Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4252328.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
200.7 Кб
Скачать

21 Основи організації економічного аналізу та технологія його проведення в умовах комп’ютерної обробки економічної інформації

Тема 8 опорник: Таблиці- Характеристика організаційних систем економічного аналізу, Послідовність розв’язання аналітичних задач у системі арм, Інформаційна база економічного аналізу.

22. Види економічного аналізу та їх класифікація

Класифікація видів ЕА має суттєве значення у визначенні методики його досліджень. Враховуючи зміст і предмет досить найсуттєвішим є поділ ЕА на макро- та мікроекономічний.

Макроекономічний аналіз охоплює дослідження економічної системи на рівні національної економіки, її галузевої та регіональної структури. Він спрямований на дослідження:

  • темпів економічного зростання та структурної перебудови національної економіки;

  • стану і перспектив розвитку товарного і фінансового ринку та ринку праці;

  • виявлення основних макроекономічних пропорцій та індикаторів макроекономічної нестабільності (інфляція, безробіття);

  • дослідження стану державного бюджету і платіжного балансу.

Результатом макроекономічного аналізу є оцінки, висновки та пропозиції щодо змін національної економіки, напрацювання механізмів державного регулювання економічних відносин господарських суб’єктів на внутрішньому та зовнішньому ринках, розроблення цільових програм, стратегічних та індикативних планів.

Макроек. аналіз можна поділити на аналіз економіки країни, галузевий, регіональний, програмно-орієнтований.

Мікроекономічний аналіз має своїм предметом аналіз господарської діяльності первинних ланок національної економіки підприємств, установ, організацій.

Він спрямований на моделювання і оцінювання результатів діяльності господарюючих суб’єктів за усіма параметрами, їх поведінки у внутрішньому і зовнішньому середовищі.

Найбільш розповсюдженою класифікацією видів ЕА є класифікація за змістом процесу управління або його функціями. Ці функції управління відображають його часові етапи.

Планування – етап попереднього управління.

Організація – етап оперативного управління.

Контроль – заключний етап управління.

Відповідно до функції управління ЕА умовно розподіляють на три види: перспективний оперативний ретроспективний.

Найбільш розповсюджений є ретроспективний аналіз. Його перевага – наявність достатньо повної інформації про діяльність підприємства в пройденому періоді. Методично він забезпечується найкраще, його недолік в тому , що резерви виявляються після здійснення операції.

Оперативний аналіз спрямований на вирішення завдань оперативного управління. По часу він близький до моменту здійснення господарської операції. Оперативний аналіз дозволяє виявити недоліки, диспропорції в процесі здійснення господарської діяльності і прийняття необхідних рішень по нормалізації роботи не чекаючи закінчення певного періоду.

Перспективний аналіз пов'язаний с плануванням і прогнозуванням результатів діяльності у майбутньому. Методично він найскладніший, оскільки прогнозування передбачає вплив на об’єкт аналізу багатьох факторів в умовах невизначеності.

Як класифікаційна ознака видів ЕА може бути:

  1. Харктер об’єкта управління (галузевий, господарської діяльності п-тва, внутрішній госп. аналіз).

  2. Субєкт аналізу (керівництво, власники, аудиторські фірми, фінансові органи, інвестори).

  3. Періодичність аналізу (рік, квартал, місяць або разовий)

  4. Зміст аналізу (повний аналіз, локальний, тематичний)

  5. Метод аналізу ( комплексний, системний, кореляційний, фінансово-вартісний)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]