Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник складається з двох частин.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.84 Mб
Скачать

Запитання і завдання для самоконтролю

1. Чи необхідне адміністрування податків? Які завдання і функції ДПА?

2. Які права органів ДПС?

3. Які обов'язки органів ДПС?

4. Розкрийте поняття планової і позапланової виїзної перевірки.

5. Право на проведення планової виїзної перевірки.

6. Право на проведення позапланової виїзної перевірки.

7. Яка тривалість перевірок?

8. Назвіть умови проведення планової або позапланової виїзної перевірки. Недотримання умов.

9. Які завдання і структура податкової міліції?

10. Які права має податкова міліція?

11. Відповідальність посадових осіб податкової міліції.

Розділ IV. Банківське і страхове право. Цінні напери Тема 21. Правове регулювання створення банківської системи україни

21.1. Банківська діяльність і гармонізація банківського законодавства.

21.2. Поняття банківської системи України та її елементи.

21.3. Роль НБУ у проведенні грошово-кредитної політики та банківського нагляду.

21.4. Створення та державна реєстрація банків.

Перехід до ринкової економіки зумовлює підвищену увагу загалом до фінансово-кредитної і зокрема до банківської системи. Банк є самостійним суб'єктом господарювання, юридичною особою, виробляє і реалізує продукт у формі специфічних банківських послуг. Мета банківської системи — задоволення суспільних потреб у власному продукті та послугах, реалізація соціальних й економічних інтересів.

Широка диверсифікація банківських операцій (> 150) дає змогу банкам зберігати клієнтів і залишатися рентабельними навіть за надто несприятливої господарської кон'юнктури. Але далеко не всі банківські операції постійно використовуються в практиці конкретного банківського закладу. Але є певний базовий набір, без якого банк не може існувати, нормально функціонувати й узагалі бути банком. До таких операцій, що конструюють діяльність банка, належать: залучення депозитів; здійснення розрахунків; видача кредитів; операції з цінними паперами.

Комерційні банки є особливою категорією ділових підприємств — фінансових посередників. Вони залучають капітали, заощадження населення, інші вільні грошові кошти та надають їх у тимчасове користування іншим користувачам, які потребують додаткового капіталу. Фінансові посередники виконують таким чином важливу народногосподарську функцію, забезпечуючи суспільство механізмом міжгалузевого та міжрегіонального перерозподілу грошового капіталу.

Фінансове посередництво відрізняється від брокерсько-дилерських функцій. Специфічна риса брокерів та дилерів полягає в тому, що вони не створюють власних вимог та зобов'язань, діючи за дорученням клієнтів. Фінансові посередники в процесі діяльності створюють, наприклад, нові зобов'язання — депозит, а надаючи позику — нову вимогу до позичальника. Тобто такий процес створення нових зобов'язань та їх обміну на зобов'язання інших контрагентів становить основу, суть фінансового посередництва. Акумулюючи грошові капітали з різних джерел, фінансові посередники створюють загальний значний обсяг грошових коштів і можуть задовольнити вимоги позичальників на найрізноманітніших умовах.

Комерційні банки є багатофункціональними установами, які оперують у різних секторах ринку позикового капіталу. Великі комерційні банки представляють клієнтам повний комплекс фінансового обслуговування, включаючи кредити, прийом депозитів, розрахунки та ін. Цим вони відрізняються від спеціалізованих фінансових установ, які мають обмежені функції. Комерційні банки традиційно відіграють роль стрижневої, базової ланки кредитної системи.