Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дневник 4курс.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
368.64 Кб
Скачать

1.2. Виховні заходи навчання

Беручи участь у подіях шкільного життя, організовує виховні заходи і проводячи їх під час практики, студент одержує неабиякі можливості для спостереження, експериментування, осмислення важливих сторін особистості обраного учня. Проведення змагань, вечорів, ігор, свят, вікторин, екскурсій, зустрічей, в яких бере участь школяр - все це сприяє кращому знайомству студента з учнем, розкриває особливості психіки дитини, дає корекційні та виховні впливи. Особливе значення мають зустрічі студента з учнем віч-на-віч в позаурочний час, коли є можливість створити атмосферу невимушеності і довір'я, котра сприятиме реалізації поставлених цілей і завдань.

Важливу інформацію про учня можна отримати в процесі організації і здійснення навчальної діяльності.

1.3. Методичні рекомендації студентам

Для виконання програми вивчення особистості учня можна запропонувати студентам таку орієнтовну послідовність дій та заходів.

Протягом першого тижня практики проходить ознайомлення з класом, студент відвідує уроки, обирає учня, в розвитку і поведінці котрого наявні певні труднощі. Свої спостереження фіксує в щоденнику практики. В найперший день практики важливо відзначити своє перше враження про клас, і одразу після обирання конкретного учня - свої перші враження про нього занотувати, щоб згодом мати змогу порівняти попереднє враження з остаточним наприкінці практики. Під час першого тижня практикант вивчає документацію щодо обраного учня, веде бесіди про нього з класним керівником, з учителями, що викладають в даному класі, з батьками, з медичними працівниками, з іншими особами, що мають певне уявлення про обраного для вивчення учня.

Паралельно студент з'ясовує, які психологічні дослідження вже здійснювалися з учнем іншими практикантами, учителями, шкільним психологом. Враховуючи одержану інформацію, добирає методи дослідження, найбільш адекватні і здатні викликати інтерес, бажання займатися з боку учня.

З другого по четвертий тиждень практики студент продовжує спостереження за учнем, бесідує з ним, залучає до різних навчальних і виховних заходів, здійснює діагностичні дослідження. Вся значуща інформація фіксується в щоденнику педагогічної практики, аналізується і використовується при плануванні і здійсненні подальшої взаємодії з школярем, в наступних діях дослІдника-практиканта.

Студент готує програму психологічних досліджень та експериментів, проводить їх в позаурочний час. Слід зазначити, що проведення експериментів – не самоціль. Якщо виявляється, що учень слабко зацікавлений або навіть негативно ставиться до певного типу роботи, то доцільніше буде відмовитися від проведення даного виду дослідження І продумати, якою іншою методикою можна надолужити прогалину.

На заключному етапі педпрактики студент аналізує, обмірковує отримані результати і враження. Якщо вважає за потрібне, то проводить додаткові дослідження з школярем.

В останні два дні практики результати здійсненого дослідження особистості учня обговорюються з керівником психологічною практикою, з колегами, і після цього студент приступає до написання психолого-педагогічної характеристики згідно з запропонованою схемою.

При описанні процедури і результатів дослідження необхідно додати конкретні матеріали, одержані від школяра — всі аркуші анкет, бланки тестів, виконані рукою учня, щоб керівники, методисти психологічної практики могли перевірити правильність одержаних даних, коректність обробки згідно з особливостями даної методики.

2. ВИМОГИ ДО ЗВІТУ ПРО ПРАКТИКУ „ВИВЧЕННЯ ОСОБИСТОСТІ УЧНЯ”

Звіт студента включає в себе три основних документи: щоденник спостережень за обраним учнем, матеріали психологічних досліджень учня та власне звіт про результати дослідження особистості школяра. До звіту можна додати деякі інші матеріали і документи, що розкривають результати дослідження: фотографії школяра, письмовий твір, роздуми учня, дані анкетування, відгуки вчителів, батьків та ін.

Ці три основні документи можуть знаходитися в одному загальному зошиті, або виконуватися окремо і здаватися в папці із зав'язками.

Звіт студента підписується на титульному листі таким чином:

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

РВНЗ «Кримський гуманітарний університет» (м. Ялта)

ВИВЧЕННЯ ОСОБИСТОСТІ УЧНЯ

Звіт про виконання завдання з психології

студента (ки) IV курсу ______________________ Інституту

Кримського гуманітарного університету

Прізвище, ім'я, по батькові.

Керівник практики: Прізвище, і. п б.

Дата практики___________________________

Матеріали експериментальних досліджень, бланки, підрахунки та інше підшиваються, підклеюються або міцно закріплюються і прикладаються до звіту. У щоденнику описуються основні результати дослідження учня за допомогою спостереження, а також враження про дитину, одержані під час виховних заходів та різних подій у житті учня.

На основі результатів психологічних досліджень складається психологічна характеристика особистості учня.

У висновках звіту про результати психологічного дослідження особистості учня вказуються основні труднощі і проблеми, що зустрілися в роботі практиканта, відзначаються умови та фактори успішного здійснення програми дослідження школяра. Бажано висловити певні власні припущення науково-практичного та організаційно-методичного характеру.

36