Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з фін.анал.віки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Перехід до ринкової економіки потребує від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентоздатності продукції і послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм го-сподарювання та управління виробництвом, активізації підприємства і т.п. Важлива роль у реалізації цього завдання приділяється аналізові господар-ської діяльності підприємств. З його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, обґрунтовуються плани й управлінські рі-шення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і робітників.

Прибуток є головним джерелом зростання ринкової вартості підприємст-ва, найважливішим джерелом задоволення соціальних потреб суспільства, а також основним захисним механізмом, що охороняє підприємство від загро-зи банкрутства.

Аналіз показників рентабельності має важливе значення. Його дані вико-ристовують для вибору варіантів формування асортименту та структури про-дукції, оцінки можливостей додаткового прибутку шляхом збільшення випу-ску більш рентабельних виробів, як інструмент інвестиційної політики та

ціноутворення. Аналіз необхідний для узагальню вальної оцінки рівня рента-бельності підприємства і визначення основних напрямів пошуку резервів під-вищення його ефективності.

Дослідженням проблеми формування і обліку та аналізу фінансових резу-льтатів займалися Ф.Ф. Бутинець, Т.М. Берднікова, М.Я. Дем'яненко, Г.Г. Кі-рейцев, Л.С. Шатковська, Я.В. Соколов, В.В. Снопко, В.Б. Моссаковський, В.Г. Лінник та інші вчені. Особливості управління прибутком підприємства за допомогою застосування факторного аналізу були розглянуті у роботах та-ких авторів, як Ганжа Ю., Рязанцева В., Масленко Ю., Зінченко Е., Воробйов Ю., Ковальов В., Білик М., Бланк І., Кірейцев Г., Мец В., Поддєрьогін А., Са-вицька Г. та інші.

Дана робота складається із трьох розділів.

У розділі «Характеристика фінансово-господарської діяльності СП «Олнова»» подається коротка характеристика даного підприємства, його основні види діяльності, а також проводиться аналіз основних показників фінансово-господарської діяльності.

У другому розділі подається мета проведення аналізу, завдання та основні джерела інформації для його проведення. Також у цьому розділі викладено методику розрахунку системи показників, за якими проводиться аналіз.

Розділ «Аналіз фінансово-господарської діяльності СП «Олнова» містить підрозділи, у яких розривається зміст виконуваного аналізу, проводиться розрахунок показників та коефіцієнтів.

У останньому розділі проводиться оцінка проведених розрахунків, і даються рекомендації щодо покращення фінансово-господарської діяльності підприємства.

1. Характеристика фінансово-господарської діяльності сп «Олнова»

Спілне українсько-німецьке підприємство «Олнова» було засновано в травні 1997року. Одним з його засновників є німецька фірма «HAMMEL Recyclіngtechnіk GmbH», яка є признаним світовим лідером по виробництву техніки для подрібнення різних видів відходів: деревини, побутових, будівельних, шпал, рулони паперу та фольги, каміння та землі.

Юридичною адресою СП ТзОВ «Олнова» є Львівська область, м. Буськ, вул. В. Івасюка, 5.

На початку своєї діяльності фірма “ОЛНОВА” займалася виготовленням різних металевих конструкцій для подрібнюючих машин з подальшим експортом їх у Німеччину. На початковому етапі на підприємстві працювало 15 чоловік, та з кожним роком, зі зростанням виробництва і збільшенням випуску продукції, зростало і число робітників, котрих зараз налічується на підприємстві близько 200 чоловік. Це чудовий колектив фахівців в галузі розробки та конструювання, виробництва і маркетингу. При цьому велика увага приділяється економічному,екологічному і технічному аспектам.

Фірма “Олнова” займається розробкою, конструюванням, монтажем та встановленням як окремих машин, так і цілих комплексів переробної техніки, конструкція яких відповідає сучасним вимогам безпеки та найкращих експлуатаційних параметрів. Продукція фірми сертифікована стандартами ISO.

СП ТзОВ «Олнова» тісно співпрацює зі своїм партнером з Німеччини, постійно працюючи над підвищенням технічного рівня своїх виробів. Протягом цього співробітництва робітники і конструктора їздили на стажування в Німеччину, а їхні фахівці приїжджали на Україну для навчання.

Основними напрямами діяльності заводу є:

- проектування ліній з переробки сміття;

- виготовлення проектної документації на машини з переробки сміття, дерева, металу, побутових та будівельних відходів.

- роздрібна торгівля машинами з переробки сміття;

- конструювання,виробництво, гуртова та роздрібна торгівля виробами з металу, обладнання різновид них конструкцій, машин, запасних частин;

Товариство є юридичною особою, і може займатися будь-якою підприємницькою діяльністю, яка не суперечить законодавству України.

На СП ТзОВ «Олнова» застосовується ієрархічна структура управління підприємства, що характеризується твердою ієрархією влади в організації, формалізацією правил і процедур, які використовуються централізованим прийняттям рішень, вузько визначеною відповідальністю в діяльності.

На СП ТзОВ «Олнова» застосовується ієрархічна структура управління підприємства, що характеризується твердою ієрархією влади в організації, формалізацією правил і процедур, які використовуються централізованим прийняттям рішень, вузько визначеною відповідальністю в діяльності.

Основними постачальниками СП «Олнова» є:

1. ТОВ «Галицький промисловий альянс»;

2. ТзОВ «Екосвіт»;

3.ПАТ «Львівський хімічний завод»;

4. ТОВ «Промислові мастила»;

5. ТзОВ «Торгівельне підприємство Айрон»;

6. ПП «Тедекс Мастила Україна»;

7. ПП «Хімрезерв»;

8. ТзОВ «Хадеа Стіл Компанія»;

9. ПП-фірма «Грин»;

10. ТОВ ХЗТФ «Моторімпекс».

Таблиця 1

Динаміка випуску деяких видів продукції в натуральному виразі за 2009-2010р.р

Види продукції

Од. виміру

Фактично вироблено

Абсолютне відхилення

за 2009р.

за 2010р.

Бичі 09639

шт.

-

78

78

Бункер VB 950

шт.

20

17

-3

Вентилятор

шт.

-

3

3

Деревоподр. машина DP660Е

шт.

19

18

-1

Деревоподр. машина DP660Т

шт.

40

35

-9

Дифузор

шт.

-

15

15

Жолоб

шт.

23

-

-23

Зуби валів подрібнювальних

шт.

32

-

-32

Кабіна VB450D

шт.

3

-

-3

Колесо зубчасте

шт.

-

4

4

Корпус підшипника DP660E

шт.

14

1

-13

Кронштейн магніта VB450D

шт.

12

17

5

Куплюнги валів

шт.

110

46

-64

Лопасть диска DР660

шт.

-

8

8

Металоконструкція деревоподр.машини DР660

шт.

-

14

14

Ніж до DР660Р

шт.

166

33

-133

Підпора для валів типу VВ

шт.

46

20

-26

Ролик прижимний для транспортера VB750

шт.

-

100

100

Шків до деревоподр. машини

шт.

5

-

-5

Шнек вугільного подрібн.

шт.

-

1

1

З даних, наведених у таблиці 1 можна зробити висновок, що у 2010році порівняно з 2009роком випуск продукції значно зменшився. Також змінився і асортимент випущеної продукції. Так у 2010році почався випуск у великій кількості ролика прижимного для транспортера VB750, бичів, дифузори вентилятора, підпори для валів типу VB750/650. Але у свою чергу зовсім припинився випуск жолобів, зуби валів подрібнювальних типу VB 750, куплюнги валів VB750, ножі до DР660Р .

Таблиця 2