Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основные 1-60 (1-я часть).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
259.46 Кб
Скачать

21. Історичні передумови виникнення, сутність та етапи еволюції меркантилізму т.Мен, Монкретьєн.

Першим проявом ек. ідей буржуаз. сусп.-тва став меркантилізм. У Зх. Європі він зародився вже у ХУ ст., але поширення набув у ХУІІ ст. Гол. передумова вин-ня - розклад феодалізму та зародження капіталізму.

Меркантилізм - перша теорем. спроба пояснити суть капіт. способу вир-тва в період переходу від натур. до товар. вир-ва. Меркантилізм вирішував практ.питання прискорення первісного нагромадження капіталу. Меркантилізм відображав інтереси торг. буржуазії. Меркан-зм набув свого роз-ку завдяки ек. політиці абсолютизму, яка спрямована на забез-ня акт. торг. балансу.

Меркан-зм відображав істор. реалії тривалого періоду, який пов`язан з велик. геогр.. відкриттями.

Меркан-зм пройшов 2 етапи у своему розвитку ранній меркантилізм (монетарний) (до кін. 16 ст.) і пізній (мануфактурний) (к. 16- сер. 18 ст.)

Представниками : Вільям Стаффорд в Англії та Гаспар Скаруффі в Італії, Давансетті.

Ранній М. грунтувався на теорії грош. балансу. Ця теорія мала два завдання: по-перше, залучити в країну якомога більше грошей з-за кордону; по-друге — зберегти гроші в самій цій країні. В країні була політика максимального зменшення імпорту. Представники вважали, що треба нагромаджувати золото, срібло, регулювати зовн. торгівлю з метою забез-ня країн золотом.

Джерело багатства: срібло, золото, зовн. торгівля.

Треба менше витрачати і більше нагромаджування в країні.

У др. пол ХУІст. система монет. меркан-му змін-ться системою меркан-зму мануфактурного, що досягла свого розквіту у ХУІІ ст.

Представники:Томас Менн у Англії, Антуан Монкрєтьєн у Франції, Антоніо Серра в Італії.

Пізній М ґрунтувався на теорія торг. балансу. Пізні меркантилісти центр ваги перенесли зі сфери грош.обігу у сферу товар. обігу. Вони ставили своїм завданням скасування заборони вивезення грошей, обмежень імпорту іноз. товарів; форсування експорту нац. продукції передовсім промислової; завоювання ринків, у тому числі колоніальних, і забезпечення акт. торг. сальдо, тобто перевищення вартості вивезених з країни товарів над вартістю товарів, увезених у країну. 3 цією метою заохочувався розвиток промисловості, що виробляла товари на експорт. Треба вивозити золото і срібло з країни для вигідних угод. Недоцільно нагромаджувати золото.

Джерело багатства: експорт.

На перший план висувалася політика протекціонізму, що розглядалася як найліпший засіб для забезпечення інтенсивнішого розвитку експорту спрямована на захист нацю ек-ки від іноз. конкуренції. Держава запроваджувала систему митних заходів.

Т. Менн – спростував теорію грош. баланса, нова теорія – акт. торг. баланса

Скоруффі – пропонував скликати конференцію з питань грош. обігу і ств-ти єдину грош. монету для всіх країн.

Давансетті- порівнював гроші з кров`ю.

Отже, мерк-зм сприяв сервіс. нагромадженню капіталу, розвитку тов.-грош. відносин, розвитку продукт. сил. Також меркантилісти розглядали багатство не окремої людини, а багатство нації.