Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА НОВОЛЬНІЦЬКОЇ ОЛЕНИ.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
705.54 Кб
Скачать

2.2. Професійний та соціальний імідж керівника навчального закладу

У зв’язку з інтеграцією в європейський і світовий соціокультурний простір, бурхливим розвитком ринку і відповідної йому сфери освітніх послуг вищої школи набуває значення проблема досягнення керівниками вищих навчальних закладів найвищих рівнів професіоналізму, від конструктивного вирішення якої залежить кінцевий результат у здійсненні розпочатих інноваційних перетворень у галузі освіти нашої країни.

До представників освітньої галузі суспільство висуває конкретні високі вимоги. Адже саме вони створюють культуру наступних поколінь.

Імідж керівника навчального закладу формується на основі його професійних та особистісних якостей.

На думку автора дипломної роботи, професійний імідж фахівця – це складний сплав ділових й особистісних якостей, ціннісних орієнтацій, емоційних і психічних станів, це важливий суб’єктивний фактор, який визначає ефективність усієї навчально-виховної роботи ВНЗ. Він виявляється і в повсякденній взаємодії, співпраці, спілкуванні з викладачами, студентами, і в організації різних видів їх діяльності, а також у стилі відносин керівника з педагогічним колективом.

Особистісний імідж – думка, яка формується про людину на основі його індивідуальних, що не мають прямого відношення до соціальної ролі людини, якостях. Ідеальним варіантом є поєднання «позитивного» особистісного іміджу і професійного іміджу.

Професійний імідж формується за допомогою як особистісних якостей, так і спеціально вироблених під час практичних занять. Самоповага й адекватна самооцінка внутрішніх і зовнішніх якостей – ось необхідна умова для створення успішного іміджу. А для цього належить серйозно попрацювати над собою.

Імідж керівника навчального закладу розглядається як важливий аспект його професіоналізму і засіб педагогічного впливу на колектив викладачів, студентів. При формуванні іміджу керівника навчального закладу реальні якості людини тісно переплітаються з тими, які приписуються йому оточуючими.

Слід звернути увагу на те, що імідж керівника навчального закладу розкривається у двох взаємоп’язаних аспектах:

  1. З точки зору вимог до викладача з боку суспільства (яким воно собі уявляє керівника навчального закладу як просвітителя і носія морального досвіду), тобто соціальний імідж.

  2. З позицій самого керівника навчального закладу (яким він прагне представити себе, що він хоче про себе заявити суспільству, тобто професійний імідж).

Для іміджу керівника дуже важливі ділові якості – професійна та соціальна компетентність, пунктуальність, точність, діловитість [40, 48].

Імідж сучасного керівника навчального закладу вимагає мобілізації пам’яті, мислення, великого словникового запасу, багатства духовної сфери, високої моральності та психологічної стійкості. Тому професійний імідж педагога – цілісна система, яка складається з трьох компонентів, кожен з яких трактується складними комплексними сполученнями різних елементів, знань і вмінь (рис. 2.2):

Рис. 2.2. Складові професійного іміджу керівника навчального закладу*

* Розроблено автором дипломної роботи на основі [40, 48]

Крім професійного іміджу, важливе значення має і соціальний імідж особистості керівника.

Керівник навчального закладу здійснює управлінську діяльність через систему стосунків з дітьми, колективом працівників, батьками, адміністративними та контролюючими інстанціями, різними громадськими організаціями тощо. Зрозуміло, що всі ці люди так чи інакше аналізують і оцінюють роботу керівника.

У наш час, коли вимоги до підростаючого покоління зростають, коли ми маємо проблему якісної підготовки педагогів для формування всебічно розвинених особистостей дітей, виникає проблема керування всім освітнім процесом. Саме тобто проблема керівництва школою, яке здійснює директор [8, 69].

Можна сказати, що за своєю природою діяльність керівника навчального закладу поліфункціональна. Йому доводиться виступати в ролі адміністратора, дослідника, організатора, психолога, господарника, керівника навчального закладу, суспільного діяча й т.п. Крім того, професійна діяльність директора полімотивована, тобто для досягнення її ефективності необхідна цілісна система мотивів. Причому для кожного керівника, для кожної особистості співвідношення матеріальних, соціальних і духовних мотивів у цій системі буде індивідуальним.

Також варто зазначити, що соціальний імідж людини формується на уявленні про те, яке службове положення вона займає.

Соціальний імідж – думка, яка формується про людину на основі його якостей, які мають пряме відношення до соціальної ролі, соціального статусу людини. Отже, соціальний імідж керівника навчального закладу – це уявлення широкої громадськості про соціальні цілі та роль керівника в соціальному і культурному просторі навчального закладу.

Складові соціального іміджу керівника навчального закладу наступні (рис. 2.3):

Рис. 2.3. Складові соціального іміджу керівника навчального закладу*

* Розроблено автором дипломної роботи на основі [8, 69]

Отже, сучасний керівник повинен володіти такими професійними і соціальними якостями, які допоможуть йому успішно вирішувати проблеми будь-якої складності і в будь-якому підрозділі навчального закладу. Сучасному іміджу керівника навчального закладу має відповідати еталон найвищого рівня педагогічної культури.

Без поєднання професійного і соціального іміджу керівника, від характеру професійної діяльності керівника, його особистісних якостей, ціннісних орієнтацій, життєвих переконань, які він сповідує, залежатиме не лише якість професійної діяльності, але й характер соціальних взаємовідносин у колективі, атмосфера, у якій відбувається суб’єкт-суб’єктна взаємодія.

Отже, імідж – це поєднання професійного та соціального іміджу, які сприяють чи не сприяють створенню єдиного позитивного образу керівника, формування та розвиток якого відбувається в процесі суб’єкт-суб’єктної взаємодії шляхом використання засобів вербальної та невербальної комунікації.

Таким чином, імідж – складне явище, а тому в перспективі вимагає докладних досліджень, як особистісний феномен окремої людини, і як явище створення колективного образу навчального закладу. Отже, узагальнимо, що створення позитивного іміджу керівника навчального закладу – непросте завдання. Воно вимагає величезної роботи над собою, але приносить гарні результати: формує позитивне ставлення до керівника навчального закладу оточуючих, робить спілкування з ним приємним та комфортним.