Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Politologiya_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
307.71 Кб
Скачать

Тематика рефератів:

1.Виборчі системи: типологія та порівняльний аналіз Література:[24,44,47,61,62].

Методичні поради: При написанні реферату потрібно зупинитися на основних принципах виборчих систем. Приділити увагу виборчим цензам. Вказати, що є активним виборчим правом, а що пасивним. Варто, на нашу думку, навести приклади порушення принципів рівності учасників виборів. Пояснити, чому так суттєво відрізняються виборчі системи різних країн. Дайте визначення термінам „мажоритарна” та „пропорційна” виборчі системи, проведіть між ними різницю. Розкажіть про організацію і проведення виборчих компаній на прикладі нашої держави

Тема № 12-13. Національна політика Української держави. Основні напрями внутрішньої та зовнішньої політики держави. Україна в новому геополітичному просторі.

План

1.Право націй на самовизначення, суть та складність реалізації.

а) теорія і практика національної політики і СРСР;

б) проблеми міжнаціональних стосунків у пострадянських країнах.

2.Національна політика в Україні.

3.Роль соціальної політики в трансформації політичної системи та формування громадського суспільства:

а) поняття “соціально орієнтованої економіки ”;

б) еволюція ставлення до соціальної політики в різних країнах світу та СРСР.

4.Суть та напрямки соціальної політики в Україні (реферат).

5.Геополітика як наука.

6.Основні напрямки та проблеми зовнішньої політики України на сучасному етапі:

а) україно-російські взаємовідносини у сучасному геополітичному просторі;

б) міжнародні відносини та місце в них України (реферат).

Література:[7,16,17,44,47,52,53,61].

Методичні поради

В першому питанні необхідно розкрити поняття “право націй на самовизначення” в історичному контексті. Доцільно згадати дві відомі тенденції в національному русі ще на початку XX ст.: розквіт, піднесення аж до утворення незалежних держав, - перша; інтеграція народів у епоху ринкових відносин, переплітання їх інтересів, - друга. Цікаво проаналізувати відомий вислів В.І.Леніна: “Надання націям права на самовизначення , аж до відділення, зменшує небезпеку розпаду держав. ”

Проблеми міжнаціональних стосунків у пострадянських країнах доречно розглянути в системі порівняльної політології. Підкреслити, що уникнути міжнаціональної ворожнечі в одних країнах, одна з яких і є Україна, та навпаки – криваві події в інших, - це насамперед результати національної політики, як в часи СРСР, так і правлячих кіл пострадянських країн.

Нарешті, аналіз здобутків та прорахунків у національній політиці України на сучасному етапі дозволяє певні перспективи міжнаціональних відносин та першочергових завдань, щодо збереження етнічної злагоди, гарантій як прав національних меншин, так і домінуючої національності в багатонаціональній Україні. Україна — майже єдина з країн СНД, якій вдалося уникнути серйозних міжетнічних проблем за роки незалежності. Хоча окремі прояви все ж таки мали місце.

Третє питання визначає вплив соціальної політики на трансформацію політичної системи, формування громадського суспільства як в Україні, так і в деяких країнах світу.

Поняття “соціально орієнтована економіка” – це конституційна норма в Україні, а ще раніше – в Німеччині, Швеції, багатьох інших країнах. Трактовки цього поняття досить різні, але суть все –таки одна, в двох основних аспектах: по-перше, це створення державою належних, рівних, стартових умов для соціально економічного розвитку кожного громадянина, а по-друге, це державна допомога, особливе піклування про малозабезпечені, непрацездатні верстви населення.

Більшість розвинутих країн Заходу в XXст. почали суттєво змінювати свою соціальну політику, щоб попередити революційні вибухи в своїх державах. Як кажуть, Захід перехопив радянське гасло “Все заради людини, на благо людини” та, на відміну від СРСР, реалізував його у життя. В той самий час не можна однозначно підходити як до світового досвіду, так і до радянської дійсності. Потрібно віддати належне тим соціальним здобуттям, які мали місце за часів радянської влади. Інша справа, що вони базувались на адміністративно-командній, державній економіці, а тому не могли бути довгостроковими. У той самий час, перемога Заходу в економічному змаганні з “розвинутим соціалізмом в СРСР” підтвердили абсолютну соціальну перевагу ринкової економіки над деклараціями радянської.

У п’ятому питанні, перш за все, необхідно визначитись з поняттям “геополітика як наука” в різних аспектах: це світогляд влади, підручник для політичних еліт, наука управління з урахуванням географічного, міжнародного становища, дипломатії, зовнішньоекономічних відносин, тощо.

Шосте питання стосується становлення України як активного суб’єкта міжнародних відносин.