Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕВ НАША.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

4.4. Багатобічне рег-ня зовн. Торгівлі.

Генеральна угода з тарифів та торгівлі(ГАТТ), що регулює митно-тариф. питання зовн. торгівлі, була прийнята в Женеві в 1947р. Ініціатором створення орг-ції були США, які зміцнювали свої позиції на світ. ринку після Друг. світ. війни та повели боротьбу за створення стабільних правил міжнар. торгівлі.

Осн. положення створення цієї орг-ції:

1.Найважливіше положення прийняло форму режиму найбільшого сприяння рег-ня нетариф. ставок(РНС). Згідно з ним, якщо між кр-нами А і В існує угода про РНС, то, якщо А чи В зробить якісь послаблення в торг. стосунках з кр-ною С, то всі ці послаблення автоматично розповсюджуються на другу кр-ну, з якою існує договір РНС. Принцип РНС створює рівність і недискримінованість торг. стосунків.

2. Друге положення стосується правомочності застосування інст-в рег-ня зовн. торгівлі. СОТ визнає мито як єдиний засіб держ. рег-ня, що є правомочним без обмежень. Усі ін. інстр-ти(нетарифні) можуть застосовуватись в певних межах СОТ негативно ставиться до використання квот, ліцензій,надання податкових пільг тощо.

3. Третє положення стосується прийняття рішення у межах СОТ. Усі рішення повинні прийматися на осн. переговорів. Країни-члени СОТ відмовляються від однобічних дій в торг. політиці. Таким чином, основу д-сті СОТ з моменту заснування цієї орг-ції складали багатобічні раунди-переговори. Вони тривали по декілька років в залежності від питань, що виносилися на розгляд, за період 1947-1995рр.(з 1.01.1995 СОТ на ГАТТ) відбулося 8 раундів-переговорів. На перших стадіях існування орг-ції переговорний процес стосувався питання зниження рівня мита. Країни домовлялися про зниження тарифів на осн. відповідних списків товарів. Як наслідок, сер. рівень мита був знижений з 40-50% в 50-і рр. до 3-5% сьогодні.

У 70-і роки на порядок денний орг-ції були винесені питання нетариф. рег-ня. Це призвело до збільшення термінів проведення раундів-переговорів. Гол. питаннями, що розглядалися, стали наступні:

1)Порядок введення антидемпінг. мита. За рішенням ГАТТ, антидемп. мито не може носити каральний хар-р. Вона має лише встановлювати справедливий рівень цін, піднімаючи демпінг. ціну до «норм.»ціни. Той же самий принцип був встановлений і по відношенню до компенсаційного мита, яке впроваджується у випадку встановлення факту субсидованого Е-ту.

2)Була прийнята угода про процедури, в якій були сформульовані зобов’язання країн-учасниць заздалегідь публікувати всі норми та правила, що стос-ся імпорт. рег-ня.

3)У Кодексі про стандарти було визначено, що техніч. норми та стандарти не можуть використовуватись як засіб в рег-ні зовн. торгівлі, спрямований на створення певних обмежень.

Нормами СОТ були фактично заборонені всі субсидії зовн. торгівлі. Певні виключення були зроблені для продукції с/г та рибальства.

Остання сесія ГАТТ в Уругваї у вересні 1986р.. Найбільш визначними моментами цієї сесії стали такі:

1.Були прийняті угоди по торгівлі послугами ГАТС та угода по торг. аспектах права на інтелект. власність ТРИПС. Ці угоди, що доповнили ГАТТ, і стали передумовою для зміни назви орг-ції.

2.Прийняті рішення відносно «законних» субсидій. До законних були віднесені субсидії, що пов’язані з охороною навкол. середовища та регіональним розвитком.

3.Встановлений певний розмір субсидування:3% від заг. обсягу імпорту., при якому субсидії визнаються законними.

Крім СОТ, багатобічне рег-ня в МЕВ в різн. галузях здійснюють і ін