Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы ЭП и СТВ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
60.09 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте сутність трудового та вартісного методів виміру продуктивності праці , їх недоліки та переваги

трудовий метод визначення продуктивності праці: об'єм виробленої продукції розраховується за її трудомісткістю — в незмінних нормо-годинах або людино-годинах. Трудовий метод застосовується при визначенні продуктивності праці основних виробничих робітників на окремих ділянках, де обробляються різні деталі, через що важко визначити обсяг продукції в натуральних одиницях вимірювання; при цьому немає можливості зміряти її і в грошовому виразі. Використовувати даний метод можна тільки при добре організованому нормуванні праці. Цей метод базується на використанні незмінних норм, що суперечить необхідності перегляду норм у міру здійснення організац-техн заходів. Крім того, на під-вах розраховують здебільшого технологічну трудомісткість, яка виражає затрати часу лише основних робітників. Переваги методу:- можливість вимірювання будь-яких витрат праці за умов багатономенклатурно-го виробництва з широким асортиментом виготовлюваної продукції; -об'єктивне і точне визначення динаміки і продуктивності праці Недоліки методу:- запропонований показник не залежить від встановлених на продукцію цін.

Вартісний метод найбільш універсальний, він дозволяє проводити порівняння рівня і динаміки продуктивності праці на підприємстві, в їх групах, галузях, регіонах, по економіці в цілому, і в міжнародних зіставленнях. Результат праці відбивається через показники валової, товарної, реалізованої, чистої. вартісний метод дозволяє порівняти різнорідну продукцію з витратами на її виготовлення як на окремому під-ві або галузі, так і економіки в цілому. Переваги методу:- можливість застосування за умов багатономенклатурного виробництва з широким асортиментом виготовлюваної продукції;

Недоліки методу:- за умови зміни асортименту вироблюваної продукції, а також в умовах спеціалізації і кооперування підприємств спотворюється дійсний показник продуктивності праці;

  1. Розкрийте сутність та співвідношення понять: продуктивна сила праці, продуктивність праці, фактори, шляхи та резерви підвищення продуктивності праці.

Продуктивна сила праці (ПСТ) – максимально можлива дієздатність праці щодо виробництва продукції в умовах досягнутого рівня розвитку продуктивних сил і виробничих відносин.Продуктивність праці - це здатність конкретного труда створювати в одиницю часу певну кількість споживних вартостей.

ПП по відношенню до продуктивної сили праці (як дієздатності праці) виступає реально досягнутим ефектом в-ва. Різниця між цими категоріями дає уявлення про величину резервів зростання ПП.

Резерви зростання продуктивності праці - це можливості її підвищення за рахунок повнішого використання всіх чинників її зростання. Резерви є невикористаними можливостями економії витрат праці, які можна реалізувати завдяки вдосконаленню техніки і технології, організації виробництва і праці, поліпшенню якості робочої сили й інших шляхів зростання продуктивності праці. За змістом резерви зростання діляться на мат-тех, соц-екон і орг. Окрім цього, за часом використання виділяють: поточні та перспективні.

шляхи підвищення продуктивності праці – це конкретні напрями дії чинників її зростання.

Фактори продуктивності, які визначають її рівень, пов`язані з працею, ресурсами, середовищем.Зарубіжні економісти виділяють дві основні групи факторів продуктивності:зовнішні (які не контролюються)внутрішні (які контролюються)