Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Politologiya_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
307.71 Кб
Скачать

Тематика рефератів:

1.Особливості української політичної культури Література: [3,36,45,47,51,62].

Методичні поради: При написанні даного реферату слід перш за все виявити характерні риси української політичної культури. При цьому наголосити, що українська політична культура зазнала істотних деформацій впродовж століть національного поневолення. Тому сьогодні вона має фрагментарний та суперечливий характер. Необхідно пояснити, в чому полягає зміст поняття „постколоніальна політична культура”. Варто зупинитися на регіональних відмінностях у політичній культурі українців. Акцентуйте свою увагу на тих заходах, які треба рішуче вжити для трансформації політичної культури посткомуністичної України на базі національних цінностей та кращих здобутків світової цивілізації.

2.Політична еліта і лідерство в Україні Література: [14,15,49].

Методичні поради: У вступній частині роботи потрібно зазначити, що осмислення елітарності українського суспільства займає важливе місце в сучасній вітчизняній політичній думці. Даною проблемою займалися Д.Донцов, В.Липинський та їн.. Комуністичний режим знищив політичний ґрунт для відновлення політичної еліти. Роль еліти в тоталітарному суспільстві виконувала номенклатура. Тому становлення національної еліти і лідерства сучасного демократичного типу в Україні тільки розпочинається.

Тема № 10-11.Трансформація політичних систем пострадянських країн. Політичний маркетинг, менеджмент.

План

  1. Трансформація політичних систем пострадянських країн:

а) Російська, Білоруська і Молдовська моделі суспільно-політичного устрою, варіанти політичної модернізації;

б) Середньоазіатські, Закавказькі пострадянські держави. Альтернативи розвитку;

в) західноєвропейська модель розвитку країн Балтії та Східної Європи з урахуванням особливостей кожної.

  1. Виборчі системи та виборчі технології (теорія і сучасна практика).

Література: [23,28,32,37,44,52,53,54,61].

Методичні поради

При вивченні першого питання доцільне порівняння трансформації моделей суспільного устрою визначених країн з ключових питань: форми правління, рівень демократії, правових гарантій, законослухняності громадян та соціально-економічних, етнокультурних умов їх життя. Цікаво виділити такі риси, як політичні кроки в цих країнах, які доцільно було б використати і в Україні, і такі, які потрібно попередити, ні в якому разі не допустити. В нагоді мають стати при цьому і підготовлені реферати з окремих країн з наступними політдебатами щодо найкращих шляхів, можливих альтернатив подальшого розвитку.

Поняття “політичний маркетинг” – “ринок влади” - одне з ключових у практичній політології, має свої особливості в тоталітарному і демократичному суспільстві. Одним із найпоширеніших видів політичного маркетингу є виборча інженерія, так званий “піар”, тобто рекламна кампанія, передвиборчі технології. А політичний менеджмент – це мистецтво аналізу політичного розвитку суспільства на основі використання норм, методів політичного маркетингу та правового менеджменту. Доречне складання порівняльних таблиць існуючих виборчих систем (мажоритарної, пропорційної, змішаної), де потрібно виділити плюси, мінуси кожної. Особливо актуально це сьогодні, коли одним із напрямків політичної реформи, яку проголосив Президент України, є перехід до традиційної системи виборів. Чи доречно робити таке само на виборах місцевого самоврядування? Чи готова до цього Україна, її громадяни?