Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з фін.аналізу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
416.77 Кб
Скачать

1.2 Основні замовники продукції підприємства.

Продукція товариства продається у м.Львові , Львівській області, та по всій території України. Продукція є дуже різноманітною, і споживачами переважно є населення. Товариство має масштабне виробництво тому основними його клієнтами є:

Таблиця 2

Назва замовника

1.

м.Львів ТзОВ ’’Чебурашка’’

2.

ТзОВ’’ Лео-Текс’’

3.

м.Львів ТзОВ ’’Промінь-2’’

4.

Колективне підприємство’’Шарм’’

5.

м.Львів видавництво ’’Каменяр’’

6.

м.Луцьк ВАТ ’’Волинська обласна друкарня’’

7.

м.Жмеринка товариство’’Книжковий двір’’

8.

ТзОВ’’ Бізнес-Партнер’’

9.

м.Запоріжжя ТзОВ’’Торговий дім Велес ОПТ’’

10.

Видавництво Верховної Ради України

11.

м.Кіровоград ЗАТ ’’Книжковий світ’’

12.

ТзОВ’’ Луганськканцопт’’

13.

ПП торговий дім ”Ділові дрібниці’

14.

м.Одеса ПП ”Принтекс-Ком”

15.

ТзОВ’’ Люксофіс’’

16.

м.Суми ТзОВ ’’АС-Поліграф’’

17.

Недригайлівська районна друкарня

18.

ПП ’’Лідер’’

19.

м.Херсон ТзОВ ’’Бухгалтер-сервіс’’

20.

Колективне підприємство ’’Таврійська книга’’

  1. Зміст і методика аналізу.

Фінансовий аналіз є частиною загального аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства. За допомогою аналізу фінансових результатів оцінюється ступінь досягнення кінцевої мети діяльності підприємства, а також аналіз фінансових результатів є узагальнюючим кінцевим результатом роботи, для отримання якого підприємство повинно мати доходи та витрати.

Фінансовий результат – це кінцевий економічний підсумок господарської діяльності підприємства, виражений у формі прибутку (збитків).

Фінансовим результатом господарської діяльності підприємства є збиток або прибуток. Отримання прибутку є основною метою будь-якої підприємницької діяльності. Від розміру отриманого прибутку залежать формування власного капіталу, виконання зобов'язань перед бюджетом, фінансування інвестицій, а також платоспроможність підприємства. Прибуток як головний показник ефективності діяльності підприємства виступає і як критерій визначення рівня виплат дивідендів, як визначальний фактор при встановленні рівня заробітної плати і винагороди адміністрації. Прибуток є головним фінансовим показником господарської діяльності підприємства, його ефективності, прибутковості й платоспроможності. При формуванні прибутків значну роль відіграють вирахування з доходів, прибутків такі як: ПДВ, акцизний збір та інші вирахування з доходу.

Поняття фінансових результатів діяльності трактується в П(С)БО 3 „Звіт про фінансові результати”.

Прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов`язані з ними витрати.

Збитки – перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання яких здійснені ці витрати.

Показники прибутковості визначаються в оцінках ефективності функціонування господарюючого суб'єкта за такими видами діяльності як операційна, фінансова та інвестиційна. Прибуток визначає результати виробництва й реалізації продукції, робіт, послуг їх якості, використання виробничих і фінансових ресурсів.

Діяльність підприємства може бути як прибутковою так і збитковою, і формуватись за допомогою різноманітних факторів. Система показників фінансових результатів включає в себе абсолютні вимірники, якими є суми прибутку (збитку) за його утворенням, використанням або розподілом, і відносні що характеризують відносний ступінь прибутковості вкладеного капіталу, отриманого доходу чи здійснених витрат.

Аналіз фінансових результатів містить в собі такі основні завдання як:

  1. Визначення впливу факторів на зміну динаміки прибутку від операційної діяльності.

  2. Вивчення динаміки та проведення аналізу фінансових результатів, доходів та витрат.

  3. Проведення аналізу фінансових результатів від надзвичайної діяльності.

  4. Визначення зміни факторів на зміну оцінки показників рентабельності

  5. Вивчення та виявлення факторів формування динаміки прибутку від фінансової та інвестиційної діяльності.

  6. Визначення аналізу використання прибутку.

  7. Підвищення рентабельності підприємства.

Для визначення аналізу показників фінансових результатів підприємства необхідно визначити абсолютне відхилення та темп приросту таких показників підприємства як:

  • Доходи від реалізації продукції

  • Прибуток від операційної діяльності

  • Прибуток від звичайної діяльності

  • Прибуток від надзвичайних подій

  • Чистий прибуток

  • Оподаткований прибуток

  • Прибуток від реалізації продукції

  • Прибуток на одиницю продукції

Також показниками для аналізу є витратні статті звітності такі як: собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), адміністративні витрати, витрати на збут, фінансові витрати, інші операційні витрати, втрати від участі в капіталі, надзвичайні витрати, інші витрати від операційної діяльності.

Метою проведення аналізу фінансових результатів є оцінка динаміки абсолютних та відносних показників фінансових результатів, виявлення та оцінка можливих резервів їх зростання, визначення впливу окремих факторів на рівень рентабельності та суму прибутку.

За результатами аналізу фінансових результатів визначається прибутковість чи збитковість підприємства, порівнюються фінансові результати діяльності підприємства з попередніми періодами, аналізуються основні фактори які вплинули на формування кінцевих результатів діяльності підприємства.

Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства дає змогу визначити чинники які вплинули на формування величини чистого прибутку або збитку підприємства, містить розрахунок абсолютних показників які дають змогу порівняти отримані результати з нормативними значеннями.

Форми фінансової звітності такі як:

  • Форма №1 «Баланс»

  • Форма №2 «Звіт про фінансові результати»

  • Форма №3 «Звіт про рух грошових коштів»

  • Форма №4 «Звіт про власний капітал»

  • Форма №5 «Примітки до річної фінансової звітності»

А також форми статистичної звітності є джерелами інформації аналізу фінансових результатів.

Стійке фінансове становище формується в процесі всієї виробничо- господарської або комерційної діяльності підприємства. Однак партнерів та акціонерів підприємства цікавить не процес, а результат, тобто саме показники фінансового стану за звітний період, які можна визначити на базі публічної офіційної звітності.