Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4252328.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
200.7 Кб
Скачать

7. Фактори та їх класифікація в е.А.

Фактори – це рушійна сила, яка необхідна для здійснення економічних явищ, господарських процесів і операцій. До завдань аналізу входить виявлення і вимірювання ступеня впливу факторів на результативні показники. При цьому чим більша їх деталізація, тим більш детальніші висновки можна зробити за результатами аналізу. Виходячи з цього, система показників, яка характеризує виробничо-фінансову діяльність п-ва і система факторів, які створюють умови і причини зміни та розвитку економічних явищ і процесів, є об’єктом аналітичного дослідження.

Фактори поділ на:

1.основні і другорядні

Основні - здійснюють вирішальний вплив на результативний показник.

Другорядні - незначний вплив.

2. внутрішні і зовнішні

Внутрішні - фактори, що залежать від діяльності підприємства

Зовнішні - не залежать…

3.об`єктивні і суб`єктивні

Об`єктивні - не залежать від волі і бажань людей.

Суб`єктивні - залежать від діяльності окремих людей, підприємств.

4.загальні і специфічні

Загальні - діють у всіх галузях економіки

Специфічні - …в умовах окремої галузі економіки (підприємства)

5.постійні і змінні

Постійні - здійснюють вплив на досліджуване явище безперервно протягом всього часу.

Змінні - діють періодично.

6.екстенсивні, інтенсивні

Екстенсивні - пов-ні з кількісним приростом результативного показника

Інтенсивні - характеризують ступінь зусилля, напруженості праці в процесі діяльності.

8. Методика економ. Аналізу, її сутність та зміст

Методика економічного аналізу – це сукупність методів і прийомів обробки економічної інформації для вивчення окремих показників або їх системи з метою оцінки виробничо-фінансової діяльності підприємств і їх структурних підрозділів.

Методика Е.А. передбачає:

- визначення об’єкта дослідження, мети, завдання аналізу;

- складання плану проведення аналітичної роботи;

- відбір показників, перевірка їх на точність, зі ставність, визначення необхідних, що характеризують об’єкти дослідження;

- інформаційне та технічне забезпечення аналітичної роботи;

- порівняння фактичних результатів виробничо-фінансової діяльності підприємств з базисними даними;

- виявлення, вивчення і вимірювання ролі чинників на результати виробничо-фінансової діяльності підприємств;

- передача аналітичної інформації користувачам.

Методика економічного аналізу реалізується за допомогою методів і прийомів обробки економічної інформації та засобів обчислювальної та організаційної техніки.

Методика аналізу поділяється на загальну, спеціальну, комплексну, типову.

10. Методи і прийоми економічного аналізу та їх класифікація

Метод ЕА в широкому розумінні- це способи і прийоми вивчення явищ природи і суспільства.

Метод еконовічного аналізу- це система прийомів і способів комплексного, взаємопов`язаного та безперервного дослідження динамічного розвитку виробничих відносин у нерозривній єдності з продуктивними силами , розкриття факторів, тенденцій і закономірностей цього розвитку , обґрунтування і прийняття оптимальних управлінських рішень, виявлення і мобілізації внутришньогосподарських резервів.

Метод економічного аналізу реалізується через сукупність методів і прийомів економічного аналізу. У процесі економічного аналізу та аналітичної обробки інформації здійснюється вивчення причин, які обумовлюють зміну і розвиток показників, виявлення і вимірювання взаємозв’язку між показниками, використовуються власні прийоми і прийоми суміжних наук.

Прийоми економічного аналізу поділяються на абстрактно-логічні, описові, економіко-логічні та економіко-математичні методи. Абстрактно-логічні методи дають відповідь, як дослідити економічні явища і господарські процеси, а також визначають способи підходу до їх вивчення. Описові – надають економічним явищам і господарським процесам кількісну характеристику, визначають їх розміри, тенденції, динаміку розвитку, а також надають визначену кількісну характеристику окремим напрямкам виробничо-фінансової діяльності п-ва. Економіко-логічні прийоми визначають значення показників, які характеризують діяльність підприємства. За допомогою цих прийомів здійснюється дослідження причинно-наслідкових зв’язків між явищами і процесами. Економіко-математичні методи використовуються для вивчення взаємозв’язків між результативним і чинниковим показниками, які знаходяться між собою у випадковому зв’язку.

Характерні ознаки методу економічного аналізу такі:

1.Розкладання та деталізація складних економічних систем. Діалектичний підхід полягає в тому, що будь-яке явище чи процес розглядають як складну систему, і в процесі дослідження треба виділити їх елементну будову за цільовими

2. Виявлення та визначення взаємозв'язків елементів досліджуваної системи і причинно-наслідкових зв'язків зміни їх параметрів. Метод аналізу передбачає з'ясування типу та характеру зв'язків, побудову алгоритму факторної залежності і визначення послідовності оцінок впливу факторів.

3 Вимірювання ступеня впливу факторів на зміну параметрів економічної системи та визначення їхньої пайової участі у зміні загального результату їх сукупної дії. Цей процес залежить від того, наскільки правильно визначений алгоритм зв'язку і від коректності проведених обчислень.

4.Оцінка аналітичних результатів та обґрунтування висновків за цільовою функцією дослідження. ознаками аналізу та взаємозв'язки цих елементів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]