Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з фін.аналізу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
416.77 Кб
Скачать

Фінансовий аналіз є частиною загального аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства. За допомогою аналізу фінансових результатів оцінюється ступінь досягнення кінцевої мети діяльності підприємства, а також аналіз фінансових результатів є узагальнюючим кінцевим результатом роботи, для отримання якого підприємство повинно мати доходи та витрати.

Однією із персональних задач, яка постає перед керівниками підприємств, бухгалтерами та науковцями є розробка і впровадження методів ефективного управління формуванням прибутку в процесі господарської діяльності. Це передбачає удосконалення існуючих методів його обліку і аналізу з врахуванням вимог національних, міжнародних стандартів та сучасних досягнень інформаційних технологій. Розв'язання цих завдань потребує ретельного дослідження існуючого на сьогоднішній день досвіду, що необхідно для встановлення об’єктивності у визначені напрямів удосконалення методики обліку і аналізу фінансових результатів. Вагомий доробок у дослідженні проблем обліку і аналізу фінансових результатів зробили зарубіжні та вітчизняні науковці В.І. Артеменко, А.Д.Шеремет, М.І. Баканов, М.Т.Білуха, Ф.Ф. Бутинець та інші. Слід визначити, що на сьогодні не існує єдиної універсальної методики оцінювання фінансового стану підприємства, яка б в рахувала мету фінансового аналізу, постійно змінюваних до умов розвитку внутрішнього або зовнішнього економічного середовища склад множини оцінюваних параметрів фінансових об’єктів, а також їх розмірність, специфіку підприємства і умов у яких воно функціонує. Аналіз результатів досліджень вітчизняних вчених-економістів свідчить, що теоретичні та практичні розробки щодо обліку та аналізу фінансових результатів мають сучасний характер та відображають сучасне розуміння проблем, пов’язаних з трансформацією вітчизняної системи обліку.

Поряд з цим, важливі аспекти теорії і практики обліку та аналізу фінансових результатів потребують проведення подальших досліджень та розробок в напрямку їх удосконалення. До них слід віднести: оптимізацію обліку фінансових результатів, як важливого джерела інформації для прийняття управлінських рішень, відсутність єдиного підходу до визначення класифікації видів діяльності при формуванні фінансових результатів, необхідність розробки нових підходів до аналізу результативності роботи підприємств, що відповідають сучасним інформаційним потребам користувачів та можливостям інформаційних технологій.

Фінансові результати, як об’єкт бухгалтерського обліку та економічного аналізу є актуальним і базується на звітніх даних.

Дана курсова робота складається з трьох розділів.

В розділі «Характеристика фінансово-господарської діяльності підприємства», описується коротка характеристика ВАТ «Бібльос» , його основна мета діяльності та дата створення. Дається перелік основних видів продукції, які випускаються підприємством, основні замовники підприємства, а також проводиться аналіз основних показників фінансово-господарської діяльності.

В розділі «Зміст і методика аналізу» вказано мету проведення аналізу та завдання, основні джерела інформації для його проведення, викладається методика проведення системи показників.

У розділі «Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства» виконано розрахунок показників та коефіцієнтів.

У «Висновках та рекомендаціях» узагальнюються результати проведеного аналізу фінансових результатів діяльності підприємства, проводиться оцінка проведених розрахунків, даються рекомендації щодо покращення фінансових результатів діяльності підприємства.

  1. Характеристика фінансово-господарської діяльності ват «Бібльос».

Дане товариство ВАТ Львівська фабрика паперово-білових виробів ’’Бібльос’’ , засноване в 1935 р. шляхом перетворення державного підприємства в акціонерне товариство. Форма власності товариства колективна, воно є юридичною особою і у своїй діяльності керується чинним законодавством, має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, фірмову печатку зі своїм найменуванням, фірмову марку і товарний знак для продукції, а також бланки зі своїм найменуванням і інші реквізити, необхідні для його діяльності. Також дане товариство має право від свого імені укладати угоди(договори, контракти), зокрема договори купівлі-продажу щодо підряду, страхування майна, перевезення, зберігання, доручення і комісії, набувати майнових і особистих немайнових прав, нести обов’язки і бути позивачем і відповідачем у суді. Товариство є правонаступником державного підприємства – Фабрики паперово-білових виробів ’’Бібльос’’ у Львові.

Управління товариством здійснюють такі органи як:

- Загальні збори акціонерів - Спостережна рада (Рада Товариства).

- Правління - Ревізійна комісія.

Метою діяльності даного товариства є задоволення суспільних потреб у паперово-білових виробах, видавничій продукції, продукції виробничо-технічного призначення та товарах народного споживання. Також, предметом діяльності товариства є випуск цінних паперів, штемпельно-граверувальні роботи і створення на території України та за її межами філій, представництв і дочірніх підприємств. У розпорядженні товариства є також мережа закладів громадського харчування і комплекс санітарно-профілактичного оздоровлення громадян.

Товариство має право здійснювати багато видів підприємницької діяльності за умови, якщо це не буде суперечити діючому законодавству України і цілям, передбаченим статутом.

Місце знаходження ВАТ ’’Бібльос’’ – м.Львів , вул. Японська

Таблиця 1

Основні показники фінансово-господарської діяльності підприємства за

2009 – 2010 роки.

п.п

Показник

Од.

виміру

2009

2010

Абсол.

Відхилення

+/-

Темп

Приросту

%

1.

Обсяг випуску товарної продукції

Тис.грн.

16674

24481

7807

46,8

2.

Чистий дохід(виручка )від реалізації прод.

Тис.грн.

14203

20763

6560

46,2

3.

Середньоспискова

чисельність ПВП

Осіб

259

232

-27

-10,4

В т.ч. робітників

_

_

_

_

4.

Фонд оплати праці ПВП

Тис.грн.

3620,6

3968,3

347,7

9,6

В т.ч. робітників

_

_

_

_

5.

Середньорічна з/п

1 працюючого

Тис.грн.

13,9

17,1

3,2

23

1 робітника

_

_

_

_

6.

Середньорічна продуктивність праці 1 працюючого

Тис.грн.

64,4

105,5

41,1

63,8

1 робітника

_

_

_

_

7.

Операційні витрати

Тис.грн.

11755

17542

5787

49,2

8.

Собівартість реалізованої продукції

Тис.грн.

9822

15103

5281

53,8

9.

Собівартість реалізо

ваної прод. на 1 грн.

чистого доходу

Грн.

0,69

0,72

0,03

4,3

10.

Валовий прибуток

Тис.грн.

4381

5660

1279

29,2

11.

Чистий прибуток

Тис.грн.

16

672

656

4100

12.

Рентабельність продукції

%

30,8

27,3

-3,5

-

З даної таблиці видно покращення діяльності даного підприємства. На це вказує збільшення таких показників, як обсяг випуску товарної продукції, чистий дохід (виручка від реалізації товарів, робіт послуг), валовий прибуток, чистий прибуток. А також спостерігається зменшення рентабельності продукції у звітному році.

Заробітна плата працівників збільшилась від 13,9 тис.грн до 17,1 тис грн., незважаючи на те, що кількість працівників зменшилась на 27 осіб. З цього можна зробити висновок, що на таке збільшення вплинули обсяг випуску товарної продукції, та продуктивність праці 1 працюючого, які у звітньому році збільшились.

Також можна сказати про невелике збільшення собівартості реалізованої продукції, яка збільшилась на 0,03 грн.