Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы ЭП и СТВ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
60.09 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність безтарифної оплати праці та за компенсац

Широке застосування в сучасних умовах мають безтарифні системи оплати праці, в яких не використовують гарантовані тарифні ставки, більшість видів премій, доплат і надбавок. Це так звані “пайові” системи, де рівень оплати праці кожного залежить від фонду оплати праці колективу, отриманого за період, індивідуального пайового коефіцієнта, присвоєного працівнику відповідно до кваліфікації, відпрацьованого часу та труд.внеску.

Основними рисами безтарифних систем є такі:

  • розробляється й затверджується шкала співвідношень в оплаті праці різної складності з мінімально можливою кількістю рівнів;

  • гарантія працівникам тільки мінімального законодавчо встановленого рівня заробітної плати;

  • визначення спочатку загальної суми заробленої колективом заробітної плати, потім відшкодування з цієї суми гарантованої мінімальної оплати праці всіх працівників колективу, далі розподіл решти між усіма членами коллективу за встановленими правилами;

  • рівні умови щодо можливості впливу на розмір своєї заробітної плати всіх працівників незалежно від категорій і посад.

Головною умовою застосування безтарифної системи оплати праці є можливість створення такого колективу робітників, який був би об’єднаний спільним виробничим завданням, а кожен працівник чітко бачив і розумів би своє місце, роль і внесок у кінцевий результат спільної колективної праці.

Поняття компенсаційний пакет точніше відображує той факт, що сучасна система компенсацій також вміщує пакет соціальних пільг (або бенефітів.В умовах ринкової економіки система компенсацій є ефективним інструментом залучення й утримання в організації професійних кадрів, а також мотивації персоналу.

До бенефітів, які застосовуються в пакеті соціальних пільг відносяться: оплата послуг мобільного зв’язку, необмежений доступ до Інтернету; оплата проїзду в громадському транспорті;

  1. Назвіть основні цілі та завдань діяльності моп. Охарактеризуйте структуру моп та її кер. Органів, методи

МОП була створена в 1919 р. за ініціативою і при активній участі західної соціал-демократії.

Головні цілі МОП - сприяння соціально-економічному прогресу, поліпшення добробуту і умов праці людей, захист прав людини. МОП підтримує зусилля держав, направлені на досягнення повнішої зайнятості, підвищення рівня життя, встановлення соціальної справедливості, охорону життя і здоров'я працівників, поліпшення виробничого і оточуючого середовища, захист найуразливіших груп працівників. Основними завданнями МОП є:

♦ розробка міжнародної політики і програм, направлених на вирішення соціально-трудових проблем;

♦ створення й ухвалення міжнародних трудових норм у вигляді Конвенцій і Рекомендацій в цілях здійснення політики в сфері праці;

♦ допомога країнам-учасницям у вирішенні соціально-трудових проблем, так звана, технічна співпраця;

♦ захист прав людини (права на працю, на об'єднання, захист від примусової праці, від дискримінації і тому подібне);

♦ боротьба з бідністю за поліпшення життєвого рівня працівників, розвиток соціального забезпечення;

♦ розробка програм поліпшення умов праці й виробничого середовища, техніка безпеки і гігієни праці, охорона і відновлення навколишнього середовища;

♦ сприяння організаціям працівників і підприємців у їх роботі спільно з урядами щодо регулювання СТВ;

♦ розробка заходів щодо захисту найуразливіших груп працівників: жінок, молоді, інвалідів, літніх людей, працівників - мігрантів.

Структура МОП є досить складною. Міжнародна конференція праці (МКП) - це найвищий орган МОП.

МКП визначає в цілому напрямки роботи МОП, обговорює проблеми соціального положення в сфері праці, розробляє і затверджує міжнародні норми праці у вигляді Конвенцій і Рекомендацій, приймає резолюції з окремих питань діяльності організації.

Адміністративна рада є виконавчим органом МОП. Вона направляє роботу МОП у період між конференціями, проводить у життя її рішення, направляє діяльність міжнародного бюро праці (МБТ), а також різних комітетів, що створюються при Адміністративній раді.

Міжнародне бюро праці (МБТ), штаб-квартира якого знаходиться в Женеві, є постійним секретаріатом МОП, її адміністративним і виконавчим органом, дослідницьким та інформаційним центром.

Міжнародний інститут соціально-трудових досліджень є самостійною установою, заходи якого – сприяти поглибленому вивченню і розумінню проблем праці й розробляти заходи їх вирішення.

У своїй роботі МОП використовує різні методи, з них можна виділити три основних:

1. Розробка і ухвалення міжнародних трудових норм : Конвенції і Рекомендації, контроль за їх виконанням.

2. Надання країнам допомоги у вирішенні соціально-трудових проблем ( у МОП це називають технічною співпрацею).

3. Проведення досліджень і здійснення публікацій з соціально-трудових проблем.

Робота щодо розробки та прийняття Конвенцій та Рекомендацій була і залишається головною у всій діяльності МОП. Для досягнення своїх основних цілей і завдань МОП розробляє міжнародні програми, направлені на поліпшення умов праці та життя працівників, підвищення можливостей зайнятості та підтримку основних прав людини, вдосконалення загальної і професійної освіти.

Міжнародна технічна співпраця набираються з різних країн світу і працюють в інших країнах, головним чином у тих, що розвиваються, за проектами МОП.

Серед публікацій МОП - доповіді, що готуються для щорічних сесій Міжнародної конференції праці та доповіді для різних інших спеціалізованих нарад і конференцій.