Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3in1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
583.17 Кб
Скачать

39.Рівновага конкурентної фірми в короткостроковому періоді

В залежності від того яким чином співвідноситься ціна продукту з середніми змінними і середніми сукупними витратами можна виділити різні варіанти рівноваги фірми в короткостроковому періоді

P MC

AC Z=(P-AC)Q*

P* P>ACmin

Q* Q

Фірма знаходиться на рівні самоокупності

P MC AC

P* AR=MR Z=(P-AC)Q*=0

P=ACmin

Q* Q

Ф ірма, що несе збитки

P MC AC

MR=P* AVC -Z=(AC-P)Q*

AC>P>AVC

Q* Q

Фірма, що закривається

P MC AC

P* AVC

MR=AR P=MC=AVCmin

P<=AVCmin

Q* Q

Умовою рівноваги фірми в короткостроковому періоді є тотожність P=MC.

40. Характеристика монопольного ринку. Види монополії.

Характерними рисами монопольного ринку є:1.В галузі діє лише один виробник даного продукту;2.На ринку реалізується ексклюзивний продукт, що не має близьких аналогів;3.Фірма володіє абсолютною монопольною владою, тобто, вона має спроможність змінювати ціну і обсяг вир-ва виходячи з власних інтересів;4.Вхід та вихід з галузі майже блоковані, що пояснюється такими перешкодами як наявність виключних патентів та ліцензій на вир-во даного продукту, володіння більшістю ресурсів, що задіяні при виготовленні даного продукту. Розрізняють різні види монополій: чиста, природна, адміністративна тощо. Природна монополія виникає в галузях для яких характерні зростаючий ефект від масштабу вир-ва. Серед монополій також виділяють такі, що здійснюють цінову дискримінацію та звичайні. Звичайна монополія – реалізує продукцію для всіх покупців за однією ціною. Монополія цінової дискримінації реалізує одну і туж продукцію за різною ціною в залежності від сегменту ринку або навіть виходячи з можливостей конкретних окремих покупців.

41. Ринкові умови функціонування монополії.

Лінія попиту на товари монополіста збігається з лінією ринкового попиту, оскільки галузь представляє один продавець. Для збільшення обсягу продажу монополіст має знижувати ціну, тому крива попиту має від’ємний нахил. Виходячи з цього крива граничного доходу також має від’ємний нахил , однак якщо монополіст не здійснює цінової дискримінації то МR завжди менше Р, тобто крива граничного доходу буде завжди знаходитися нижче кривої попиту.

D(AR)

P

Якщо монополіст збільшує обсяг продажу, зростає сукупний доход, який, досягнув свого максимуму, починає скорочуватися. Збільшення або зменшення сукупного доходу залежить від знаку граничного доходу. В свою чергу, знак граничного доходу визначається прямою цінової еластичності.

TR

A

В залежності від еластичності попиту можливі три ситуації.

1) Еd>1, MR при цьому більше нуля. При збільшенні обсягу виробництва за таких умов ТR зростає.

2) Еd=1, MR=0, обсяг виробництва відповідає максимальному значенню ТR.

3) Еd<1, MR<0, збільшення обсягу виробництва призводить до скорочення TR.

З цього випливає, що монополіст нарощує обсяг виробництва дорівнює Qa. Подальше збільшення обсягу означатиме одночасне скорочення TR і збільшення ТС, що обумовить зменшення загального прибутку монополіста. В зв’язку з цим монополіст обирає обсяг виробництва на відрізку від 0 до Qa, що відповідає еластичному попиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]