Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА НОВОЛЬНІЦЬКОЇ ОЛЕНИ.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
705.54 Кб
Скачать

3.2. Пропозиції щодо удосконалення професійного та соціального іміджу керівника навчального закладу

Як було зазначено у попередньому пункті, професійний імідж керівника знаходиться на задовільному рівні.

На зниження інтегрального показника професійного іміджу вплинули такі тестовані якості:

  1. Здатність (обдарованість, талант, геніальність, здатність до даного виду робіт);

  2. Характер (воля, лідерство, активність, самостійність, обов’язковість, оперативність, турбота про підлеглих, уміння сприймати критику, визнавати свої помилки).

Отже, керівнику аналізованого навчального закладу варто приділяти увагу покращенню цих складових професійного іміджу. Так, уміння поставити, а потім і вирішити управлінську проблему характеризує талант керівника більш високого рівня професіоналізму. Очевидно, що рівень вирішення управлінських проблем базується на здібностях, обдарованості, таланті вирішувати управлінські завдання.

Також для удосконалення іміджу керівника пропонуємо йому розвивати свої лідерські здібності, оскільки сам керівник, заповнюючу форму, використовувану нами при проведенні самооцінки іміджу (див. табл. 3.1) вважає за потрібне розвивати свої лідерські якості.

Отже, інтегровану модель розвитку лідерських здібностей керівника коледжу імені А.Макаренка пропонуємо представити у вигляді 7-крокового процесу (рис. 3.1).

Першим кроком у розробці програми є формулювання і фіксація керівником керівника коледжу імені А.Макаренка цілей, які є ключовими з погляду успішності навчального закладу, його виживання або зростання. Йдеться про місію, стратегію та про зовнішні і внутрішні фактори, що впливають на прийняття таких рішень, як перерозподіл капіталовкладень і людських ресурсів тощо.

Рис. 3.1. Програма розвитку лідерських здібностей керівника коледжу імені А.Макаренка

Досвід свідчить, що більшість програм розвитку професійних і лідерських здібностей, що здійснюються українськими організаціями, не пов’язана з їх стратегічними намірами. Існує помилкова думка, що якщо керівники навчаються якомусь навику, то вони використовуватимуть його з метою розвитку бізнесу. Пов’язання тренінгових програм із стратегічними цілями організації дозволять не тільки надати менеджерам необхідні для їх реалізації вміння, але й відразу визначити галузі, в яких ці вміння будуть застосовані.

Таким чином, визначення якостей лідера керівника коледжу імені А.Макаренка, що повинні бути розвинені в ході реалізації програми, варто робити тільки тоді, коли буде виявлено і зафіксовано місію навчального закладу і його стратегічні установки.

Необхідно відповісти на запитання «якими знаннями/якостями/досвідом (за винятком наявних на сьогоднішній день) повинні володіти керівники для реалізації визначених стратегічних цілей?» і «які заходи/процедури мають бути використані для досягнення і підтримки на необхідному рівні цих знань/якостей/досвіду?». Прикладом заходів, що мають здійснюватися паралельно з програмою розвитку лідерських здібностей є постановка системи оцінки досягнень керівниками встановлених цілей компанії, системи винагороди за результатами оцінки, програма релокації тощо.

З іншого боку, при розробці програми нам необхідно базуватися не тільки на стратегічних установках коледжу імені А.Макаренка, але і враховувати досвід, функціональні обов’язки, рівень відповідальності при діючій посаді та історію попередніх керівників.

Тому наступним кроком мають бути встановлені адекватні цільові вимоги до здібностей лідера коледжу імені А.Макаренка.

Так, на керівника коледжу імені А.Макаренка манера спілкування має гарантувати довіру педагогічного колективу до її слів, тому що вона виступає як механізм, що передає уяву про навчальний заклад, тобто вона реалізує стратегічну установку «підвищення довіри до коледжу імені А.Макаренка».

Вибір методик і виконавців

На етапі визначення методик і підходів до реалізації програми компанії, як правило, співпрацюють із зовнішніми консультантами, які визначають наповнення, пріоритетність і методики для реалізації програми.

Погляд з боку внесення досвіду і знань із зовні – підхід, що дає найбільший результат, отже, є найбільш поширеним. Серед методик реалізації програми розвитку лідерських здібностей, що використовуються найбільш часто, варто згадати кейсовий метод, командні навчальні сесії, роботу над проектами, оцінку досягнень менеджерами визначених стратегічних цілей і контроль ефективності використання отриманих навичок на робочому місці.

Вибір виконавців припускає встановлення контрактних відношень з університетами, навчальними центрами і консультаційними компаніями з метою розробки і реалізації програми.

Оцінка ефективності реалізації програми

Етап оцінки ефективності реалізації програми має показати чи досягнуті цілі програми розвитку лідерських здібностей. Для відповіді на це запитання необхідно з’ясувати наступне:

  1. Реакція та задоволеність учасників програми? Учасники програми – керівний склад коледжу імені А.Макаренка – мають оцінити програму, визначивши які цільові установки були досягнуті, які можуть бути досягнуті надалі, а які, на їх погляд, недосяжні при подальшому використанні обраної методики і встановлених цілей розвитку.

  2. Які знання одержали учасники, чи змінилися їх здібності реалізовувати визначені стратегічні цілі? Відповідь на це запитання може бути отримана, наприклад, за допомогою тестів або шляхом залучення учасників програми до вирішення конкретних практичних задач організації, здійснити які вони можуть тільки за умови використання отриманих знань та вмінь.

  3. Чи відбулися зміни на рівні поведінки керівників-учасників програми. Досягнення «мудрості» – вищий рівень змін у поведінці, який досягається при розумінні не взаємозв’язку понять або їх структури, а тільки коли ми усвідомлюємо принципи, що лежать у їх основі (рис. 3.2).

Рис. 3.2. Зміна на рівні поведінки – досягнення «мудрості» у розумінні

  1. Чи вплинули отримані додаткові знання і навички на досягнення або розуміння засобів досягнення конкретних результатів у роботі, спрямованих на виконання стратегічних цілей коледжу імені А.Макаренка? Якщо керівник коледжу імені А.Макаренка після закінчення програми підвищення лідерських здібностей виявився, наприклад, спроможний оцінити внесок підрозділу та кожного співробітника у досягнення загальнокорпоративної стратегії, розробити коригувальні заходи, а також своїми діями сприяти задоволеності співробітників отриманими результатами, можна констатувати, що програма в остаточному підсумку сприяла досягненню стратегічних установок програми розвитку лідерських якостей, а, отже, стратегічних цілей організації в цілому.

Останній етап програми – загальна оцінка цінності програми для організації, розширення цілей і філософії програми – припускає більш глибокий розгляд питань, пов’язаних із програмою розвитку лідерських здібностей.

На рис.3.3 поданий набір напрямків розвитку лідерських здібностей, які найчастіше включають в програму.

Рис. 3.3. Найбільш поширені напрямки розвитку лідерських здібностей керівного складу коледжу імені А.Макаренка

Самоосвіта і самооцінка. Визначальним тут є вислів Сократа про те, що «пізнання самого себе» є основою правильних і мудрих рішень. Тому програма має сприяти розвитку у менеджера потреби в постійній самооцінці своїх дій, сприяти самоповазі. Такі заходи, як презентації, групові обговорення, розгляд кейсів, сприяють розумінню учасниками своєї цінності, своїх можливостей розвиватися.

Розширення світогляду. Програма повинна сприяти розширенню знань і вмінь менеджера, тобто містити нову для нього інформацію. «Планка» має бути встановлена достатньо високо.

Зміна способу мислення. Необхідність зміни способу мислення виходить з того, що будь-який людині притаманно мислити стереотипами – при вирішенні повсякденних питань завжди легше «звертатися» до вже придбаного досвіду, ніж активізувати процес мислення.

Таким чином, досвід, що підходить для конкретного випадку, рефлекторно використовується день у день, формуючи стереотипне мислення.

Але стереотипний спосіб мислення може «відмовити» у критичних випадках, які не мають аналогів у нашій попередній практиці. Для деяких видів роботи стереотипність мислення керівника коледжу імені А.Макаренка може мати фатальні наслідки.

Накопичення досвіду у вирішенні завдань. Суперечить якоюсь мірою попередній складовій програми, все ж можна твердити про необхідність накопичення професійного досвіду.

Хоча б тому, що це допоможе скоротити відсоток невдач, пов’язаних з необхідністю «навчатися на власних помилках».

Взаємовідносини всередині коледжу. Вміння слухати і чути поради співробітників, підлеглих – більш важлива якість для керівника коледжу імені А.Макаренка, ніж навіть її фахові знання.

Моделі лідерства. Розуміння керівником моделі своєї поведінки як лідера, розуміння можливості її зміни – важливий напрямок реалізації програми розвитку лідерських якостей.

Для цього, наприклад, керівник коледжу імені А.Макаренка протягом навчання має звертати увагу, спостерігати за поведінкою інших учасників програми. Всі, хто бере участь в програмі, так чи інакше, але демонструють свою модель поведінки, свою модель поведінки, тобто дають підґрунтя для міркувань і самокорекції.

Глобалізація. Зважаючи на глобалізацію світової економіки, лідери повинні не тільки орієнтуватися в ситуації на відповідних світових ринках, але й використовувати кращі методики управління, що розробляються та застосовуються провідними всесвітніми бізнес-інституціями.

Таким чином, описана вище модель є ефективним інструментом опису процесу розробки і реалізації програми розвитку лідерських здібностей для керівника коледжу імені А.Макаренка.