Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.docx
Скачиваний:
228
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
8.26 Mб
Скачать

2.2. Послідовність проектування мостових споруд і труб

Порядок проектування, узгодження і затвердження проектно-кошторисної документації встановлений будівельними нормами і правилами (СНиП 11.01.95), згідно яким проектування об'єктів будівництва ведеться в дві або в одну стадії. При будь-якій стадійності розробка проекту здійснюється на основі виконаних проектувальником і затверджених замовником обгрунтувань інвестицій (ОІ) в будівництво споруди.

При двохстадійному проектуванні на першій стадії складається техніко-економічне обгрунтування (ТЕО). На другій стадії на підставі затвердженого в установленому порядку ТЕО розробляється робоча документація (РД).

ТЕО на будівництво штучної споруди включає такі розділи: основні конструкції (ОК), проект організації будівництва (ПОБ), спеціальні допоміжні споруди і пристрої (СДСіП). Об'єми робіт по цих трьох розділах є початковими даними для кошторисного розрахунку. У складі ТЕО є також заходи з охорони навколишнього середовища і попередження надзвичайних ситуацій.

Основні проектні рішення на стадії ТЕО розробляються лише з такою деталізацією, щоб з'ясувати здійсненність рішення і встановити потребу в ресурсах для будівництва об'єкту в цілому.

На другій стадії розробляється робоча документація з повною деталізацією рішень. Робочі креслення (РК) при цьому складаються відповідно до державних стандартів. З організаційно-технологічної документації на цій стадії розробляють також проект виконання робіт (ПВР) і робочі креслення СДСіП.

Для об'єктів, що будуються за проектами масового і повторного застосування, а також для технічно нескладних об'єктів може застосовуватися одностадійна схема проектування, при якій відразу після обгрунтування інвестицій складають робочий проект (РП). Робочий проект складається із затверджуваної частини і робочої документації. Затверджувана частина багато в чому аналогічна ТЕО при двохстадійному проектуванні. Таким чином, в робочому проекті суміщено дві стадії проектування: тут одночасно розробляють розділи ОК, ПОБ, ПВР і СДСіП.

На даний час упроваджується і зарубіжна система розробки проектів за чотирма стадіями: I – програма розвитку дороги (ПРД); II – обгрунтування інвестицій (ОІ); III – інженерний проект (ІП); IV – робоча документація.

Перші дві стадії виконуються на основі цільових державних і регіональних програм розвитку автомобільних доріг замовником за участю органів місцевої влади і із залученням організацій-проектувальників.

Завданнями інженерного проекту є: вибір оптимальних технічних рішень для прийнятої загальної стратегії розвитку дорожньої мережі, визначення об'ємів робіт і необхідних інвестицій (зокрема відведення земельних ділянок і виплати компенсацій), складання комплекту документації для проведення підрядних торгів. Він містить обгрунтування технічних рішень, обгрунтування вилучення земельних ділянок і конкурсну документацію.

Проектна документація входить в конкурсну документацію, що включає матеріали в чотирьох розділах:

1. Стандартні документи торгів.

2. Коротка пояснювальна записка.

3. Технічні специфікації і відомості об'ємів робіт.

4. Креслення.

Зміст четвертого розділу конкурсної документації в основному аналогічно ТЕО, тобто включає розділи ОК, ПОБ, СДСіП, але кошторисна документація в цьому випадку не складається. У третьому розділі приводяться відомості об'ємів робіт з відкритою ціною. При сприятливому результаті торгів складається робоча документація аналогічно другій стадії. За рішенням замовника розробка РД на основі затвердженого ІП може бути доручена підрядній організації, що виграла торги. Для нескладних об'єктів допускається включати робочу документацію до складу інженерного проекту.

Мости і інші штучні споруди зазвичай проектуються у складі автомобільної дороги. Окремими об'єктами проектування можуть бути тільки мости через великі річки.

Необхідність і черговість проектування і будівництва доріг і споруд на них повинна визначатися схемами розвитку мереж автомобільних доріг, які необхідно розробляти на тривалу перспективу (не менше 20 років) і уточнюватися через кожних 5 років. У них необхідно обгрунтовувати доцільність і технічну можливість будівництва нових або реконструкції існуючих транспортних споруд з урахуванням перспектив розвитку країни і зростання об'сягів перевезень вантажів і пасажирів.

Для більшості малих і середніх мостів застосовують типові конструкції пролітних будов і опор. Вони розроблені Союздорпроектом для різної ширини проїзної частини і містяться в альбомах. Альбоми містять креслення конструкцій і зведення по витраті на них матеріалів. Завдання проектування в цьому випадку зводиться до вибору найбільш раціональної типової конструкції, відповідної конкретним місцевим умовам, рельєфу місцевості, можливостям виготовлення, транспортування і монтажу.

Проектування мостів в даний час можливо проводити з широким використанням персональних комп'ютерів (ПК). Для цього необхідно розробляти спеціальні програми, що реалізовують дії досвідченого інженера-проектувальника. За такими програмах ПК може детально розглядати задану безліч різних вирішень моста і вибрати найбільш раціональний з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]