Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.docx
Скачиваний:
226
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
8.26 Mб
Скачать

7.10. Навісне бетонування і навісна збірка нерозрізних пролітних будов

Метод навісного бетонування дозволяє зводити монолітні балочно-нерозрізние, балочно-консольні і рамно-консольні пролітні будови прольотами 63 м і більш з напружуваною арматурою без пристрою суцільних підмостей в прольоті. Суть методу полягає в тому, що пролітні будови бетонують послідовними секціями, опалубку яких і пристрої, що підтримують її, підвішують до раніше виготовлених конструкцій (рис. 7.43).

Кожну подальшу секцію бетонують після набору міцності бетоном попередньою і обтискання бетону напружуваною арматурою. В процесі бетонування і набору міцності укладеним бетоном кожна секція підтримується легкими подмостями, розрахованими на її вагу.

Для навісного бетонування спочатку створюють анкерну частину пролітної будови (рис. 7.43, б), маса і закріплення якої повинні забезпечити стійкість положення при нарощуванні консолі. Анкерну частину бетонують на стаціонарних подмостях.

Навісне бетонування називають одностороннім, якщо його ведуть в один бік від анкерної частини і двостороннім, якщо в обидві сторони. Двостороннє бетонування виконують урівноваженим з мінімальною анкерною частиною. У рамних системах при урівноваженому бетонуванні анкерною частиною служить опора.

При навісному бетонуванні крім стійкості бетонованої конструкції необхідно забезпечити міцність консолей, що може бути забезпечене установкою монтажної напружуваної арматури, що розташовується на верхній плиті, або шпренгелем.

Навісне бетонування ведеться секціями завдовжки 3...4 м і містить наступні етапи:

установка арматурного каркаса і прикріплення його зваркою до випусків арматури із забетонованої секції пролітної будови;

установка підвісних підмостей, монтаж опалубки і бетонування секції;

укладання і натягнення напружуваної арматури; розпалубила секції.

Така черговість робіт дотримується при підйомі арматурного каркаса з плавучих засобів. Якщо його подають з берега по забетонованій частині пролітної будови, то підвісні підмости споруджують перед установкою каркаса.

Лекція 7. Конструкції розрізних прогонових будов з ненапруженою арматурою. Конструкції розрізних прогонових будов з напруженою арматурою

7.1. Види балочних мостів і області їх застосування

За прийнятою в мостах класифікацією балочні залізобетонні пролітні будови розрізняють за статичною схемою, типом поперечного перетину пролітної будови, способом армування і виробництва робіт.

За статичною схемою розрізняють балочні залізобетонні будови:

• розрізні;

• температурно-нерозрізні;

• нерозрізні;

• консольні.

Розрізні пролітні будови відокремлені одна від іншої деформаційними швами. Ці шви ускладнюють захист опор від вологи і приводять до нерівностей мостового полотна, порушення плавності руху транспортних засобів. У кожній розрізній пролітній будові на суміжних опорах є нерухомі і рухомі опорні частини.

Температурно-нерозрізні пролітні будови утворюються з розрізних пролітних будов шляхом їх об'єднання в рівні проїзної частини над проміжними опорами. Це дозволяє виключити на них деформаційні шви, що покращує експлуатаційні якості моста. У ланцюзі температурно-нерозрізних пролітних будов одна опорна частина нерухома, решта рухомі.

Нерозрізні пролітні будови найбільш сприятливі з експлуатаційної точки зору: вони можуть мати тільки один деформаційний шов. На кожній опорі мають тільки одну опорну частину, одна з них нерухома.

Консольні пролітні будови за характером роботи під тимчасовими навантаженнями при однаковій схемі прольотів аналогічні нерозрізним пролітним будовам. Їх раніше застосовували для виключення несприятливих наслідків просідання проміжних опор. Сучасні конструкції опор не допускають їх просідання, тому консольні пролітні будови перестали застосовувати у зв'язку з складністю приєднання підвісної частини.

Рис. 7.1. Типи поперечних перетинів балочних залізобетонних пролітних будов:

а – плитна; б – ребриста; в – плитно-ребриста; г – коробчата

За типом поперечного перетину розрізняють балочні залізобетонні пролітні будови:

• плитні при прольотах від 3...6 до 12…18 м (рис. 7.1, а);

• ребристі при прольотах 18...42 м (рис. 7.1, б);

• плитно-ребристі при прольотах 27...63 м (рис. 7.1, в);

• коробчаті при прольотах більше 63 м (рис. 7.1, г).

За способом армування розрізняють балочні залізобетонні будови:

• з ненапружуваною арматурою;

• із заздалегідь-напружуваною арматурою.

За способом виробництва робіт розрізняють балочні залізобетонні будови:

• монолітні (найбільш надійні);

• збірно-монолітні;

• збірні (менш надійні).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]