Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
men.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
141.82 Кб
Скачать
  1. Класифікація методів менеджменту.

В л-рі розглядаються 3 осн. класифікації методів менеджменту:

1)Методи за функціональними підсистемами

2)Методи виконання ф-цій мен-ту

3)Методи прийняття управлінських рішень

Методи за функціональними підсистемами (функціональний напрямок діяльності, що має місце в структурі управління організаціями). Як правило в структурі управління будь-якої організації присутні наступні функціональні підсистеми (маркетинг, управління персоналом, інноваційна д-сть, фінанси: бухгалтерія, осн д-сть: виробн д-сть, збут і реалізація, надання послуг; комерційна д-сть). Кожна функціональна система передбачає вирішення конкретних задач управління, вирішення яких вимагає використання певних методів.

Методи виконання функцій менеджменту пов’язані з реалізацією в процесі упр-ня осн ф-цій мен-ту. Процес упр-ня є безперервним процесом, його етапність забезпечується взаємодією осн ф-цій мен-ту, безперервність забезпечується взаємопроникненням ф-цій мен-ту.

Методи прийняття управлінських рішень В л-рі існує заг підхід до розгляду методів мен-ту за осн 3 групами:

1) адміністративні (орг-розпорядчі) – організаційні дії, розпорядчі дії, дисциплінарні дії

2) економічні – довго-, середньо- та короткотермінові техніко-ек плани, ек стимули, податки, фінанси, кредит, бюджет, ціни.

3) соц-психологічні – соц плани, моральні стимули, методи форм-ня колективів та соц-псих клімату в колективі.Використання цих методів дозволяє вплинути на мотивацію працюючих в орг-ції. Названі методи мен-ту дозволяють реалізувати процес упр-ня, вирішення проблем інноваційного мен-ту, поведінкових наук. Усі методи менеджменту взаємопов‘язані між собою, їх поділ на групи є достатньо умовним

  1. Економічні методи менеджменту.

Тех.-ек. плани впливають на працівників шляхом їхньої побудови за тривалістю дії, рівнем впливу та змістом. Різні за тривалістю плани впливають на ритмічність виробн-госп д-сті, якість продукції, та створює атмосферу зайнятості, неперервності трудових процесів. Застосування планів на різних рівнях орг-ції дає змогу забезпечити вплив на відповідні групи працівників. Для забезпечення конкретних зрушень в орг-ції відповідно формують техн-ек плани: добирають показники, визначають умови їх досягнення, способи доведення до виконавців та контролю тощо. Ек стимули базуються на використанні матеріальних стимулів (тарифних ставок, надбавок, премій тощо), дивідендів, ін подарунків, дотацій, компенсацій, пільг тощо. Фінанси як спосіб досягнення мах достатку орг-ції впливають на працівників шляхом створення і використання централізованих і децентралізованих ГК, інвестицій тощо. аналогічний вплив має кредит як спосіб тимчасової передачі ГК, товарів та ін цінностей на умовах повернення та платності (комерц і банківський). Вплив через податки сприяє регулюванню взаємин держави з орг-ціями та громадянами. А також з іноз фіз та ю особами. Одночасно податки є осн джерелом формування та поповнення доходної частини бюджету держави. Використання бюджету як грош виразу збалансованості доходів і витрат за конкретний період дає змогу впливати на процеси зменшення витрат на виробн-госп д-сть, пошук шляхів збільшення доходів, створення режиму економії тощо. вплив через ціни стимулює випуск необхідної продукції (за к-стю та якістю), сприяє фін стабілізації, структурним змінам в орг-ції, активізує інвестиційну та інноваційну д-сть

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]