Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основные 1-60 (1-я часть).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
259.46 Кб
Скачать

16. Основні риси феодального господарства.

Феодал. гос-во характ-ся перш за все пануванням приват. власності на землю, яка вважалась головним багатством. Домінувало натурал. гос-во. Обмін відігравав другорядну роль. Майже всі багатства сусп-ва створювалися ручною працею. Знаряддя праці були примітивними.

Селяни знаходилися в особис., поземел., судово-адмініс. і військово-політ. залежності від землевласників.

В основі феод. гос-ва лежала власність феодалів на землю і їх неповна власність на виробників— закріпачених селян. Селяни наділялися землею і мали своє гос-во. Користуючись землею феодала як наділом, вони зобов'язані були за це обробити панську землю за допомогою своїх знарядь або віддавати йому додат. продукт своєї праці — ренту.

Відомі 3 форми феод. ренти: *відробіткова (панщина), *продуктова (натур. оброк), грошова (грош. оброк).

Осн. формами госп. д-сті були: феод. вотчина, реміснич. цех, торгова гільдія.

Феодали мали на землі монопольне право. Населення складалося з вільних общин. Осн. форма володіння – община.

В 2ій пол. 6 ст. у Франкській дер-ві з’являються такі форми землеволод-ня: *алод – приват. земел. власність, яка вільно продається, обмінюється, заповідається, дарується без дозволу громади; *бенефіцій (земля надавалася за умови виконання війс. служби і васальної присяги на вірність королеві-сеньйорові) - умовно-службове, тимчасове землевол-ня, яке ґрунтувалося на сеньйоріально-васальних від-нах; *феод – найпоширеніша форма землевол-ня, передбачала несення служби, але і земля, і посада передавалися у спадок.

Були поширенні прекальні угоди( зобов’язання за землю нести певні повинності). Поступово прекарії передавалися у спадок.

У феод. маєтку ( у франків – сеньйорія, в Англії, Франції – манор, в Німеччині – марка) вся землі поділялася на: *панську(домен) – використовувалася для потреб феодала, *селянську (гуф – Німеччина, манси – франки, вергата – Англія).

Характ. рисою середньовіч. ремесла була його цехова орг.-ція — об'єднання ремісників однієї чи ряду професій в межах міста у спілки — цехи. Ф-ції цеха: *орг.-ція спожив. і збутової кооперації * орг.-ція труд. та грошової допомоги *передавання у спадщину своєї технології *охороняли і захищали власність. Обов’язки членів цеху: *служити в ополгенії *відправляти релігійн. обряди *відвідувати цех. збори *сплачувати членські внески *мати свій статус і вибірне керівництво.

Цех поділявся на соціально-вікові групи (учні — підмайстри — майстри — старші майстри).

У середні віки розвивалася і сухопутна торгівля. На її перешкоді була відсутність битих шляхів, натур. характер госп-ня, хижацька поведінка феодалів — власників земель, через які проходили торгов. каравани, чинені ними обмеження, митні побори. Значною перепоною були розбійницькі ватаги. Все це змушувало купців для захисту своїх інтересів та з метою монополізації ринку об'єднуватися у торгові гільдії. Вони мали свої статути і, як правило, спеціалізувалися на торгівлі одним чи кількома товарами. Ф-ції гільдії: *захищати і охороняти свою власність від феодалів *боролися проти феодалів і ремісників *упорядкували міру і вагу *створювали монопольні умови для зовн. торгівлі.