Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
60.98 Кб
Скачать

Висновки

Гітлерівська диктатура в Германії є яскравим прикладом тоталітарного суспільства, заснованого на «законному» використанні первісного людського страху.

Економічна криза, що наступила після першої світової війни, зубожіння основної маси населення стали тим середовищем, в якому почала розповсюджуватися ідеологія фашизму, що сприймалася як порятунки від всіх бід.

З перших днів приходу до влади Гітлер почав здійснювати свою програму, відповідно до якої Німеччина повинна була добитися нової величі. Її здійснення передбачалося провести в два етапи. На першому - ставилося завдання згуртувати німців в якусь «народну спільність», на другому - перетворити її на «спільність бойову».Для об'єднання німців в єдину спільність необхідно було очистити арійську расу від «чужої крові», подолати класові, конфесійні, ідеологічні суперечності, що досягалося шляхом усунення політичних партій, окрім НСРПГ, чужої ідеології, громадських організацій, окрім нацистських, вірних «фюрерові і рейху», а також шляхом «уніфікації державного апарату» і ін. Виконавши цю «внутрішню роботу», Німеччина, за планом Гітлера, могла приступити до роботи «зовнішнім», найважливішим завданням якої було завоювання життєвого простору, витіснення народів, що живуть там, головним чином народів Східної Європи, шляхом нещадної, кровопролитної війни. Вирішенням завдань першого етапу фашистська держава і НСРПГ займалися в основному до 1935 р. З того часу почалася тотальна підготовка до війни, а потім і сама війна.

Важливою стратегічною метою стало згортання парламентської демократії і цивільних свобод, розпуск основних партій і зрощення партапарату нацистів з державним апаратом

Поголовний терор, тотальне стеження, всеосяжна фашистська пропаганда перетворили Німеччину на жахливу казарму, а більшість німців — в слухняні істоти, над якими витав дух гітлеризму. Поліція, гестапо, відомство Геббельса всі робили для того, щоб цей дух став душею всього сущого в «третьому рейху».

Використані джерела

  1. Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. посіб. – К., 2004.

  2. Гальчак С. Д. "Східні робітники" з Поділля у Третьому рейху: депортація, нацистська каторга, опір поневолювачам. - Вінниця: "Книга-Вега" ВАТ "Віноблдрукарня", 2003. – 34

  3. Голанд Д. Адольф Гитлер. - М.: Логос, 1999

  4. Дамье В.В. Тоталитарные тенденции в ХХ веке // Мир в ХХ веке. М.: Наука, 2001

  5. Залесский К.А. Кто был кто в Третьем Рейхе. - М.: Астрель, 2002

  6. Ладиченко Т.В. Всесвітня історія: 10 кл.: Підручник.- К.: Видавництво "А.С.К.", 2004.- с.157;

  7. Полянський П.Б. Всесвітня історія. 1914-1939: Підруч. для 10 кл. загальносвіт. Навч. зал. - К.: "Генеза", 2003, с. 149.

  8. Савинков А.Н. Двенадцать лет Третьего Рейха. - М. Основа, 2000

  9. Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн. – К., 2003.

  10. Хома Н.М. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. посіб. для студ. вищ. закл. освіти. – К., 2003.

  11. Федоров К.Г. Історія держави і права зарубіжних країн. – К., 1994.

  1. Шевченко О.О. Історія держави і права зарубіжних країн. – К., 1996.

23