Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
443.39 Кб
Скачать

23. Класична та кейнсіанська теорії макроекономічного регулювання

Монетариська - Засновник теорії – Мілтон, Фрідмен. Основа теорії - ринкова си-ма є достатньо стійкою і здатна самостійно відновлювати ек стабільність, тому держрегул-ня не є необхідним, відстоюють принцип вільної конкуренції.

В основі лежить рівняння обміну МV = РО, де М - грошова маса; V - швидкість обертання грошей; Р - рівень цін; О- фізичний обсяг вироблених товарів та послуг.

Згідно з монетаристською теорією, головну роль у регулюванні ек-ки виконує грошово-кредитна, а не фіскальна пол-ка. При цьому осн. інстр-том регул-ня ек-ки є гроші. Збільшуючи або зменшуючи грошову масу, держава може здійснювати регулюючий вплив на ек. Активність. Дотримуючись положення про стабільність швидкості обертання грошей і передбачуваний хар-р залежності між грошовою масою і номінальним ВВП, монетаристи роблять висновок: стабільний розвиток ек-ки можна забезпечити за умов стабільного збільшення грошової маси. Тому вивели монетарне правило, згідно з яки м грошова маса має збільшуватися щорічно тими самими темпами, що й щорічний темп зростання реального ВВП. Механізм, за допомогою якого грошова маса впливає на номінальний ВВП:

інструменти грошово-кредитної пол-ки ¬ банківські резерви ¬грошова маса ¬ сукупний попит ¬ номінальний ВВП. Отже, у монетаристів грошова маса впливає на сукупний попит безпосередньо, тб цей вплив не опосередковується відсотковою ставкою. Тому грошова маса впливає на всі елементи сукупного попиту, а не лише на інвестиційний попит. Крім того, у монетаристів вплив сукупного попиту на номінальний ВВП здійснюється переважно через зміну цін, а не завдяки зміні фізичних обсягів вир-ва. Монетаристи принижують або зовсім відкидають фіскальну політику як метод стабілізації ек-ки. У них нееф-сть фіскальної пол-ки обумовлена ефектом витіснення. Його суть полягає в тому, що коли держава, виходячи із необхідності покриття бюджетного дефіциту, позичає гроші у населення і КБ, вона входить в конкуренцію з приватним бізнесом. Внаслідок цих позичок держава скорочує грошову масу приватного сектора ек-ки. Це підвищує відсоткову ставку на грошовому ринку і тому витісняє з інвестиційного ринку певну кількість приватних інвестицій, які за підвищеної відсоткової ставки стають неприбутковими. Отже, в результаті вплив бюджетного дефіциту на сукупний попит буде несуттєвим.

 

Кейнсіанська

Монетариська

Засновник

Кейнс

Фрідман

Держ.втручання

+

Конкуренція

Об’єкт впливу

Сукупний попит

Грош.маса

Осн.рів-ня

Y=C+I+G+NX

MV=PQ

Швидкість обертання грошей

мінливе

Постійне (можна передбачити)

Осн.політика

фіскальна

Грош-кредитна

24. Середня та гранична схильність до споживання та заощадження

Середньою схильністю до споживання(ССС)назив.частку безподаткового доходу,що спрямовується на споживання(у відсотках):

Середньою схильністю до заощадження (ССЗ) називають частку безподаткового доходу, що спрямовується на заощадження (у відсотках):

Оскільки

Закономірним є перевищення середньої схильності до споживання середньої схильності до заощаджень,тобто:

Світова статистика свідчить,що із зростанням доходу зростають споживання і заощадження,але при цьому гранична схильність до споживання має тенденцію до зниження,а гранична схильність до заощадження зростає.

Величину додаткового споживання,яке викликає одна додаткова одиниця використовуваного доходу назив.ГРАНИЧНОЮ СХИЛЬНІСТЮ ДО СПОЖИВАННЯ(ГСС).

ГРАНИЧНУ СХИЛЬНІСТЬ ДО ЗАОЩАДЖЕННЯ(ГСЗ)визнач.як частку кожної додаткової одиниці доходу,що вик лор.на додаткове заощадження

Сума граничних схильностей до споживання і заощадження за умов будь-якої зміни у безподатковому доході дорівнює 100 % або 1:

25. Методи макроекономічних досліджень

До методів макроекономічного дослідження відносять: аналіз, синтез, індукція, дедукція та ін. Але основним методом є економіко-математичне моделювання.

Макромоделі – математичні рівняння, в яких виражені реальні економічні процеси в абстрактному та спрощеному вигляді.

Створити модель – це означає знайти функцію, яка пов'язує ендогенні та екзогенні параметри макромоделі.

Екзогенні величини – це величини, що знаходяться поза макромоделлю (тех-нологія виробництва, характер поведінки економічних суб'єктів на кожному з ринків).

Ендогенні величини – це величини, що визначаються в результаті розв'язання моделі (рівень зайнятості, реальна ставка проценту, рівень цін).

Макромоделі поділяються на динамічні та статичні.

Статичні моделі фіксують економічний процес на початку та в кінці певного періоду і не зображують перехід від одного стану до іншого.

Динамічні моделі зображують економічні процеси з урахуванням фактора часу.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ТА ЗБІР ФАКТІВ;ЕКСПЕРЕМЕНТ;МОДЕЛЮВАННЯ;МЕТОД НАУКОВИХ АБСТРАКЦІЙ полягає у виокремленні найістотніших характеристик процесу, виключенні з вивчення всього другорядного, випадкового для розкриття його внутрішніх, сталих зв'язків, дійсної тенденції руху. За допомогою цього методу обґрунтовують економічні категорії і закони, які мають конкретні вияви. Метод абстракції органічно пов'язаний з поняттям конкретного, тобто цілісного об'єкта в єдності його різних сторін, властивостей, рис. Процес пізнання з урахуванням єдності абстрактного і конкретного припускає рух думки від конкретного до абстрактного і від абстрактного до конкретного, але вже вивченого.;АНАЛІЗ - ВИВЧЕННЯ ОБЄКТА ЗА ДОПОМОГОЮ ВИВЧЕННЯ ЙОГО ЧАСТИН (АНАЛІЗ ПОКАЗНИКА СОБІВАРТОСТІ ЗА ЕЛЕМЕНТАМИ ВИТРАТ: СИРОВИНА, ЕНЕРГО-РЕСУРСИ, ЗАРОБІТНА ПЛАТА ТОЩО) ТА СИНТЕЗ - ВИВЧЕННЯ ОБЄКТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКА СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ (СУМА ВСІХ ВИТРАТ);СИСТЕМНИЙ ПІДХІД;ІНДУКЦІЯ — це метод пізнання, що грунтується на формуванні умовиводів від частини до цілого або принципів із фактів. Цей метод передбачає, що вивчення будь-якої проблеми починається з набуття фактів, які потім систематизують та аналізують таким чином, щоб можна було зробити узагальнення, тобто з початкових знань отримати висновок про загальне. Застосування індукції може призвести до неповного висновку, адже цей метод не може чітко обґрунтовувати загальне, бо виходить тільки з частини. ТА ДЕДУКЦІЯ— метод дослідження, що грунтується на умовиводах від цілого до його частини. Він дає можливість висунути гіпотезу, тобто науково обгрунтоване припущення про природу, структуру або закономірність розвитку явища, процесу.ІСТОРИЧНИЙ ТА ЛОГІЧНИЙ необхідність пізнання економічних явищ з моменту їх виникнення, у процесі розвитку і зникнення, відкриття якісно нових форм виявлення. Логічне та історичне доповнюють один одного і дають змогу всебічно досліджувати економічні явища.;ГРАФІЧНИЙ

26.Фіскальна політика держави

ФІСКАЛЬНА, АБО БЮДЖЕТНО-ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА – ЦЕ СУКУПНІСТЬ ЗАХОДІВ ДЕРЖАВИ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ДЕРЖАВНИХ ВИТРАТ

Основніфункції фіскальної політики.

1) Вплив на стан господарської кон'юктури.

2) Перерозподіл національного доходу.

3) Нагомадження необхідних ресурсів для фінансування

соціальних програм.

ЗА ДОПОМОГОЮ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УРЯД МОЖЕ:

  1. ЗМІНЮВАТИ СТРУКТУРУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ.

  1. ЗМЕНШУВАТИ ЦИКЛІЧНІ КОЛИВАННЯ.

  1. ДОСЯГАТИ ПОВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ.

  1. СПРИЯТИ ЕКОНОМІЧНОМУ ЗРОСТАННЮ.

  1. ВПОРЯДКОВУВАТИ ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ.

  1. БОРОТИСЯ З ІНФЛЯЦІЙНИМИ СПАЛАХАМИ ТОЩО.

РОЗРІЗНЯЮТЬ ДВА ВИДИ ДИСКРИЦІЙНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ: СТИМУЛЮВАЛЬНУ ТА СТРИМУВАЛЬНУ

СТИМУЛЮВАЛЬНА ПОЛІТИКА СПРЯМОВАНА НА ПІДТРИМАННЯ ВИСОКИХ ТЕМПІВ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ТА ДОСЯГНЕННЯ ВИСОКОГО РІВНЯ ЗАЙНЯТОСТІ.

ДЛЯ ЇЇ ПРОВЕДЕННЯ УРЯД ЗБІЛЬШУЄ ВИДАТКИ, ЗМЕНШУЄ ПОДАТКИ АБО ПЕВНИМ ЧИНОМ ПОЄДНУЄ ЦІ ОБИДВА ЗАХОДИ. ЦЕ ЗБІЛЬШУЄ ІНВЕСТИЦІЇ, ВВП ТА ЗМЕНШУЄ БЕЗРОБІТТЯ.

ВОНА ДІЄ У НАПРЯМІ ЗБІЛЬШЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ДЕФІЦИТУ.

СТРИМУВАЛЬНА ПОЛІТИКА ЗАБЕЗПЕЧУЄ ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ІНФЛЯЦІЇ ПОПИТУ ЧЕРЕЗ ЗБІЛЬШЕННЯ ПОДАТКІВ, СКОРОЧЕННЯ ДЕРЖАВНИХ ВИДАТКІВ ЧИ ПОЄДНАННЯ ЦИХ ДВОХ ЗАХОДІВ.

ДІЄ У НАПРЯМІ СТВОРЕННЯ БЮДЖЕТНОГО НАДЛИШКУ.

МУЛЬТИПЛІКАТОРИ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

ПОДАТКОВИЙ МУЛЬТИПЛІКАТОР

ПОДАТКОВИЙ МУЛЬТИПЛІКАТОР ПОКАЗУЄ, ЩО ЗРОСТАННЯ ПОДАТКІВ НА ПЕВНУ ВЕЛИЧИНУ ЗМЕНШУЄ (ЗНАК «-») ОБСЯГ ВИРОБНИЦТВА НА БІЛЬШУ ВЕЛИЧИНУ.

СУКУПНИЙ ЕФЕКТ ВІД ЗРОСТАННЯ ПОДАТКІВ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА ФОРМУЛОЮ

  • ЗМІНА ДОХОДУ

  • ЗМІНА ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ

МУЛЬТИПЛІКАТОР ДЕРЖАВНИХ ВИТРАТ

tЧАСТКА ПОДАТКІВ У СУКУПНИХ ДОХОДАХ

МУЛЬТИПЛІКАТОР ДЕРЖАВНИХ ВИТРАТ ВІДОБРАЖАЄ, НАСКІЛЬКИ ЗМІНА ДЕРЖАВНИХ ВИТРАТ МОЖЕ ЗМІНИТИ СУКУПНІ ДОХОДИ.

ЗАГАЛЬНИЙ ЕФЕКТ ВІД ЗМІНИ ВИТРАТ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА ФОРМУЛОЮ

27. Ринок праці в Україні. Безробіття та його наслідки.

Сьогодні на ринку праці користуються великим попитом користуються не офісні працівники, а фахівці технічних та робочих спеціальностей: інженери, електрики, слюсарі та інші. Важливо визначити для себе, результат якої вашої роботи влаштує не тільки вас, але й того, кому за цю роботу платити вам гроші. Зараз саме той час коли роботодавця потрібно переконати в тому, що вам буде за що платити. Але спочатку сам претендент перед співбесідою повинен бути впевнений у цьому на всі 100%, тоді простіше буде переконати роботодавця, що ви йому потрібні. Чим більш цікава людям ваша професія і ваші вміння, тим більше ви будете отримувати за неї грошей, і чим краще ви зможете вирішити чиїсь проблеми - тим більше за це заплатять. У 2009 році на ринку праці трапився цілий медичний бум. Це було пов'язано з епідемією свинячого грипу. Тепер не ясно, куди після грипу подіти всіх цих медиків, але радує одне, на роботі залишать кращих, і у керівництва клінік з'явився шанс вибрати працівника краще тих, хто був вже на насидженому місці. Медицина, безумовно, вимагає плинності кадрів з метою залишити гідних і досвідчених. Під час посиленого поширення інформації про епідемії на одного медика було по три запрошення на роботу. Але 2010 переверне ці показники навпаки: три медика на одну вакансію, якщо будуть взагалі ще вакансії після такого напливу посад. Потреба в рекламістах, РК-технологах та працівниках ЗМІ зменшиться після виборів, але зараз попит на них великий, чого не скажеш про рекламістів для бізнесу, там потрібні більше агенти з продажу та торгові представники, 2010 рік - це їх рік, але більшість працювати будуть на відсотки. Якщо все вам кажуть, що ви умовте і мертвого, є всі шанси знайти хорошу посаду. Зріс попит на програмістів у зв'язку з запуском нових проектів на американських і європейських ринках. Приміром, українські компанії розгорнули активну діяльність в розробці ігрових додатків та програмного забезпечення для «iPhone» та інших виробників мобільних телефонів і портативної техніки. Помітна активність була у сфері туризму, але свята закінчилися і до літа слід очікувати скорочень. Найбільш затребувані фахівці наприкінці 2009 року: інженери-технологи, маркетологи, рекламісти, PR-фахівці, медпрацівники, ветеринари, менеджери з продажу, викладачі, програмісти бізнес-тренери, працівники ресторанного бізнесу, сфери харчування, працівники сфери послуг, фахівці в галузі страхування Найменш затребувані фахівці листопада 2009: фахівці з готельного господарства, туризму, юристи та бухгалтери, фінансисти, банківські працівники. Працівники сфери працевлаштування не рекомендують робити акцент на юридичну освіту, тому що після моди на юристів та економістів з 2000 року ринок праці переповнений ними на десяток років наперед. Знизився попит на бухгалтерів, фінансистів, банківських працівників, тому що більшість підприємств закрилися і тепер їм не потрібен адміністративний персонал, який буде переглядати Інтернет-ресурси у пошуках роботи ще до 2012 року за найбільш оптимістичними прогнозами. Середня зарплата програміста в 2009 році склала 8,5 тис. грн, і буде рости. Але розумні фахівці продовжують залишаються затребуваними в компаніях Західної Європи та Північної Америки, куди багато хто успішно і виїжджає на заробітки. З моменту початку кризи під скорочення потрапило близько 70-80% банківських службовців. Ще гірше справи у будівельників: звільнили близько 100000 осіб з цієї галузі, і очікується така ж цифра в цьому році. В умовах поступової стабілізації економіки і зростання ВВП, організації почали розширюватися, в тому числі і залучати нових співробітників. Українське виробництво і ринки поступово починають набирати обертів, і з середини 2009 року показують плавний приріст. Іноземні інвестори очікують змін, які настануть після приходу до влади будь-якої з політичних сил.

В сучасних умовах розвитку економіки особливої актуальності набувають проблеми ефективної зайнятості населення України, створення ринку робочої сили і запобігання масового безробіття. Ринок праці посідає центральне місце серед інших ринків. Він перебуває під впливом багатьох факторів, більшість яких залежить від товарного ринку. Кон'юнктура ринку формується під впливом стану економіки, способу господарювання і структурних змін, технічного і організаційного рівня підприємств, кількісно-якісної збалансованості засобів виробництва і робочої сили. Ринок праці стає найважливішою ланкою національної і світової ринкової цивілізації, на ньому формуються трудові ресурси творчого типу, що здійснюють повсякденну еволюцію суспільства.

Ринок праці є складовою частиною економічної системи країни. А отже, він дзеркально відображає більшість політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються в державі та фокусує в собі найгостріші проблеми: високий рівень безробіття, посилення структурних диспропорцій зайнятості, неконтрольований відтік робочої сили за кордон, зміни в якості робочої сили і мотивації праці, падіння рівня доходів населення тощо. Вирішення широкого спектру проблем у соціально-трудовій сфері може бути забезпечене шляхом підвищення ефективності функціонування ринку праці, що припускає, з одного боку, підвищення гнучкості ринку праці, з іншого боку, забезпечення дотримання соціальних прав і гарантій [1; с. 152].

Безробіття розглядається як явище, що засвідчує порушення про рівноваги, тобто як результат певних макроекономічних коливань. Щоправда, не всяке безробіття є порушенням або відхиленням від норми, оскільки воно спостерігається в усіх країнах ринкової економіки і в різні часи.

У той же час безробіття породжує найтяжкі негативні соціально-економічні наслідки. Незайнята робоча сила свідчить про недовикористання економічного потенціалу суспільства, прямі економічні втрати, що є наслідком природного й фактичного безробіття. При тривалому безробітті працівник втрачає кваліфікацію, а одержання нової кваліфікації й адаптація до нових умов часто протікають для нього болісно. Безробіття веде до прямого падіння раніше досягнутого рівня життя. Допомога по безробіттю завжди менше заробітної плати, має тимчасовий характер. Зростання безробіття знижує купівельний і інвестиційний попити, скорочує обсяги заощаджень у населення і  наносить людині найтяжку психологічну травму [2; с. 116].

Політика держави на ринку праці має бути спрямована на розвиток активної політики, що передбачає її спрямованість на скорочення рівня безробіття, тобто забезпечення можливості реалізації своєї трудової активності всім громадянам, а відповідно, забезпечення продуктивності зайнятості всього населення. Таким чином, активна політика складається із заходів спрямованих на:

- збільшення попиту на робочу силу з боку як держави, так і приватного сектору економіки;

- підвищення конкурентоспроможності робочої сили та забезпечення відповідності робочої сили і робочих місць;

- вдосконалення процесу працевлаштування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]