Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Politologiya_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
307.71 Кб
Скачать

Тематика рефератів:

      1. Соціальна політика в Україні Література: [7,44,61,62].

Методичні поради: Аналізуючи тематику реферату насамперед необхідно визначити головні аспекти та напрямки діяльності держави в галузі соціальної політики відносно населення власної країни. Тут апріорно потрібно вказати на конкретні кроки, що робить керівництво держави у сфері вдосконалення об’єктивного боку соціальних стосунків між урядом та громадянином.

2.Місце України на міжнародній арені Література: [16,17,44,45,47,52,53,63].

Методичні поради: При написанні реферату потрібно детально висвітити зовнішню політику держави за роки її незалежності. Участь України в ООН, Раді Європи та бажання вступити в ЄС та НАТО. За останні роки наша держава активно заявила про себе на міжнародній арені: брала участь у миротворчих акціях, була гарантом миру на континенті. Але недостатній порядок у самій державі, негаразди в економіці та збройних силах знижують наш авторитет у Європі та світі, й ці проблеми повинні стати головною метою даного реферату.

3.Методичні рекомендації до написання рефератів.

Відповідно до повного плану з курсу „Політологія” студентами заплановано написання рефератів. Ця форма самостійного вивчення навчальної дисципліни передбачає дослідження основних питань проблемного матеріалу.

Тематика рефератів віддзеркалює проблеми, що вивчаються в „політології”. Тому написання рефератів сприяє зміцненню та поглибленню знань у студентів.

Необхідно пам’ятати, що реферат – це стисле викладення основних наголошень книг, статей з конкретної проблеми. Завдання студентів полягає у вивченні та висвітленні поглядів, ідей різних авторів, у визначенні спільного, що поєднує позиції цих авторів, а також відмінностей, властивих різним політичним школам. Особливу увагу необхідно приділити внеску кожного вченого-політолога в розвиток світової думки. При цьому викладення повинно включати й власну позицію студента, його коментар до тієї або іншої політичної теорії.

Реферати, підготовлені студентами, заслуховуються і обговорюються на семінарських заняттях. Оцінка за реферат виставляється на семінарі й враховується викладачем при визначенні підсумкового контролю. Всі реферати повинні відповідати єдиним вимогам:

  1. Реферат повинен бути написаним від руки, чітким, розбірливим почерком, чорнилами (пастою) одного кольору (чорного, синього, фіолетового), або виконаний у вигляді машинописного тексту чи комп’ютерного набору на одній сторінці аркуша формату А4 (210х297 мм).

  2. Конкретний зміст реферату, його структура визначається студентом разом з викладачем. Як правило, реферат має таку структуру:

  • Вступ, де обґрунтовується вибір теми реферату, її актуальність, формулюється основна мета і завдання дослідження.

  • Основна частина, яка складається з двох або трьох розділів. У розділи необхідно вкласти загальні, теоретичні та методичні питання. У наступних розділах розкривається конкретний матеріал, який має практичне значення. З метою більш логічного викладення матеріалу кожен розділ закінчується невеликими висновками.

  • Висновки – заключна, узагальнююча частина реферату, де стисло підбиваються підсумки дослідження, розкривається значення тієї або іншої політичної теорії для сьогодення, міститься особиста позиція автора реферату. Текстова частина реферату завершується списком літератури, де найменування використаних монографій, посібників та статей розташовані у алфавітному порядку першої літери прізвища автора.

Наприклад: Павліченко П.П. Політологія – Кременчук. 2000.

  • У додатках, які надаються наприкінці реферату, наводяться таблиці, ілюстрації та інші допоміжні матеріали.

3.Реферат починається з титульного аркуша. Записи на ньому містяться таким чином:

Кременчуцький державний політехнічний університет імені М.В.Остроградського, Кафедра соціально-політичних наук

-Назва реферату

- Виконав студент групи

Кременчук 2008

4.Вступ, кожний розділ і заключна частина, які розміщуються у вказаній послідовності, починаються з нової сторінки. Заголовки розділів реферативного дослідження слід розміщувати посередині рядка і писати великими літерами без крапки наприкінці й не підкреслюючи. Перенос слів у заголовку не допускається. Відстань між заголовками та наступним рядком повинна дорівнювати пропущеному рядку.

Текст розміщується на сторінці, обмеженій полями: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє та нижнє – 20 мм. Сторінки нумеруються в правому верхньому кутку арабськими цифрами без крапки наприкінці, додержуючись наскрізної нумерації. Першою сторінкою є титульний аркуш, на ньому номер сторінки не проставляється.

5.На цитати треба давати посилання, які робляться мовою оригіналу. При цьому в нижній частині сторінки необхідно вказувати всі реквізити видання, а також номер сторінки. Також можна посилатись на порядковий номер видання у списку літератури. Наприклад: із слів Арістотеля, „благо, как цель политики, есть справедливое, то есть общее благо”1

1Аристотель. Политика. Кн. 3-4..Соч. :В 4 т. –Т.4.-М.,1984-с.458.

Або після цитати робиться в дужках позначка [4.458]. Це означає, що дане видання міститься у списку літератури за порядковим номером – 4. Друга цифра – 458 – означає номер сторінки, звідки взята цитата.

6.Оцінка реферату враховує ступінь розкриття теми, обсяг залученої літератури, змістовність викладення фактів, рівень самостійності міркувань. Важливо, щоб реферат був написаний відповідно до теми, а його структурні підрозділи повністю розкривали проблему дослідження. Також враховуються логічність, послідовність викладення, пропорційність структурних підрозділів (вступ, основна частина, висновки), орфографія та пунктуація, грамотне оформлення (цитати, посилання).

Працюючи над рефератом, студент повинен не тільки самостійно засвоїти певні значення згідно зі списком рекомендованої літератури, але й проаналізувати внесок окремої наукової школи, теорії чи вченого у розвиток світової політичної думки, його значення для виходу України з кризи. Це сприятиме розвитку політичної грамотності та професійності студентів, засвоєнню ними політичних знань та вихованню політичної культури.