Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы ЭП и СТВ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
60.09 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте елементів тарифної системи оплати праці. Функції тарифної системи в організації заробітної плати.

Тарифна система – це сукупність нормативних матеріалів, за допомогою яких установлюється рівень основної заробітної плати працівників залежно від їхньої професії (посади), кваліфікації (категорії), умов праці, т.п.

Функції тарифної системи

ЗАРПЛАТО-УТВОРЮЮЧА Забезпечення працівнику мінімальних гарантій в оплаті праці за виконання встановленої норми праці.

ЗМІСТОВНА Установлення змісту і складності всіх видів робіт, що виконуються у різних видах діяльності.

РОЗПОДІЛЬЧА Розподіл робіт за складністю та працівників за професіями, спеціальностями (посадами), кваліфікацією, категорією.

ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ Забезпечення обґрунтованої диференціації в оплаті праці працівників у залежності від їхньої кваліфікації (посади), складності виконуваної роботи, її відповідальності, у межах державних мінімальних гарантій та угод різного рівня.

СТИМУЛЮЮЧА Заохочення підвищення кваліфікації працівників, виконання більш складних робіт і забезпечення компенсації працівнику під час виконання робіт у несприятливих умовах праці.

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників - це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, що містяться у Державному класифікаторі професій.

Тарифна сітка – це сукупність кваліфікаційних розрядів і відповідних їм тарифних коефіцієнтів. Кваліфікаційний розряд характеризує ступінь складності виконуваної роботи і рівень кваліфікації робітника. Кожному розряду привласно відповідний тарифний коефіцієнт, що показує в скільки разів тарифна ставка кожного розряду більша, ніж тарифна ставка першого розряду. Тарифний коефіцієнт першого розряду дорівнює одиниці.

Тарифні ставки (ТС) фіксують розмір заробітної плати в одиницю часу. Розрізняють погодинні, поденні, помісячні т. ставки.

Для оплати праці службовців використовують посадові оклади, що виконують функції, аналогічні тарифним ставкам робітників, і диференціюють заробітну плату керівників, спеціалістів, службовців залежно від їх кваліфікації, умов праці, масштабів та складності виробництва, обсягів та важливості виконуваних функцій (робіт).

Для забезпечення єдиного підходу до диференціації тарифних ставок для оплати праці робочих і посадових окладів службовців розробляють єдині тарифні сітки (ЄТС).

Надбавки – це виплати, що пов'язані, як правило, з особистістю конкретного працівника, і мають переважно стимулюючий характер (за високу професійну майстерність робітника; за особливі досягнення в праці службовців; за виконання особливо важливої роботи у встановлений термін та ін). Доплати – це виплати, що обумовлені виконуваною роботою і мають переважно компенсаційний характер.(за роботу у святкові та вихідні дні, за понадурочну роботу й ін.).

  1. Охарактеризуйте погодинної форми оплати праці та її систем. Характеристика чинників, що впливають на вибір форм і систем зп.

Економічним змістом погодинної оплати праці є тривалість праці (відпрацьований час) та рівень кваліфікації працівника. Виділяють просту погодинну, погодинно-преміальні системи, погодинну систему з нормованим завданням. Проста погодинна система заробітної плати стимулює працівника до підвищення кваліфікації та раціонального використання робочого часу. Погодинно - преміальна система заробітної плати більш ефективна, бо стимулює працівника також до досягнення певних кількісних та якісних показників, а саме встановленого планового обсягу завдання, якості праці та продукції, економії виробничих ресурсів, за виконання яких виплачується премія (Погодинна заробітна плата з нормованим завданням передбачає преміювання робітників за виконання встановлених нормованих завдань. Запровадженню нормованих завдань передує підготовча робота з поліпшення регламентації праці, організації та обслуговування робочих місць, умов праці, вдосконалення трудових процесів тощо. При виборі системи оплати праці доцільно враховувати форму власності, розмір підприємства, його структуру, характер виробленої продукції (послуг), а також особливості домінуючих у колективі цінностей і цілей. При цьому необхідно насамперед мати на увазі функціональні обов'язки керівників. Їхня головна задача полягає в тому, щоб забезпечити неухильний ріст обсягу виробництва високоякіснї продукції при мінімальних витратах ресурсів на основі прискорення науково-технічного прогресу, використання передового досвіду. Крім того, вирішуючи питання оплати праці, потрібно мати на увазі такі чотири чинники:· фінансове положення підприємства;· рівень вартості життя;· рівень заробітної плати, що виплачують конкуренти за таку ж роботу;· рамки державного регулювання в цій області.