Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основные 1-60 (1-я часть).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
259.46 Кб
Скачать

56. Розвиток теорії монетаризму м.Фрідмана у др.Пол.Хх ст.Принципи і недоліки.

Монетаризм - макроекономічна теорія, згідно якої кількість грошей в обігу є визначальним чинником розвитку економіки. Одне з головних напрямків неокласичної економічної думки. Виник в 1950-і роки як ряд емпіричних досліджень в області грошового обігу.У 1950 році М. Фрідман очолив проект в рамках Національного бюро економічних досліджень з вивчення грошового фактора в діловому циклі. В результаті інтенсивних емпіричних досліджень в 1956 році виходить його знаменита стаття «Кількісна теорія грошей: нова версія»У 1963 році виходить знаменита робота Фрідмана, написана ним у співавторстві з Д. Мейселменом «Відносна стабільність швидкості грошового обігу та інвестиційний мультиплікатор в Сполучених Штатах за 1897-1958 рр.." Автори статті критикували стабільність мультиплікатора витрат в кейнсіанських моделях. На їхню думку, номінальні грошові доходи залежали винятково від коливання пропозиції грошей. Відразу ж після виходу статті, їх точка зору була піддана жорсткій критиці з боку багатьох економістів. При цьому головною претензією була слабкість математичного апарату застосовуваного в даній роботі. Принципи: - регулююча роль держави в економіці повинна бути обмежена контролем над грошовим обігом; - ринкова економіка - саморегулююча система. Диспропорції та інші негативні прояви пов'язані з надмірною присутністю держави в економіці; - грошова маса впливає на величину витрат споживачів, фірм. Збільшення маси грошей призводить до зростання виробництва, а після повного завантаження потужностей - до зростання цін та інфляції; - інфляція повинна бути пригнічена будь-якими засобами, в тому числі і з допомогою скорочення соціальних програм; - при виборі темпу росту грошей необхідно керуватися правилами «механічного» приросту грошової маси, яке відображало б два чинники: рівень очікуваної інфляції;

- темп приросту суспільного продукту. - число державних регуляторів скорочується до мінімуму. Виключається або знижується роль податкового, бюджетного регулювання.

Недоліки Монетаристи є прихильників вільного ринку, а Державне управління вважають шкідлівім для індівідуальної ініціатіві та неефектівнім. Смороду роблять ставку на регулювання сукупного попиту шляхом Зміни грошової Пропозиції в Країні методами кредитно-фіскальної політики. За монетаристами Рівень господарської актівності візначається кількістю грошей, Що перебувають в обігу. Концепція монетаризму и Теорії "економікі Пропозиції" були покладені в основу неоконсерватівної економічної політики, Яку проводили Р. Рейган и М. Тетчер у 80-х роках. Однак неоконсервативної моделі державного регулювання економікі, Яка Була розрахована на досконалу конкуренцію, віявілась неспроможності розв'язати складні соціально-економічні Завдання Ринку. Тому в чистому вігляді вон відмивання ніде НЕ вікорістовується.