Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichni_rekomendatsiyi_IYeYed_dlya_samost.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
169.98 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………..

4

1. Теми та погодинний розклад лекцій і самостійної роботи ………………...

6

2. Перелік тем і питань для самостійного опрацювання ...…...……….……...

7

3. Питання до модульного контролю ……………………………….................

13

Список літератури ……………………………………………………………....

16

ВСТУП

В умовах розвитку ринкової економіки в Україні значно зросла актуальність вивчення дисципліни «Історія економіки та економічної думки». Важливим є розуміння історії розвитку українських земель. Слідкуючи за зміною форм господарського розвитку в їхній історичній послідовності, історія економіки дає змогу побачити, як здійснюються перетворення одних господарських форм в інші, в якому напрямку відбуваються ці зміни, яким тенденціям і закономірностям вони підпорядковуються. Тільки знання багатого історичного досвіду, різноманітних теорій і концепцій економічної науки допоможе сучасним економістам раціонально використовувати економічні ресурси країни, із багатьох можливих напрямків соціально-економічного розвитку вибрати той, що в повній мірі реалізує національні інтереси і приведе до зростання рівня і якості життя українського народу. Важливою на цьому шляху є взаємодія історії економіки та економічної думки світу та України. Економічна думка зародилась у глибокій давнині і пройшла складний шлях від емпіричного розуміння економічних явищ до формування наукових теорій, оволодіння якими сприятиме формуванню економічної культури сучасних спеціалістів.

Історія економіки та економічної думки є обов’язковою нормативною дисципліною за напрямом підготовки «Економіка і підприємництво» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за усіма економічними спеціальностями вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівня акредитації.

Мета навчальної дисципліни полягає у формуванні знань про історичний розвиток господарств та економічну думку світової цивілізації для розуміння генезису та закономірностей функціонування економічних систем.

Основними завданнями навчальної дисципліни є:

- оволодіння знаннями і методами історичного аналізу економічних процесів;

- формування уявлень про закономірності та тенденції розвитку світової та вітчизняної економічної думки та економічного розвитку країн світу на найважливіших етапах соціально-економічної еволюції;

- визначення наукового внеску окремих шкіл і напрямів в економічну теорію та їхнього впливу на економічну політику держав світу;

- характеристика сучасних економічних процесів та сучасних економічних концепцій;

- формування сучасного економічного мислення та світогляду студентів.

Предметом дослідження курсу «Історія економіки та економічної думки» є розвиток господарств світової цивілізації та його наукове відображення в економічній думці.

Завдання самостійної роботи студентів над курсом полягає в опрацюванні навчальних тем через конспект лекцій і навчальну літературу, самостійному вивченні тих розділів, які для цього визначені.

У процесі вивчення курсу студенти складають іспит.

Методичні вказівки щодо самостійної роботи з навчальної дисципліни «Історія економіки та економічної думки» для студентів денної та заочної форм навчання з напрямів: 6.030504 – «Економіка підприємства», 6.030508 – «Фінанси і кредит», 6.030509 – «Облік і аудит» містять перелік питань для самостійного опрацювання та питання для самоперевірки. У даних вказівках також наводяться питання модульного контролю з навчальної дисципліни.

1 Теми та погодинний розклад лекцій та самостійної роботи

№ пор.

ТЕМА

Денна форма навчання

Заочна форма навчання

Кількість годин

лекцій

Кількість годин

сам. роб.

Кількість годин

лекцій

Кількість годин

сам. роб.

1

2

3

4

5

6

1

Предмет та метод історії економіки та економічної думки

2

3

0,5

4

2

Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій

2

3

0,5

4

3

Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VІІІ ст. до н.е. – V ст. н.е.)

2

3

0,5

4

4

Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – XV ст. ст.)

2

3

0,5

4

5

Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – XV ст. ст.) (продовження)

2

3

0,5

4

6

Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (XVІ—перша половина XVIІI ст.)

2

3

1

4

7

Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (XVІ—перша половина XVIІI ст.) (продовження)

2

3

0,5

4

8

Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІІ- перша половина ХІХ ст.)

2

3

0,5

4

9

Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІІ- перша половина ХІХ ст.) (продовження)

2

3

0,5

4

1

2

3

4

5

6

10

Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.)

2

3

0,5

4

11

Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.)

2

3

0,5

4

12

Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.)

2

3

0,5

4

13

Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина ХХ ст.)

2

3

0,5

4

14

Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина ХХ ст.) (продовження)

2

3

0,5

4

15

Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ – початок ХХІ ст.)

2

3

0,5

4

16

Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ – початок ХХІ ст.) (продовження)

2

3

1

4

17

Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці

2

3

0,5

4

18

Формування основ ринкового господарства в Україні (90-ті роки ХХ ст.)

2

3

0,5

4

УСЬОГО:

36

54

10

72