Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основные 1-60 (1-я часть).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
259.46 Кб
Скачать

57. Теоретико методологічні засади та основні напрямки раннього інституціоналізму в сша т.Веблен Дж.Коммонс, у.Мітчелл

На межі ХІХ-ХХ ст. у США виникла нова течія економічної думки – інституціоналізм. Це була реакція на панування монополій у ринковій економіці. Початковий етап його розвитку характеризувався гострою критикою монополістичних корпорацій. У цьому плані інституціоналізм став альтернативою неокласичній теорії. Водночас його фундатори критично сприймали й висновки марксистської політичної економії. Інституціоналізм - це напрямок буржуазного государствленія 20 століття, що розглядає політичну організацію суспільства, як комплекс різних об'єднань громадян - "інституцій" (сім'я, партія, профспілка і т.д.). Послідовники інституціоналізму прагнули розширити рамки економічного аналізу, залучаючи підходи і методи суміжних наук. Представники інституціоналізму вважали, що поведінка економічної людини формується головним чином у рамках і під впливом соціальних груп і колективів.

Перший етап розвитку інституціональних економічних теорій охопив зародження та поширення інституціоналізму і припав на першу чверть ХХ ст. Це був період раннього, так званого критичного інституціоналізму, який представлений трьома напрямами американського інституціоналізму: соціально-психологічним напрямом Т. Веб-лена; соціально-правовим напрямом Дж. Коммонса; емпіричним, або кон’юнктурно-статистичним напрямом В. Мітчелла та його послідовників.

Поняття інституціоналізму включає в себе два аспекти: «інституції» - норми, звичаї поведінки в суспільстві, і «інститути» - закріплення норм і звичаїв у вигляді законів, організацій, установ. Сенс інституційного підходу полягає в тому, щоб не обмежуватися аналізом економічних категорій, і процесів в чистому вигляді, а включити в аналіз інститути, враховувати позаекономічні фактори.

Джон Роджерс Коммонс В роботі «Інституційна економічна теорія» вчений вводить в аналіз категорії «колективні дії» і «трансакції» (угоди). Колективні дії контролюють дії окремих індивідів, приміряючи суперечливі інтереси. Він також виділяє три основних види трансакцій: торгові, управлінські та раціонуючі. Кожна трансакція включає в себе переговори, прийняття зобов'язань та виконання зобов'язань. Уеслі Клер Мітчелл Намагався використовувати статистичний аналіз для доказу положень інституціоналізму. Він досліджував природу економічних циклів, очолював Національне бюро економічних досліджень, яке в той період було орієнтоване на збір та класифікацію фактичних даних про економічні процеси, не претендуючи на оцінку економічної політики держави та розробку рекомендацій для нього. Веблен вважав, що в ринковій економіці споживачі піддаються всіляким видам суспільного і психологічного тиску, що змушують їх приймати нерозумні рішення. Саме завдяки Веблену в економічну теорію увійшло поняття «престижне або показне споживання», яке отримало назву «ефект (Парадокс) Веблена».