Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы ЭП и СТВ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
60.09 Кб
Скачать
  1. Яке значення має показник ефективності праці сутність? Аспекти

Ефективність праці (ЕП) – це економічна категорія, яка характеризує результативність живої праці в будь-якій сфері економічної діяльності й відображує всі складові аспекти праці: якість, кількість, інтенсивність, продуктивність, рентабельність, нормативність умов та безпеки праці, внутрішню оцінку праці працівником, його поведінку тощо.

Критерієм ефективності праці є ступінь відповідності досягнутого рівня виробництва потребам суспільства в суспільно-корисних благах і послугах.

Аспекти ефективності праці:

Економічний. Обсяг випущеної продукції на одиницю праці (продуктивність праці). Прибуток від певного виду діяльності до витрат праці (рентабельність праці). Критерій - Ступінь задоволеності потреб суспільства споживчими благами визначеної кількості та якості

Психофізіологічний.Це Вплив трудового процесу на організм людини. Показники: Не шкідливі, сприятливі виробничі умови та безпека праці.* Змістовність праці та оптимальні границі її розподілу.* Усебічний розвиток фізичних, розумових сил і здібностей людини в процесі праці.* Усунення негативного впливу виробничого середовища на умови праці. Критерій - Збереження працездатності працівника, його здоров'я, нормальний рівень інтенсивності праці.

Соціальний. Це гармонічний розвиток працівника. Показники: Підвищення кваліфікації працівника * Розширення виробничого профілю. * Посилення соціально – політичної активності та ін. Критерії: Ступінь задоволеності працею, сприятливий морально-психологічний клімат у колективі

  1. Надайте визначення продуктивності праці, розкрийте її показники

Продуктивність праці - це здатність конкретного труда створювати в одиницю часу певну кількість споживних вартостей.

при аналізі та плануванні продуктивності праці виходять з того, що вона є категорією, яка показує економічну ефективність, результативність використання живої праці, яка може бути відображена прямим показником (власне продуктивність праці) – виробітком та зворотним показником - трудомісткістю продукції. ВИРОБІТОК – кількість споживчих вартостей, що виготовляється за певний проміжок робочого часу. ТРУДОМІСТКІСТЬ – витрати живої праці на виготовлення одиниці продукції. Зростання ПП означає збільшення кількості продукції виробленої за од часу, або економію робочого часу, витраченого на од продукції.

Вона показує співвідношення обсягу вироблених матеріальних або нематеріальних благ та кількості затраченої на це праці. Тобто зростання продуктивності праці означає збільшення обсягу вироблених благ без збільшення працезатрат. У широкому розумінні зростання продуктивності праці означає постійне вдосконалення людьми економічної діяльності, постійне знаходження можливості працювати краще, виробляти більше якісніших благ при тих самих або й менших затратах праці. Зростання продуктивності праці забезпечує збільшення реального продукту й доходу, а тому воно є важливим показником економічного зростання країни.