслідок купівлі-продажу грошей власник не втрачає права власності на відповідно продану суму грошей, а добровільно передає право розпорядження нею покупцеві лише на заздалегідь визначених умовах; 4) у момент продажу продавець не отримує еквівалента, а покупець - відповідного реального права власності. Він розпоряджається купленим як ліквідністю тимчасово, тобто не відчужує еквівалентну суму вартості в товарній формі; 5) на грошовому ринку гроші перетворюються у визначальний об´єкт. Вони передаються власниками у чуже розпорядження прямо, а не в обмін на товари.

Купівля грошей на грошовому ринку набуває форми їх передачі у тимчасове користування під відповідні інструменти (ЦІННІ ПАПЕРИ).

Всі інструменти грошового ринку поділяють на неборгові (пайові) і боргові. До неборгових належать зобов´язання, які надають право участі в управлінні діяльністю покупця грошей. Зокрема, за продавцем зберігається право власності й отримання доходу. До певної міри право розпорядження надають акції, деривативи (встановленої форми фінансові документи, які засвідчують право власності й отримання доходу), паї та страхові поліси. До боргових інструментів грошового ринку належать усі зобов´язання покупця повернути продавцеві отриману від нього суму грошей і сплатити належний дохід.

Усі види інструментів грошового ринку можна поділити на три групи:

позичкові угоди, якими оформлюються відносини між банками і клієнтами;

цінні папери, якими реалізуються переважно прямі відносини між покупцями і продавцями грошей;

валютні цінності - відносини між власниками двох різних валют.

Структура грошового ринку:

1. За економічним призначенням ресурсів: ринок грошей, ринок капіталів. На ринку грошей купуються грошові кошти на короткий строк (до 1 року). Ці кошти використовуються в обороті позичальника як гроші, тобто, для приведення в рух уже накопиченого капіталу, завдяки чому вони швидко вивільнюються з обороту і повертаються кредитору. На ринку капіталів купуються грошові кошти на тривалий (більше 1 року) термін. Ці кошти використовуються для збільшення маси основного і оборотного капіталів, зайнятих в обороті позичальників.

2. За інституційними ознаками: ринок банківських кредитів, ринок продуктів інших фінансових інституцій, фондовий ринок. На фондовому ринку здійснюється переміщення небанківського позичкового капіталу , який приводиться в рух з допомогою фондових цінностей ( акцій, середньо-, і довгострокових облігацій, бондів, інших фінансових інструментів). Значення цього ринку полягає в тому, що він відкриває широкі можливості для фінансування інвестицій в економіку.

3. За видом фінансових інструментів: ринок позичкових зобов’язань, валютний ринок, ринок цінних паперів. Між цими ринками існує тісний внутрішній зв'язок. Грошові кошти можуть легко переміщуватись з одного ринку на інший, одні й тіж самі суб’єкти можуть здійснювати операції одночасно чи поперемінно на кожному з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]