Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА НОВОЛЬНІЦЬКОЇ ОЛЕНИ.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
705.54 Кб
Скачать

Висновки до 3 розділу

Отже, з даного розділу можна зробити наступні висновки та узагальнення:

1. Було визначено, що директор коледжу, яка займає цю посаду з 1987 року – Щербак Ольга Іванівна – має достатній рівень адекватно-позитивного самовідношення. Вона впевнена в собі, послідовна в діяльності та прийнятті рішень. У керівника коледжу імені А.Макаренка присутня спрямованість на досягнення успіху. Ставлення керівника до власного іміджу – психологічний регулятор власної поведінки. Вона прагне розвивати лідерські здібності своєї особистості, що цілком зрозуміло, оскільки керування великим педагогічним колективом вимагає бути гарним лідером. Також, опитавши керівника, виявилося, що керівник коледжу імені А.Макаренка позитивно ставиться до власного іміджу, приділяє достатньо уваги зовнішньому вигляду, особистій гігієні, що, загалом, властиво кожній жінці. На підставі аналізу посадової інструкції керівнику коледжу імені А.Макаренка варто сказати, що для неї важливо бути гарним комунікатором, яка володіє рядом особливостей і якостей. Імідж керівника коледжу складає 8,6 балів із можливих 10 балів, що є достатньо гарним показником. За іншою методикою мінімальне значення інтегрального показника її іміджу дорівнює 49, середнє – 147, максимальне з оцінками «відмінно» – 245 балів. Виходить, імідж оцінюваного керівника трохи вище середнього рівня, з оцінкою «задовільно». Отже, варто трохи покращити імідж керівника.

2. Для покращення іміджу керівника запропоновано розвивати лідерські здібності, для чого нами розроблено інтегровану модель розвитку лідерських здібностей керівника коледжу імені А.Макаренка пропонуємо представити у вигляді 7-крокового процесу. Розроблена модель є ефективним інструментом опису процесу розробки і реалізації програми розвитку лідерських здібностей для керівника коледжу імені А.Макаренка.

Висновки

Отже, проаналізувавши усе вищевикладене, можна зробити наступні висновки та узагальнення:

1. З’ясовано, що про імідж як умову успішності керівника говорять все частіше й серйозніше. Необхідність володіння ним стає усе більш очевидною. Досвід керування освітою переконливо доводить, що без створення позитивного іміджу наївно розраховувати па успішне ведення справ і користуватися гідною репутацією в суспільстві.

У даному розділі визначено, що професійний імідж – це уявлення про людину як про спеці­аліста чи професіонала. Зокрема, педагогічний імідж – це імідж педагогічних працівників (вчителя, вихователя, викладача, працівника органів освіти). Соціальний імідж – це уявний образ певного об’єкту, предмету, явища, що виникає у процесі виявлення соціального ефекту (суспільної корисності чи соціальної ефективності) від їх діяльності. На нашу думку, педагогічний імідж тісно пов’язаний з соціальним іміджем, оскільки імідж – не лише образ людини, а набір, комплекс певних соціальних якостей, які більшість із нас асоціює з індивідуальністю людини, якій ми довіряємо важ­ливе завдання державного значення – виховання підростаючо­го покоління.

2. Досліджуючи історію розвитку поняття «імідж керівника», було визначено, що у найбільш частому трактуванні близько до відомого грецького слова «харизма», що у Древній Греції означало обдарованість, авторитетність, мудрість і святість. Пізніше формується поняття іміджу, що споконвічно відносилося до особистості.

3. Було визначено підходи, принципи та методи дослідження. Так, серед усього масиву діагностичних методів ми обрали наступні методи дослідження: тестування, опитування, бесіда, анкетне дослідження.

4. Створення позитивного іміджу керівника навчального закладу – складний і тривалий процес формування міцної і високої репутації, привабливості керівника навчального закладу, створення ситуації успіху на всіх рівнях його роботи.

Професійна діяльність керівника навчального закладу вимагає спеціальної підготовки, певних професійно значущих якостей, професійної компетентності, управлінської культури. Така діяльність збагачує особистість, розширює її можливості, вводить у сферу соціально-економічної та духовної взаємодії з колективом, формує її мотиваційну сферу, змінює ціннісні орієнтації. Управлінська культура як складова професійної діяльності керівника навчального закладу характеризується особливостями усвідомлення поведінки та діяльності людей в організації і є часткою сфери культури праці, культури професійної управлінської діяльності.

5. Соціальний імідж людини будується на тому, яке службове положення вона займає. Отже, соціальний імідж керівника навчального закладу – це уявлення широкої громадськості про соціальні цілі та роль керівника в соціальному і культурному просторі навчального закладу.

6. Оцінка іміджу керівника навчального закладу визначається як відношення середньоарифметичної кількості балів (за 10-ти бальною шкалою), отриманої при роботі з фокус-групами, за певними характеристиками керівника (ів) до загальної кількості характеристик. Фокус-групи складаються з працівників установи, оскільки саме вони найкраще знають своїх керівників.

7. Було визначено, що директор коледжу, яка займає цю посаду з 1987 року – Щербак Ольга Іванівна – кандидат педагогічних наук, доцент, член-кореспондент, викладач вищої категорії, викладач-методист «Відмінник народної освіти УРСР», «Заслужений працівник народної освіти України», Орден Княгині Ольги ІІІ ступеня, «Почесний працівник туризму України», «Знак пошани». Трудова діяльність Дячишина Івана Васильовича, як заступника директора з виробничого навчання, розпочалася ще у 1977 році. Він працював у Професійно-технічному училищі № 24 м. Києва на посаді майстра виробничого навчання, а згодом займав посаду помічника директора з адміністративно-господарчої частини. Працює Іван Васильович на посаді заступника директора з виробничого навчання згідно контракту, термін якого діє до 2013 року. Стиль керівництва у заступника директора з виробничого навчання – демократичний. Адже він намагається не нав’язувати свою волю підлеглим, створює гарний клімат у колективі, де працівники мотивують себе самі до праці через потреби вищого керівництва. Його основними характеристиками є справедливість, повага до інших, турбота про них, делегування другорядних питань підлеглим, прислуховування до думок підлеглих, доведення вказівок підлеглим у вигляді пропозицій, порад і навіть прохань, інформування колективу про стан справ та перспективи розвитку коледжу.

Зазначено, що керівник коледжу імені А.Макаренка Щербак Ольга Іванівна до основних параметрів іміджу віднесла: комунікабельність, професіоналізм, порядність, здібність до оперативного прийняття рішень. Вона вважає, що імідж – не поверхнева характеристика особистості, а включає й глибинні особливості керівника.

Перше враження про керівника (віднесене до первинної стадії утворення іміджу) істотно впливає на імідж, вважає Щербак Ольга Іванівна. Воно складається із вражень про зовнішність, інтелект, комунікабельність, компетентність та інші параметри. Щербак Ольга Іванівна погоджується з тим, що самопрезентація – це необхідне для керівника уміння, яке допомагає досягти успіху. Щербак Ольга Іванівна також підкреслила, що уміння спілкуватися дуже важливе для керівника, її поведінка є взірцем для інших, а також вважає, що її імідж безпосередньо пов’язаний з іміджем всього навчального закладу.

Щербак Ольга Іванівна має достатній рівень адекватно-позитивного самовідношення. Вона впевнена в собі, послідовна в діяльності та прийнятті рішень. У керівника коледжу імені А.Макаренка присутня спрямованість на досягнення успіху. Вона характеризується помірною агресивністю у спілкуванні і взаємовідносинах з оточуючими. Ставлення керівника до власного іміджу – психологічний регулятор власної поведінки. Вона прагне розвивати лідерські здібності своєї особистості, що цілком зрозуміло, оскільки керування великим педагогічним колективом вимагає бути гарним лідером. Також, опитавши керівника, виявилося, що керівник коледжу імені А.Макаренка позитивно ставиться до власного іміджу, приділяє достатньо уваги зовнішньому вигляду, особистій гігієні, що, загалом, властиво кожній жінці.

На підставі аналізу посадової інструкції керівнику коледжу імені А.Макаренка варто сказати, що для неї важливо бути гарним комунікатором, яка володіє рядом особливостей і якостей. Імідж керівника коледжу складає 8,6 балів із можливих 10 балів, що є достатньо гарним показником. За іншою методикою мінімальне значення інтегрального показника її іміджу дорівнює 49, середнє – 147, максимальне з оцінками «відмінно» – 245 балів. Виходить, імідж оцінюваного керівника трохи вище середнього рівня, з оцінкою «задовільно». Отже, варто трохи покращити імідж керівника.

8. Для покращення іміджу керівника запропоновано розвивати лідерські здібності, для чого нами розроблено інтегровану модель розвитку лідерських здібностей керівника коледжу імені А.Макаренка пропонуємо представити у вигляді 7-крокового процесу. Розроблена модель є ефективним інструментом опису процесу розробки і реалізації програми розвитку лідерських здібностей для керівника коледжу імені А.Макаренка.