Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы ЭП и СТВ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
60.09 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте відрядної форми оплати праці та її систем. Характеристика чинників, що чинники впливають на вибір форм і с.

Заробіток працівника розраховується відповідно до встановлених розцінок і залежить від складності виконуваних робіт, установлених норм праці та обсягу фактично виготовленої продукції (О). Розцінки (R) розраховують відповідно до тарифних ставок та норм часу або норм виробітку :

За відрядної форми оплати праці заробіток працівника визначається кількістю продукції, виготовленої за певний проміжок часу та відрядною розцінкою за її одиницю. Відрядна форма оплати праці добре стимулює зростання обсягів виробництва, але не зацікавлює працівників у виготовленні якісної продукції.Відрядна форма оплати праці має такі системи:- пряму відрядну;- відрядно-преміальну;- відрядно-прогресивну;- непряму відрядну;- акордну тощо.. Величину заробітку при цій системі оплати праці можна визначити за такою формулою:.відрядно-преміальна. Ця форма оплати праці характеризується тим, що відрядний заробіток збільшується на величину премії, яку встановлюють за досягнення певних показників. відрядно-прогресивна. Форма оплати праці встановлюється при досягненні певного рівня виконання завдання, при якому робота може оплачуватись за підвищеними розцінками. Тобто на підприємстві розробляється певна прогресивна шкала розцінок. непряма відрядна форма оплати праці поширена в допоміжних виробництвах підприємства. Заробіток допоміжних робітників залежить від виробітку основних робітників, яких вони обслуговують. Акордна відрядна система оплати праці у варіанті акордно-преміальної застосовується на підприємстві тоді, коли необхідно підсилити матеріальне заохочення працівників у скороченні термінів виконання конкретного обсягу робіт, здачі об'єкта в експлуатацію.  Кожна з наведених систем має певні переваги чи вади. Так, пряма відрядна система є простою, зрозумілою кожному робітнику. В умовах високої якості норм праці вона не припускає зрівнялівки в оплаті праці. Між тим, вона не створює заінтересованості в покращенні якісних показників роботи, економії матеріальних ресурсів, у кінцевих колективних результатах праці. Ці недостатки усуваються застосуванням відрядно-преміальної системи. Відрядно-прогресивна система не може застосовуватися більш як 3-6 місяців, бо веде до зростання заробітної плати більш високими темпами, ніж зростання продуктивності праці, а тому збільшує собівартість продукції. Непряма відрядна система, з одного боку заінтересовує допоміжних працівників у створенні умов для безперебійної роботи основних робітників. Між тим, не завжди об’єктивно враховує ділові якості допоміжних робітників, бо їх заробіток більшою мірою залежить від виконання норм основними робітниками, їх працездатності, досвіду роботи, їх ставлення до праці тощо. Ефективне застосування відрядної форми оплати праці можливе за певних умов: наявності кількісних показників виробітку, з допомогою яких установлюють норми й розцінки та визначають заробіток відповідно до результатів праці; можливості й необхідності! підвищення індивідуальної або групової продуктивності праці на даному робочому місці; забезпечення науково обґрунтованого нормування праці і правильного обліку виконаної роботи, чіткого контролю за якістю продукції.

При виборі системи оплати праці доцільно враховувати форму власності, розмір підприємства, його структуру, характер виробленої продукції (послуг), а також особливості домінуючих у колективі цінностей і цілей. При цьому необхідно насамперед мати на увазі функціональні обов'язки керівників. Їхня головна задача полягає в тому, щоб забезпечити неухильний ріст обсягу виробництва високоякіснї продукції при мінімальних витратах ресурсів на основі прискорення науково-технічного прогресу, використання передового досвіду.