Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_analiz invest-proekt_sam.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
297.47 Кб
Скачать

Тема 7. Аналіз ефективності фінансових інвестицій План самостійної роботи

  1. Ризик та дохідність вкладення окремих інвестицій індивідуальним інвестором.

  2. Оцінювання ризику і дохідності портфеля фінансових інвестицій інституційним інвестором.

Методичні рекомендації.

Питання 1. Ризик та дохідність вкладення окремих інвестицій індивідуальним інвестором.

Література: 8, с. 253-258

Приступаючи до вивчення даного питання, слід усвідомити, що при операціях на інвестиційних ринках визначають два види ризиків:

  • загальний ризик, який пов'язаний з певним видом капіталу та передбачає врахування можливих результатів у зв’язку з очікуваним доходом на цей капітал;

  • ринковий ризик, зосереджений на портфелі інвестицій, що показує, наскільки ризиковим є будь-яке вкладення з урахуванням диверсифікації самого портфеля інвестицій.

Кількісно ризик може бути охарактеризований як показник, вимірює варіабельність доходу або доходності, а отже, для цього можна використовувати низку статистичних коефіцієнтів: розкид, дисперсія, стандартне відхилення та ін..

Показник розкид очікуваної дохідності становить різницю між максимальним і мінімальним значенням ознаки ряду абсолютних або відносних статистичних величин і має суттєві недоліки, що обмежують його практичне застосування в інвестиційному аналізі.

Слід зазначити, що практичне значення мають показники варіації та стандартного відхилення. Якщо потрібно вибирати між двома варіантами інвестування, один з яких забезпечує вищий прибуток, а інший нижче стандартне відхилення (ризик), то використовують показник, що має назву коефіцієнт варіації, який відображає відносну зміну величини ризику.

Запитання для самоперевірки.

  1. Які види ризиків присутні на інвестиційних ринках?

  2. Як кількісно може бути охарактеризовано рівень ризику?

  3. Які недоліки абсолютних показників, що характеризують рівень ризику?

Питання 2. Оцінювання ризику і дохідності портфеля фінансових інвестицій інституційним інвестором.

Література: 8, с. 270-279

Опрацьовуючи дане питання, студентам слід запам’ятати, що оцінюючи портфель та доцільність операцій з активами, що до нього входять, оперують такими показниками, як очікувана дохідність та ризик інвестиційного портфеля в цілому.

Очікувана дохідність портфеля інвестицій становить середньозважену величину очікуваних дохідностей кожного окремого активу, який входить до цього портфеля.

Ризик для портфеля інвестицій вимірюється стандартним відхиленням розподілу доходів.

Слід зазначити, що при аналізі дохідності портфеля інвестицій необхідно враховувати взаємозв’язок значень дохідності активів. Здійснюється це за допомогою показника коваріації та коефіцієнта кореляції, які є базовими в аналізі інвестиційного портфеля.

Коваріація вимірює дві основні характеристики: варіацію доходів за акціями та тенденцію цих доходів змінюватися разом і одночасно.

Коефіцієнт кореляції є загальним показником і дає змогу порівняти ступінь взаємозалежності доходів за різними групами інвестицій на загальній основі. Коефіцієнт кореляції може змінюватися від -1 до +1:

+1 – означає, що обидві зміни зростають і скорочуються абсолютно синхронно в одному напрямі;

-1 – означає від’ємне лінійне відхилення між двома змінними, тобто вони змінюються в прямо протилежних напрямах.

Коефіцієнт кореляції, який дорівнює нулю, свідчить, що обидві змінні не співвідносні, тобто зміна однієї змінної не залежить від стану іншої.

Один з важливих понять у теорії портфельних інвестицій є поняття ефективного портфеля. Алгоритм визначення низки ефективних портфелів як складову теорії портфеля розробив Гаррі Марковіц. Він показав, що зміна дохідності є визначальним виміром ризику портфеля.

Запитання для самоперевірки.

  1. Що таке «очікувана дохідність портфеля»?

  2. Що таке «ризик інвестиційного портфеля в цілому»?

  3. Яким показником вимірюється ризик для портфеля інвестицій?

  4. Які показники застосовуються для вимірювання дохідності портфеля інвестицій?

38